Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 iun 2017 - Anul XXII, nr. 129 (6545)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Multă violenţă

Creştere explozivă a numărului de femei care au primit ordin de protecţie faţă de soţii agresivi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de ordine de protecţie emise de instanţele de judecată pentru violenţă intrafamilială a cunoscut o creştere foarte mare în 2017, pe de o parte fiind pozitiv faptul că victimele au la dispoziţie o măsură de protecţie care se pune în aplicare în regim de urgenţă însă, pe de altă parte, aceste cifre fiind şi un indicator al violenţei şi al dramelor din foarte multe familii din judeţul Suceava. O analiză a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava arată că în primele patru luni ale anului, în judeţ au fost emise 55 de ordine de protecţie, iar în luna mai încă şapte. Aşadar, 62 de ordine de protecţie emise în cinci luni de zile, în condiţiile în care pe tot parcursul anului trecut au fost emise 30.

Cele mai multe ordine de protecţie au fost obţinute de femei agresate de soţi sau de concubini, însă în câteva cazuri a fost vorba şi de părinţi care nu au mai suportat scandalurile provocate de proprii copii.

 

Poliţiştii care intervin la scandaluri sunt cei care informează victimele despre ordinele de protecţie

Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat că agenţii de poliţie care intervin la scandaluri informează de fiecare dată victimele cu privire la posibilitatea de a solicita un ordin de protecţie. Recent, poliţiştii au primit şi formulare tipizate pe care le oferă victimelor care doresc să solicite ordin de protecţie, pentru a le facilita astfel acest drept legal.

Instanţa de judecată analizează ordinul în regim de urgenţă, maxim 72 de ore, însă de regulă chiar mai repede, în 24 de ore. De obicei, dacă poliţia a intervenit de mai multe ori la scandaluri, distrugeri sau fapte de agresiune în cadrul aceleaşi familii, se emite ordinul de protecţie.

 

Ce presupune de regulă un ordin de protecţie

Prin ordinul de protecţie emis de instanţă, agresorului i se impune obligaţia de a nu se mai apropia de victimă. De la caz la caz, în funcţie de forma agresiunii, agresorului i se impune obligaţia de a nu se apropia la mai puţin de 50-100 de metri de casa victimei ori chiar de a o contacta telefonic. În unele cazuri, soţilor agresivi li se impune şi obligaţia de a nu intra în contact cu copiii.

 

Destul de multe ordine încălcate de agresori

O dată emis ordinul de protecţie, agresorul care încălca vreuna din interdicţii se alege cu dosar penal pentru infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti. Din păcate, în aproximativ 10% din cazurile în care au fost emise ordine de protecţie anul acesta, măsurile impuse de judecători au fost încălcate. Sunt mai multe exemple recent prezentate în cotidianul nostru în care soţi sau foşti soţi au încălcat grosolan ordinul, în sensul că au intrat în casă peste femei, le-au lovit sau au provocat distrugeri, spărgând geamuri şi uşi.

În cazurile de acest gen, pe numele agresorilor au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, după care au fost lăsaţi în libertate, sub control judiciar. Controlul judiciar presupune interdicţii şi restricţii care, dacă sunt încălcate, duc la arestare preventivă.

 

Legislaţia nu le ajută pe deplin pe victime

Se poate observa însă că legislaţia nu le ajută totuşi până la capăt pe victime. Din practica cazurilor petrecute în judeţul nostru în acest an rezultă că agresorii care încalcă un ordin de protecţie scapă după doar 24 de ore de arest, ceea ce este destul de puţin în opinia noastră, în condiţiile în care pe numele lor exista deja acel ordin stipulat de o instanţă de judecată. Este drept că dosarul penal îşi continuă cursul iar agresorul este în cele din urmă condamnat, însă asta se întâmplă de regulă după ani, iar pentru victime teroarea nu se poate măsura în asemenea intervale de timp.

Poliţiştii subliniază totuşi că aceste ordine de protecţie sunt deosebit de importante în munca lor. Până la punerea în practică a acestora la scară largă, se adunau numeroase plângeri ale unor victime ale violenţei în familie, însă nu se puteau lua măsuri ferme pentru că legislaţia este de aşa natură. Pentru infracţiunile de loviri sau de distrugere, Codul Penal nu permite luarea de măsuri de reţinere sau arestare preventivă. 

Numai la finele săptămânii trecute, poliţiştii au intervenit la agresiuni în familie, provocate de soţi sau de copii care au făcut scandal cu părinţii. Victimelor li s-a explicat că au posibilitatea de a solicita ordin de protecţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creştere explozivă a numărului de femei care au primit ordin de protecţie faţă de soţii agresivi.
 Vizualizări articol: 2870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creştere explozivă a numărului de femei care au primit ordin de protecţie faţă de soţii agresivi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei