Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 iun 2017 - Anul XXII, nr. 141 (6557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

După 337 de ani, slujbă în capela Cetăţii de Scaun a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima slujbă religioasă care s-a oficiat în capela Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost sâmbătă, pentru pomenirea celor 72 de voievozi ai Moldovei. Evenimentul religios a marcat debutul „Programului Ştefanian”, iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, în onoarea voievodului Ştefan cel Mare.

La slujba religioasă oficiată de preoţii Vasile Baltag, Gabriel Herea şi Gheorghe Moroşanu au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, administratorul public Irina Vasilciuc, consilierul preşedintelui Flutur, Neculai Barbă, şi turişti care se aflau în vizită la cetate. Pomelnicul a început cu pomenirea domnitorului Dragoş şi s-a încheiat cu Nicolae Mavrocordat. Preotul Vasile Baltag a subliniat că această slujbă este un act de responsabilitate creştină faţă de „cei care ne-au marcat istoria”.

După slujbă, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Flutur, a declarat că se simte „împlinit” pentru că a luat parte la acest moment şi că „este obligaţia noastră de creştini, de români, să aducem un omagiu celor care au condus Moldova vreme de 361 de ani”.

 

Programul Ştefanian continuă mâine, la Muzeul de Istorie

Proiectul cultural „Programul Ştefanian” a început în ziua de 24 iunie, care marchează aducerea la Suceava a moaştelor Sfântului Ioan cel Nou, de către domnitorul Alexandru cel Bun, şi când Patriarhia Constantinopolului a recunoscut Mitropolia Moldovei. Programul se încheie în data de 2 iulie, când este praznicul comemorativ al voievodului Ştefan cel Mare, cel mai important ctitor de biserici din istoria Moldovei (peste 30 de biserici).

Principalele direcţii pe care le vizează sunt punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric construit în perioada domniei voievodului Ştefan cel Mare, dezvoltarea durabilă a turismului şi creşterea interesului pentru restaurarea şi protejarea monumentelor istorice. Din acest proiect fac parte judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Bistriţa-Năsăud şi Alba, precum şi localităţile cu monumente ştefaniene din Republica Moldova şi Ucraina.

După manifestările care au avut loc sâmbătă şi duminică la Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean şi la Muzeul de Istorie, programul continuă marţi, 27 iunie cu vernisajul expoziţiei „Măsuri şi proporţii” la Pătrăuţi, „Aspecte geometrice ale ştiinţei şi artei construcţiei în Moldova Sfântului Ştefan cel Mare”, la ora 14.30, la Muzeul de Istorie, apoi, la ora 18.00, are loc proiecţia filmului „Ştefan cel Mare”, tot la Muzeul de Istorie şi se încheie în data de 2 iulie, cu slujba religioasă la Mănăstirea Putna. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După 337 de ani, slujbă în capela Cetăţii de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 5066 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
După 337 de ani, slujbă în capela Cetăţii de Scaun a Sucevei1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă rapidă de salată verde Dacă ne grăbim foarte tare, dacă e cald şi nu ne atrage deloc ideea de a sta cu orele în bucătărie, dar şi dacă vrem un preparat uşor şi plăcut, această ciorbă este o idee bună.Avem nevoie de:O salată verde mare, 150 g costiţă afumată, 1 ou, o... Citeşte