Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 iul 2017 - Anul XXII, nr. 158 (6574)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţionare de la Garda Forestieră

Dublare sau chiar triplare a amenzilor pentru contravenţii silvice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O serie de modificări legislative recente, intrate deja în vigoare, care îi vizează pe toţi cei care au activitate în domeniul silvic, dau posibilitatea aplicării unor amenzi duble, triple sau chiar de şase ori mai mari de către inspectorii Gărzii Forestiere.

Modificările aduse de Legea 134/2017 la Legea 171/2011, în privinţa contravenţiilor silvice, aduc sancţiuni usturătoare, care pot fi aplicate atât agenţilor economici din domeniul masei lemnoase, persoanelor fizice, dar şi silvicultorilor din structurile de stat sau private, de administrare a suprafeţelor forestiere.

Inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, a spus că noua lege aduce „foarte multe modificări, dar câteva prezintă interes mărit”.

Astfel, o dublare a amenzilor a apărut pentru tăierile ilegale de arbori.

Amenzile aplicate sunt acum cuprinse între minimum 1.000 de lei, până la 2.000 de lei, faţă de 500-1.000 de lei, cât era până acum, pentru pagube de până la valoarea unui metru cub de masă lemnoasă.

Pentru valori cuprinse între 1-3 metri cubi, amenda pleacă de la 2.000 de lei şi ajunge până la 4.000 de lei, comparativ cu 800-2.000 de lei, cât era până acum.

Pentru 3-5 valori metri cubi amenzile au rămas la 4.000-8.000 de lei.

În cazul în care s-au valorificat arbori sănătoşi, declaraţi ca produse accidentale, valoarea lor se impută, dar şi contravaloarea funcţiilor nerealizate ale pădurii. Astfel, valoarea despăgubirii este aproape dublă.

S-au dublat amenzile şi pentru păşunat în fond forestier, activitate prin care se aduc prejudicii foarte mari, în special în plantaţii.

„Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei până la 2.000 de lei trecerea animalelor domestice însoţite sau neînsoţite prin fondul forestier, fără aprobare legală. Sancţiunea se aplică însoţitorului turmei, dacă animalele sunt însoţite, sau proprietarului, dacă animalele sunt neînsoţite”, spune legea.

 

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru transportul ilegal al masei lemnoase

Pentru transportul ilegal al masei lemnoase amenzile s-au majorat, de la limita minimă de 2.000 de lei, la 5.000 de lei, pe când limita maximă a crescut de la 5.000 la 10.000 de lei.

De asemenea, au crescut sancţiunile legate de exploatarea neconformă a partizilor, nerespectarea termenelor de exploatare sau exploatarea fără autorizaţie.

Valoarea lor a crescut de aproape şase ori. Iniţial, valoarea acestor amenzi era de la 1.000 la 3.000 de lei, acum a ajuns de la 6.000 de lei la 10.000 de lei.

Contravenţie silvică se consideră şi "recoltarea prin lucrări de conservare la nivelul de subunitate de gospodărire a unui volum mai mare decât volumul prevăzut pentru lucrări de conservare pe perioada de aplicare a amenajamentului silvic, fără existenţa unei aprobări legale în acest sens, şi se sancţionează după cum urmează: cu avertisment, dacă depăşirea reprezintă până la 3% din volumul prevăzut, şi cu amendă de la 5.000 lei până la 10.000 lei, dacă depăşirea reprezintă 3,1%-10% din volumul prevăzut".

 

20% din valoarea amenzilor ajunge în conturile Gărzii Forestiere

Legea stipulează că sumele încasate din plata amenzilor la contravenţiile silvice se distribuie după cum urmează: 20% se varsă în contul persoanei juridice în structura căreia îşi desfăşoară activitatea agentul constatator care a aplicat amenda, iar 80% se varsă la bugetul de stat, în cazul contravenţiilor săvârşite de operatorii economici sau, după caz, la bugetul local pentru contravenţiile săvârşite de persoanele fizice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dublare sau chiar triplare a amenzilor pentru contravenţii silvice.
 Vizualizări articol: 3791 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Dublare sau chiar triplare a amenzilor pentru contravenţii silvice3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Îngheţată de casă (fără fierbere) Este cremoasă, extrem de gustoasă şi de la această reţetă de bază se poate porni personalizarea după imaginaţie. Nu necesită decât un mixer bun, dar, pentru că nu se fierbe nimic, toate ingredientele, dar mai ales ouăle, trebuie să fie foarte... Citeşte