Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 iul 2017 - Anul XXII, nr. 150 (6566)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Vibraţia drujbelor

Cei mai buni fasonatori din ţară s-au întrecut la Ocolul Silvic Mălini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Atmosferă plăcută de vară în mijlocul pădurii de foioase, lemn fasonat şi pregătit pentru înfruntare, emoţii pentru participanţi şi echipe venite din toată ţara pentru susţinerea lor. O întâlnire a silvicultorilor de pretutindeni, organizată în acest an în satul Iesle din comuna Mălini, de către Regia Autonomă Romsilva împreună cu Direcţia Silvică Suceava.

Aflat la cea de a VIII-a ediţie, concursul naţional ”Cel mai bun fasonator mecanic” a adunat la poalele pădurii 30 de participanţi de la tot atâtea Direcţii Silvice din ţară, veniţi pentru a îşi pune la încercare talentul şi îndemânarea în mânuirea drujbelor.

 

Atmosferă de concurs, vibraţie de motoare şi multe emoţii pentru participanţi

Competiţia desfăşurată în aceste zile la Mălini testează abilităţile, dar şi cunoştinţele practice ale celor care îşi petrec o mare parte din timp în mijlocul pădurii. Cei 30 de concurenţi s-au adunat în preajma ringului delimitat, în care au fost pregătiţi arborii fasonaţi pentru probele concursului. Juriul este format din angajaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor, care analizează rând pe rând rezultatul fiecărei probe, măsurătorile fiind făcute de specialişti cu ajutorul instrumentelor specifice muncii forestiere. După instructajul necesar înaintea unei asemenea competiţii, cei 30 de concurenţi, îmbrăcaţi în costumele de protecţie specifice şi dotaţi cu drujbe, au trecut pe rând prin probele primei zile de concurs. ”Emoţii pentru toţi concurenţii, dar emoţii şi pentru organizatori, pentru că anul acesta Regia Naţională a Pădurilor a stabilit ca ediţia a VIII-a a concursului <Cel mai bun fasonator mecanic>- Faza Naţională, să aibă loc pe raza Direcţiei Silvice Suceava. Ca urmare ne aflăm astăzi şi mâine aici într-un cadru forestier, pe raza Ocolului Silvic Mălini, unde se desfăşoară probele practice ale concursului”, ne-a declarat Cătălin Diaconescu, directorul comercial al Direcţiei Silvice Suceava (D.S. Suceava).

 

Două zile de demonstraţii de îndemânare şi tehnică în folosirea drujbei

În prima zi a competiţiei s-au desfăşurat trei probe, unele dintre ele fiind cele mai dificile. Concursul va continua şi astăzi, cu alte două probe. ”Concursul e format din cinci probe, Schimbatul lanţului, Tăierea de precizie, Tăierea combinată, Doborârea arborelui şi Cepuitul arborelui. Toate probele se desfăşoară în poligon, pe buşteni calibraţi la aceeaşi dimensiune, astfel încât să se asigure şi din acest punct de vedere condiţii egale tuturor participanţilor. Ne onorează faptul că organizăm acest concurs, dar sunt suficiente responsabilităţi”, ne-a declarat Cristi Tomniuc, şef Serviciu Intern de Prevenţie şi Protecţie din cadrul Direcţiei Silvice Suceava.

Prima probă din concurs, Schimbaul lanţului drujbei, a fost mai grea decât s-ar fi crezut, deoarece trebuia făcută contra cronometru, respectând reguli clare de manevrare. Unii dintre concurenţi s-au pierdut, scăpând piuliţele sau alte părţi componente din mână, fiind depunctaţi de membrii juriului. Prezenţi în afara concursului, doi elevi premianţi ai Colegiului Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc, Narcis Chira şi Cristi Moisa, au făcut o demonstraţie de virtuozitate, efectuând întreaga operaţiune în 14-15 secunde.

 

Tăierea combinată şi Tăierea de precizie, probe dificile care i-au departajat pe participanţi     

 Au urmat alte două probe dificile pentru participanţii la faza naţională a concursului. Tăierea combinată presupune debitarea în contratimp a doi buşteni, aflaţi în poziţii orizontale şi în unghiuri diferite faţă de sol, folosind tăieri succesive pe rând, de jos şi de sus. Prin această probă se urmăreşte păstrarea tăieturilor în acelaşi plan sau cu un prag cât mai mic între cele două. În paralel s-a desfăşurat şi Tăierea de precizie, o probă în care participanţii au trebuit să debiteze doi arbori montaţi pe o placă, secţionând arborii fără a atinge placa de bază. Cu o prestaţie deosebită au fost reprezentanţii Direcţiilor Silvice Alba, Prahova, concurentul Direcţiei Silvice Suceava, Vasile Apetrei, având şi el rezultate bune în primele trei probe. ”Ca pregătire, trebuie să mai faci şi altceva decât ceea ce faci zi de zi în pădure. Sunt anumite probe aici pe care nu le întâlnim în pădure, cum ar fi schimbatul lanţului, tăierea combinată, tăierea de precizie. E un concurs bun în cadrul căruia în fiecare an se aduc lucruri noi şi te ajută în ceea ce faci zi de zi în pădure”, ne-a declarat Vasile Apetrei, lucrător la Ocolul Silvic Crucea.

 

Premiile sunt pe măsura efortului depus de concurenţi

Astăzi, după desfăşurarea ultimelor două probe din competiţie, primii trei câştigători vor fi premiaţi de organizatori.

”Contractul colectiv de muncă al Regiei Romsilva conţine premii pentru primele trei locuri, care însumează undeva la 19.000 de lei, în afară de experienţa pe care colegii o câştigă în aceste zile aici. Obiectivele acestui concurs sunt acelea de a perfecţiona toţi muncitorii pe care îi avem în formaţiile de exploatare, pentru a exploata în condiţii de siguranţă masa lemnoasă şi de a face o exploatare prietenoasă cu mediul”, ne-a declarat Cătălin Diaconescu, directorul comercial al D.S. Suceava. Festivitatea de premiere va avea loc astăzi, la finalul concursului, în urma cumulării punctajului fiecărui concurent la cele 5 probe, iar Sindicatul ”Silvicultorul” a avut grijă ca toţi participanţii să fie recompensaţi cu echipamente de protecţie, diplome, medalii şi cupe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei mai buni fasonatori din ţară s-au întrecut la Ocolul Silvic Mălini.
 Vizualizări articol: 3765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Cei mai buni fasonatori din ţară s-au întrecut la Ocolul Silvic Mălini3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei