Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 iun 2017 - Anul XXII, nr. 139 (6555)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Măsuri

Primăria Zamostea, sancţionată de Garda de Mediu, în urma acuzaţiilor făcute de un localnic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Controalele făcute pe malul râului Siret, în zona comunei Zamostea, în urma unor acuzaţii aduse de un localnic, conform cărora gunoaiele erau depozitate de primărie în gropile de pe malul râului, iar o firmă de exploatare a balastului a distrus malul râului, fără a avea autorizaţie, s-au încheiat în cursul zilei de miercuri. După ce în timpul zilei de marţi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Suceava împreună cu inspectori ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava au fost la faţa locului şi au constatat abateri grave de la reglementările de mediu şi de la cele privind respectarea Legii Apelor, reprezentanţii părţilor implicate s-au întâlnit miercuri pentru a clarifica problemele semnalate. De această dată inspectorii celor două instituţii s-au întâlnit cu conducerea comunei, în frunte cu primarul Vasile Haliuc, şi cu reprezentanţi ai firmei Aga Trans SRL Dorohoi, cea care exploatează balast în zonă. În urma probelor evidente de la faţa locului, Primăria Zvoriştea a fost amendată pentru nerespectarea normelor de mediu, iar firma botoşăneană a primit sancţiuni contravenţionale din partea ambelor instituţii.

 

Primăria Zvoriştea, amendată pentru depozitarea ilegală a gunoaielor

Sorin Șandru, un localnic din comuna Zamostea, l-a acuzat pe primar că foloseşte terenurile primăriei din preajma râului Siret după bunul său plac, dând acces unei firme de exploatare a balastului din judeţul Botoşani să sape în imediata apropiere a râului şi să distrugă astfel malul Siretului. Mai mult de atât, primarul era acuzat că depozitează în mod sistematic gunoaiele adunate din satele comunei în gropile de pe malul râului Siret, unde sunt apoi acoperite cu pământ de aceiaşi colaboratori ai săi de la firma de exploatare balast. Sorin Șandru povestea în urmă cu două zile că din numărul total al maşinilor cu gunoi colectate într-o lună de zile la Zamostea, o mică parte ajung în depozitul de la Botoşani, cele mai multe fiind descărcate în gropile de lângă râul Siret. Aceste acte iresponsabile ale edilului din Zamostea ar duce la afectarea mediului din zonă şi la extinderea necontrolată a albiei râului, care a distrus păşunea şi a pus în pericol digul construit pentru noua acumulare de la Vârfu Câmpului. În urma verificărilor făcute în teren de inspectorul Alina Bîrleanu de la Garda de Mediu Suceava, Primăria Zamostea a fost sancţionată contravenţional. În procesul verbal încheiat în urma constatărilor, primăria a fost sancţionată întrucât nu a asigurat în totalitate colectarea, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor rezultate de pe raza comunei Zamostea, constatându-se depozitări de deşeuri menajere şi reciclabile în zona Zamostea - Luncă. Pentru aceste abateri garda de Mediu Suceava a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 5.000 de lei, conform Legii 211/2011. În acelaşi timp primăria este obligată să salubrizeze zona, până la data de 28 iunie 2017.

 

Sancţiuni aplicate şi pe numele firmei de exploatare a balastului din judeţul Botoşani

Cel care a făcut sesizarea în legătură cu neregulile constatate pe malul râului Siret, în dreptul comunei Zamostea, spune că acelaşi primar a dat acces liber unei firme de exploatare a balastului, din judeţul Botoşani, să sape fără noimă şi fără nici o regulă în apropierea imediată a albiei râului, distrugând malul. În urma verificărilor făcute la faţa locului de reprezentanţii celor două instituţii şi a documentelor care atestă legalitatea desfăşurării activităţii de către firma Aga Trans SRL Dorohoi, au fost constatate mai multe nereguli. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Suceava au constatat că firma a efectuat lucrări de extracţie a agregatelor minerale, la circa doi kilometri în aval de podul aflat în construcţie la Talpa, fără a solicita şi obţine autorizaţie de mediu. Din această cauză a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 30.000 de lei, conform Ordonanţei 195/2005, privind protecţia mediului. Prin actul de constatare încheiat au fost impuse firmei de exploatare măsuri pentru nivelarea zonei afectate şi mutarea activităţii de exploatare într-o altă zonă, pentru care firma deţine autorizaţie de mediu. Inspectorul Adrian Rusu, delegat din partea Inspecţiei Teritoriale a Apelor din cadrul Societăţii de Gospodărire a Apelor Suceava, a constatat şi el nereguli în ceea ce priveşte intervenţia în zona albiei râului Siret. S-a constatat astfel că firma de exploatare din Botoşani a săpat fără acte de reglementare în malul râului Siret, fapt recunoscut şi de reprezentantul societăţii. Din acest motiv Aga Trans SRL a fost sancţionată contravenţional cu o amendă în valoare de 25.000 de lei, conform Legii Apelor, Articolul 87, punctul 36. În acelaşi timp au fost impuse măsuri de nivelare a zonei până la data de 7 iulie 2017. Respectarea acestor măsuri impuse de reprezentanţii celor două instituţii vor fi verificate în teren, în perioada care urmează.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Zamostea, sancţionată de Garda de Mediu, în urma acuzaţiilor făcute de un localnic.
 Vizualizări articol: 4242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primăria Zamostea, sancţionată de Garda de Mediu, în urma acuzaţiilor făcute de un localnic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei