Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 mai 2017 - Anul XXII, nr. 112 (6528)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Mobilizare

Lucrări intense la blocurile afectate de dezastruosul incendiu de la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Blocurile din spatele Catedralei din Gura Humorului afectate de groaznicul incendiu din noaptea de 12 spre 13 aprilie, când toate cele 18 locuințe de la mansarde au fost distruse complet, au fost acoperite în urma unor lucrări făcute într-un timp foarte scurt. Lucrarea era extrem de urgentă, pentru ca infiltrațiile de apă să nu mai afecteze corpurile de bloc, şi reprezintă un pas foarte important pentru ca locatarii sinistrați să poată reveni în casele lor.

 

Realimentarea cu energie electrică a apartamentelor, următoarea prioritate

Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a explicat că acoperişul a fost realizat de o firmă care a răspuns la apelul umanitar:

„Acoperişul este avizat de un expert, este aproape finalizat, mâine (n.r. astăzi) vom pune ultima tablă pe acoperiş. Este cea mai definitivă lucrare provizorie pe care o putea face în această situație”.

Primarul a declarat că la toate cele 50 de apartamente de la parter până la etajul IV s-a reuşit realimentarea cu apă şi cu gaz metan. La 28 dintre ele urmează a se face în scurt timp şi realimentarea cu energie electrică, în timp ce 22 necesită intervenții pentru refacerea instalațiilor. 

Treptat, oamenii vor reveni aşadar în apartamente, iar cei care vor dori vor primi sprijin pentru efectuarea amenajărilor interioare care să înlăture dezastrul provocat de incendiu şi de cantitatea imensă de apă cu care au intervenit pompierii.

„Avem zece comune care fac parte din GAL-ul nostru (n.r. Grupul de Acțiune Locală) dispuse să se implice şi să ajute fiecare la amenajări interioare la apartamente”, a declarat Marius Ursaciuc, care urma să aibă ieri o întâlnire pe această temă cu oamenii păgubiți.

 

Propunerea primarului pentru cele 18 familii care aveau apartamente la mansardă

Dacă în cazul celor 50 de familii care mai au case luminița de la capătul tunelului este mai aproape, cea mai grea situație este a celor 18 proprietari ale căror apartamente care au ars în totalitate.

Marius Ursaciuc spune că a căutat şi este pe cale de a găsi o soluție şi pentru aceştia: „Le-am sugerat să mergem pe varianta construcției apartamentelor lor pe sol, am identificat deja un teren, cu toate utilitățile, şi vom discuta să îl punem la dispoziție în următoarea şedință de Consiliu Local”.

Cei 18 proprietari ar urma să se reunească într-o asociație care să adune fonduri la comun pentru ridicarea locuințelor. Banii ar urma să vină din fondurile de urgență de la Consiliul Județean Suceava, Agenția de Prestații Sociale şi din donații.

În ceea ce priveşte ajutoarele de urgență, doar ceva mai mult de jumătate din familii s-ar încadra pentru a încasa ajutoarele financiare, cel puțin deocamdată.  

 

Mansarda din lemn a ars extrem de repede şi de violent

Mansarda care a ars în noaptea de 12 spre 13 aprilie a fost finalizată în anul 2008, când legea nu impunea obţinerea unui aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava privind securitatea la incendii. Construită pe structură din lemn, care nu era ignifugat, şi cu un acoperiş de tablă care a acţionat ca o cochilie şi care a protejat focul de apă, mansarda a ars pe interior dintr-un capăt în altul, transformând în scrum toate cele 18 apartamente din complexul de locuinţe.

Oamenii evacuaţi din apartamentele lor au privit neputincioşi cum focul se extinde şi ajunge şi la casa lor. În câteva ore, locuinţele de la mansardele celor două blocuri lipite unul de altul au ars.  Şi apartamentele de la etajul IV şi de la etajele inferioare au fost grav avariate, prin inundare şi expunere intensă la fum. În plus, apartamentele de la etajul IV au şi plafonul grav afectat.

Din primele cercetări ale pompierilor şi poliţiştilor rezultă indicii destul de clare că focul a avut o cauză de natură electrică.

Cauza probabilă pare a fi efectul termic al curentului electric, produs la o priză la care s-ar fi produs un scurtcircuit. Primele persoane care au sunat la 112 au spus că a luat foc o priză, iar focul s-a dezvoltat printr-un perete, imediat oprindu-se şi curentul electric.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului a anunţat că a constituit un dosar penal având ca obiect incendiul izbucnit în noaptea de 12 spre 13 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrări intense la blocurile afectate de dezastruosul incendiu de la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 3982 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lucrări intense la blocurile afectate de dezastruosul incendiu de la Gura Humorului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei