Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 mai 2017 - Anul XXII, nr. 113 (6529)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prejudiciu în „aer”

Un afacerist trimis în judecată pentru evaziune fiscală de jumătate de milion de euro nu are o leţcaie pe numele său

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat finalizarea anchetei într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani de proporţii, cu prejudiciu  calculat de aproape 2,5 milioane de lei, peste jumătate de milion de euro. Un bărbat care a avut o firmă înregistrată la Bosanci, Ferdinand Stănescu, a fost trimis în judecată sub capete de acuzare grave şi cu un prejudiciu foarte mare reţinut în sarcina sa. Problema este că procurorii nu au putut, pe perioada urmăririi penale, să dispună sechestru asigurător pe nici un bun mobil sau imobil al acestuia. Asta pentru că la momentul începerii anchetei împotriva sa bărbatul nu a mai avut nimic pe numele său.

 

Afaceri grele, neînregistrate contabil, în 2010 şi 2011

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunal au arătat că activitatea infracţională a început încă din 2010. Ferdinand Stănescu avea la acea vreme o societate prin care a făcut tot soiul de achiziţii.

„A efectuat mai multe achiziţii intracomunitare şi interne de mărfuri,  nefiind înregistrate în evidenţa contabilă veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe venit şi a TVA”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Pe lângă achiziţiile nefiscalizate, în perioada 2010-2011, Ferdinand Stănescu a efectuat şi livrări de mari cantităţi de marfă.

„A livrat mărfuri către diverşi parteneri de afaceri din ţară, operaţiuni comerciale pe care nu le-a înregistrat în evidenţa contabilă şi nu le-a declarat organelor fiscale.  Astfel, se reţine că inculpatul a omis să înregistreze în evidenţa contabilă şi să declare organelor fiscale livrări în sumă totală de 111.600 lei", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Grosul prejudiciului avea să fie creat în prima parte a anului 2011, prin evidenţierea contabilă a unor operaţiuni fictive de achiziţie de mărfuri de la diferite societăţi din ţară. Prin  înregistrarea de cheltuieli fictive care au disimulat realitatea, s-au majorat în mod artificial cheltuielile societăţii, având ca efect fiscal şi diminuarea în continuare a impozitelor şi taxelor aferente, datorate la bugetul de stat, au explicat anchetatorii. 

După ancheta financiară minuţioasă realizată în acest dosar a rezultat că prin omisiunea evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate şi a operaţiunilor fictive realizate ulterior a fost cauzat un prejudiciu total de 2.485.492 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

 

A doua infracţiune, spălarea de bani, în directă legătură cu prima

A doua infracţiune, cea de spălare de bani, face referire la încercarea de pierdere a urmei banilor proveniţi din evaziune.

„A dispus schimbarea sau transferul unor sume de bani, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri, dar a şi dobândit, deţinut sau folosit sume de bani, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni. În acest mod, a dispus de suma de 2.887.958 lei provenită din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, respectiv a efectuat plăţi pentru mărfuri achiziţionate, a transferat sume de bani în contul personal cu menţiunea <restituire împrumut asociat>, a retras numerar personal sau prin intermediul altor persoane”, se arată în actul de sesizare a instanţei.

Recuperarea prejudiciului va fi o misiune aproape imposibilă în condiţiile în care procurorii nu au putut lua nici o măsură asigurătorie faţă de inculpat.

Procesul va începe la Tribunalul Suceava.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, inculpatul se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

 

Un amplu dosar cu fapte de acelaşi gen este anchetat de DIICOT

Un amplu dosar de acest gen, privind evaziune fiscală şi spălare de bani, în care sunt cercetaţi numeroşi oameni de afaceri din Suceava, se află în fază de anchetă la DIICOT încă din anul 2013. Și în acel dosar apare numele Ferdinand Stănescu şi ale mai multor romi din familia Stănescu, acuzaţi că s-au ocupat de spălarea banilor unor afacerişti importanţi prin intermediul firmelor lor.   

Societăţile beneficiare, în baza facturilor fictive, colectau TVA şi îşi diminuau profitul obţinut în urma activităţii comerciale curente desfăşurate. Astfel, societăţile comerciale beneficiare ale facturilor fiscale fictive nu plăteau sume importante către bugetul consolidat al statului, respectiv TVA de plată şi impozit pe profit, unele din aceste societăţi beneficiind chiar de rambursări de TVA de la bugetul de stat, creând în acest mod un prejudiciu important bugetului de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un afacerist trimis în judecată pentru evaziune fiscală de jumătate de milion de euro nu are o leţcaie pe numele său.
 Vizualizări articol: 6541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un afacerist trimis în judecată pentru evaziune fiscală de jumătate de milion de euro nu are o leţcaie pe numele său0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei