Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 iun 2017 - Anul XXII, nr. 139 (6555)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Proces la final

Închisoare cu suspendare şi despăgubiri de 300.000 de lei, în procesul unui accident în urma căruia un motociclist a rămas infirm

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesul privind un accident rutier petrecut în vara anului 2013, care a avut consecinţe dramatice pentru un tânăr în vârstă de 31 de ani, motociclist, care a rămas cu infirmitate fizică permanentă, cu incapacitate de 75% în folosirea piciorului stâng, a ajuns în fază finală a instanţei de fond. Judecătoria Suceava l-a găsit vinovat pe şoferul care a lovit motocicleta în timpul unei depăşiri neglijente, inculpatul fiind condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pe perioada unui termen de încercare de trei ani. Magistraţii au mai stabilit ca tânărul schilodit în acel groaznic accident să primească despăgubiri de aproximativ 300.000 de lei. În această sumă au fost calculate prejudiciul material pentru perioada de trei ani în care victima nu a putut lucra, cheltuieli efectuate cu tratamentele medicale şi daunele morale, care au fost stabilite la puţin peste 200.000 de lei. La sumă ar urma să se adauge dobânzile care vor fi calculate.

Despăgubirile stabilite par mici în raport cu gravitatea accidentului, însă există şi varianta apelului. Avocatul motociclistului ne-a precizat că a înaintat deja apel, astfel că verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Suceava.

 

Filmul unui groaznic accident

Ziua care i-a schimbat pentru totdeauna viaţa lui Daniel Ungureanu, din Vicovu de Sus, a fost 14 august 2013. Tânărul conducea o motocicletă Suzuki pe E 85, dinspre Rădăuţi spre Suceava. Daniel Ungureanu se deplasa regulamentar, pe banda sa de mers, iar nenorocirea a avut loc între Dărmăneşti şi Pătrăuţi, pe o porţiune în linie dreaptă, în afara localităţii. Şoferului unui Renault, Daniel Cazacu, atunci în vârstă de 35 de ani, care venea dinspre Suceava, a intrat în depăşirea unui autovehicul încărcat cu fân, pătrunzând pe sens opus, unde a ieşit practic în faţa motociclistului. Impactul s-a produs la limita dintre carosabil şi acostament. Tânărul de pe motocicletă s-a izbit extrem de violent în partea stângă a maşinii, fiind proiectat la câţiva metri distanţă, în afara drumului.

La faţa locului au urmat scene de coşmar. Motociclistul în vârstă de 31 de ani avea fracturi deschise la piciorul stâng, dar şi fractură de bază de craniu. În stare de şoc şi resimţind dureri cumplite, acesta a încercat în mai multe rânduri să se ridice de la pământ. El a suferit trei fracturi la piciorul stâng, piciorului fiindu-i practic distrus.

 

Grad de invaliditate şi pierderea capacităţii de muncă

Au urmat operaţii complicate şi luni de zile de spitalizare. Conform actelor medico-legale, tânărul a suferit leziuni care au necesitat 280-300 de zile de îngrijiri medicale, leziuni ce au produs o stare de infirmitate fizică permanentă, cu incapacitate adaptativă de 75% a membrului stâng. Leziunea este încadrabilă la gradul II de invaliditate, cu pierderea capacităţii de muncă, au constatat medicii în documentele oficiale depuse la dosar.

Ancheta din acest caz a decurs extrem de anevoios, spre disperarea unui om care a cheltuit sume uriaşe şi a trăit cu stresul că cel vinovat de accident ar putea scăpa nepedepsit. S-au făcut expertize care au durat foarte mult, însă, în mare, concluziile au fost aceleaşi. Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus trimiterea în judecată a inculpatului abia în data de 25 mai 2016, după aproape trei ani de la accident.

Concluzia anchetei a fost că accidentul a avut drept cauză determinantă  pătrunderea autoturismului marca Renault pe contrasens, în timp ce inculpatul făcea manevra de depăşire a unui autovehicul încărcat cu fân.

În rechizitoriu, procurorii nu au reţinut nici o vină a motociclistului, în condiţiile în care acesta rula pe sensul său de mers şi nu a avut timpul fizic de a evita obstacolul apărut instantaneu în faţa sa.

 

Avocatul victimei crede că despăgubirile sunt în cuantum prea mic, în raport cu probele de la dosar

Avocatul care îl reprezintă pe Daniel Ungureanu, Marcel Balaţchi, ne-a transmis un punct de vedere în care şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la despăgubirile stabilite de Judecătoria Suceava.

„Consider că este o soluţie care nu acoperă decât în parte prejudiciul produs în urma accidentului rutier, mai ales dacă mă refer la daunele morale care au fost acordate într-un cuantum mult prea mic. Imediat după ce s-a pronunţat soluţia, în data de 22 iunie, am, formulat apel. Am speranţe, susţinute şi de probele de la dosar, că în apel lucrurile vor evolua în mod pozitiv pentru clientul meu. Este şi responsabilitatea morală a judecătorilor pentru soluţiile pe care le pronunţă”, a transmis Marcel Balaţchi. Avocatul a cerut inclusiv o rentă viageră pentru tânărul pentru care viaţa nu va mai putea fi niciodată ca înainte de accident.  

Daunele vor fi achitate de asigurătorul şoferului, în solidar cu Fondul de Garantare al Asiguraţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Închisoare cu suspendare şi despăgubiri de 300.000 de lei, în procesul unui accident în urma căruia un motociclist a rămas infirm.
 Vizualizări articol: 5345 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Închisoare cu suspendare şi despăgubiri de 300.000 de lei, în procesul unui accident în urma căruia un motociclist a rămas infirm0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei