Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 mai 2017 - Anul XXII, nr. 112 (6528)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lanţuri, motoare şi sudoare

Cei mai buni „drujbişti” din judeţ s-au întrecut la OS Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Una dintre cele mai spectaculoase competiţii profesionale care se desfăşoară an de an în judeţul Suceava, concursul „Cel mai bun fasonator mecanic”, desfăşurat recent la Ocolul Silvic Putna, s-a remarcat printr-o organizare minuţioasă şi profesionalism, fiecare etapă a sa fiind înregistrată foto-video şi urmând să fie dată ca exemplu şi material de educare, la nivel naţional. Mai mult, conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor a decis ca Suceava să găzduiască şi etapa naţională a acestui concurs, care se va desfăşura în luna iulie, la Mălini.

Ediţia din acest a concursului „Cel mai bun fasonator mecanic”, etapa judeţeană, a avut loc în frumoasa zonă a Putnei, aproape de celebra ctitorie a domnitorului moldovean Ștefan cel Mare şi de chilia lui Daniil Sihastrul.

Înconjuraţi de verdele crud al arborilor ale căror coroane s-au împodobit recent cu frunze, de molizi cu conuri roşiatice, împodobiţi natural ca de sărbătoare, cei mai buni fasonatori mecanici din judeţ, „drujbişti”, cum li se spune în popor, s-au întrecut în pricepere şi îndemânare, pe parcursul a patru probe, care însumează principalele provocări de care au parte în munca lor zilnică.

Cele patru probe sunt:

1. Proba de schimbare a lanţului drujbei, care arată dexteritatea fasonatorului, înainte de pornirea procesului de doborâre;

2. Proba de precizie, prin care se urmăreşte dacă fasonatorii ştiu să prelucreze materialul lemnos corespunzător, pentru a fi pus pe piaţă, la stasurile în vigoare;

3. Proba de doborâre – la care se urmăresc condiţiile de siguranţă pentru doborârea arborilor, dar şi dacă arborele ia o direcţie corectă, să nu cadă peste alţi arbori ori peste seminţişul deja instalat, încât să nu provoace pagube;

4. Proba de cepuit, după doborâre fiind necesară o prelucrare în urma căreia să rezulte un buştean cu valoare pe piaţă.

„La nivelul DS Suceava sunt 17 formaţii de exploatare a masei lemnoase. Această competiţie nu reprezintă un concurs în sine, cât o pregătire a fasonatorilor, pentru a lucra cât mai bine în pădure, în vederea prevenirii unor accidente care ar putea apărea în procesul de exploatare, precum şi o perfecţionare a lor, pentru rezultate cât mai bune. Dacă vor şti să respecte regulile, avem garanţia siguranţei lor personale, a celor cu care lucrează, iar în urma lor vor fi lăsate puţine prejudicii aduse pădurii, fiind protejat inclusiv seminţişul deja instalat în parchetele date în exploatare”, a precizat Cătălin Diaconescu, director comercial al Direcţiei Silvice Suceava.

Eficienţa acestui concurs profesional, care deja a devenit unul tradiţional, a fost recunoscută atât de conducerea Direcţiei Silvice Suceava, cât mai ales de reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor, Trăian Fulicea şi Aurel Nicolescu, care au urmărit atenţi şi cu ochi critic desfăşurarea întregului eveniment.

„Este un concurs bine organizat, Direcţia Silvică Suceava este un etalon în activitatea silvică din România. Scopul concursului este de a ridica nivelul profesional al fasonatorilor mecanici, de a-i obişnui să lucreze cât mai corect, pentru că astfel se reduce posibilitatea de producere a unor accidente, importantă fiind şi purtarea echipamentului individual de protecţie. Nu este suficient să îi dotezi cu asemenea echipamente, trebuie să conştientizeze că purtarea acestora este în interesul lor”, a spus Trăian Fulicea, şeful serviciului intern de Prevenire şi Protecţie din cadrul RNP.

Pe lângă faptul că fiecare probă s-a desfăşurat într-un perimetru special amenajat, bine delimitat, pentru siguranţa spectatorilor, anul acesta a fost introdusă şi o probă nouă, cea de precizie, iar la proba de doborâre a arborilor s-a utilizat un atelier de simulare, modalitate modernă şi eficientă de testare a abilităţilor fasonatorilor, care oferă participanţilor egalitate de şanse, dar uşurează şi munca organizatorilor.

Dacă proba respectivă s-ar desfăşura în pădure, prin doborârea efectivă a unor arbori, nu doar că ar fi foarte greu de găsit 30 de arbori care să aibă acelaşi diametru, calitate şi care să fie amplasaţi în acelaşi perimetru, dar rezultatele ar putea fi influenţate de diverşi factori.

Cel care s-a ocupat de organizarea concursului la standarde internaţionale, Cristian Tomniuc, şeful Biroului intern de Prevenţie şi Protecţie din cadrul DS Suceava, a remarcat faptul că „la proba de schimbare a lanţului, dacă anul trecut media pe concurent era undeva la trei minute, anul acesta a coborât la un minut”, dar a concluzionat că „activitatea de prevenţie trebuie făcută tot timpul, pentru a avea rezultate pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă”.

Nu în ultimul rând, principalul partener al Direcţiei Silvice Suceava în organizarea acestui concurs profesional, Sindicatul Silvicultorul, reprezentat de Cezar Straton, a  explicat necesitatea unor astfel de competiţii, precum „Cel mai bun pădurar” şi „Cel mai bun fasonator”, care ajută la perfecţionarea personalului silvic: „Mă bucur că an de an se observă o creştere a nivelului de pricepere a participanţilor, nu doar la calităţile pur tehnice, cât şi la utilizarea echipamentelor de protecţie, un element foarte important, mai ales în contextul certificării internaţionale a pădurilor”.

Cel care s-a dovedit a fi cel mai bun dintre fasonatorii suceveni, Vasile Adrian Apetrei, de la Ocolul Silvic Crucea, va participa la faza naţională a concursului „Cel mai bun fasonator”, care se va desfăşura tot în Suceava,  la Ocolul Silvic Mălini. Acolo, la începutul lunii iulie, vor concura cei mai buni fasonatori din toate direcţiile silvice din ţară.

 

Cei mai buni dintre cei mai buni

La cea de-a şasea ediţie a concursului „Cel mai bun fasonator” au participat reprezentanţii celor 17 formaţii de exploatare a lemnului, de la O.S. Broşteni – Constantin Gh. Bălău, O.S. Crucea - Vasile Adrian Apetrei, O.S. Dorna Candreni – Teofil Pralea, O.S. Pojorâta – Vasile Flocea, O.S. Moldoviţa – Cristinel Cucec, O.S. Frasin – Gheorghe Turenschi, O.S. Stulpicani – Gheorghe Popa, O.S. Gura Humorului – Vasile Catargiu, O.S. Solca – Hendric Revai, O.S. Marginea – Ionel Gătej, O.S. Putna – Nicolae Marinel Botnar, O.S. Falcău – Ilie Popescu, O.S. Brodina – Vasile Cotos, O.S. Mălini – Cristian Buletic, O.S. Râşca – Petru Clipa, O.S. Pătrăuţi – Liviu Vasilciuc, O.S. Vama – Dumitru Pelinari.

Competiţia a fost foarte strânsă, rezultate foarte bune obţinând toţi participanţii, departajările fiind făcute la anumite probe, unde unii s-au dovedit mai experimentaţi sau mai talentaţi.

Festivitatea de premiere, care s-a făcut într-o laterală a Cabanei Ursoaia, i-a urcat pe podium (improvizat din trunchiuri de arbori), pe patru dintre participanţi.

Locul III a fost obţinut de Hendric Revai de la Ocolul Silvic Solca, dar locul II, ca urmare a punctajelor foarte apropiate, comisia de jurizare a decis să fie ocupat de doi concurenţi Dumitru Pelinari de la OS Vama şi Ilie Popescu de la OS Falcău.

Locul I, ca şi anul trecut, a fost câştigat de Vasile Adrian Apetrei de la Ocolul Silvic Crucea.

Jurizarea a fost asigurată cu profesionalism şi responsabilitate de reprezentanţii Colegiului Silvic „Bucovina” de la Câmpulung Moldovenesc, iar un important sprijin  a fost acordat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, reprezentant de colonelul Radu Țipişcă, la manifestare fiind prezentă o echipă de pompieri şi o autospecială, în caz de necesitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei mai buni „drujbişti” din judeţ s-au întrecut la OS Putna.
 Vizualizări articol: 2909 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cei mai buni „drujbişti” din judeţ s-au întrecut la OS Putna5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei