Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 iul 2017 - Anul XXII, nr. 150 (6566)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Evoluţie

Cu excepţia transplantului renal, urologii Spitalului de Urgenţă Suceava efectuează orice tip de intervenţie chirurgicală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Echipa medicală a secţiei Urologie a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a ajuns, astăzi, în situaţia de a efectua, cu excepţia transplantului renal, orice tip de intervenţie chirurgicală urologică. Întemeietorul secţiei, ”seniorul spitalului”, după cum l-a numit, ieri, dr. Mihai Ardeleanu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Nicolae Dobromir a declarat, într-o conferinţă de presă, că la ora actuală, pe cele 35 paturi se internează anual peste 1.200 cazuri şi se efectuează peste 1.000 de intervenţii anual. Două treimi dintre acestea sunt endoscopice. 

Dr. Dobromir a arătat că, în secţia condusă acum de dr. Nicolae Stoican, format în Clinica de Urologie “Th. Burghele”, venit la Suceava în anul 2008, mai lucrează dr. Alexei Filip, “şcolit în Clinica de Urologie Fundeni, angajat la Suceava din 2012  şi, din 2017, dr. Ionuţ Mircea Jurchis-Irimie, recrutat din Clinica de Urologie Cluj, unde s-a format sub îndrumarea prof. univ. dr. Mihai Lucan. ”Împreună cu dr. Filip şi dr. Stoican am efectuat primele cistectomii totale cu neovezică ileală şi nefrectomie radicală cu cavotomie pentru extragerea trombului tumoral”, a subliniat dr. Dobromir.  De asemenea, din 2015 au fost efectuate peste 25 de intervenţii laparoscopice pentru varicocel, operaţii de chist renal – dr. Alexei Filip, intervenţii nefroscopice şi plasma-vaporizări – dr. Nicolae Stoican.

Doctorul Dobromir a vorbit cu mândrie despre anii de început ai carierei sale medicale la spitalul din Suceava, în noiembrie 1983, după stagiul de secundariat în Clinica de Urologie Fundeni. La acea vreme, în spital existau cinci saloane a câte trei paturi pentru cazurile urologice. În 1987,  a apărut compartimentul de urologie, cu 18 paturi. Din 1994, ca secţie, Urologia a fost condusă de dr. Dobromir.

Activitatea medicală şi ştiinţifică a acestuia şi a echipei sale  - organizarea şi participarea la congrese, coautor al Tratatului Naţional de Urologie, în 2009 alături de colegii din board-ul Asociaţiei Române de Urologie, au fost recunoscute cu acordarea Diplomei de excelenţă a Academiei de Știinţe Medicale şi a Ordinului “Meritul Sanitar în grad de Cavaler”, în 2008. De asemenea, volumul ”File din istoria urologiei româneşti. 108 ani”, apărută în acest an la Editura Universitară Carol Davila, sub semnătura academicianului Ioanel Sinescu şi  a prof. dr. Viorel Tode, are un capitol dedicat urologiei sucevene, scris de dr. Nicolae Dobromir. Aici medicul sucevean spune povestea secţiei şi aminteşte eforturile constante făcute de instituţia medicală, pentru dezvoltare şi dotare, care au făcut ca astăzi spitalul din Suceava să fie cel puţin la acelaşi nivel cu serviciile urologice din ţară şi chiar cu unele spitale clinice. În ultimii ani, urologia a fost dotată cu o linie completă de laparoscopie 3D, linie de nefroscopie Stortz, o nouă sală de operaţie cu instrumentar şi aparatură ultramodernă, ecograf 4D. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu excepţia transplantului renal, urologii Spitalului de Urgenţă Suceava efectuează orice tip de intervenţie chirurgicală.
 Vizualizări articol: 5697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Cu excepţia transplantului renal, urologii Spitalului de Urgenţă Suceava efectuează orice tip de intervenţie chirurgicală4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei