Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 mai 2017 - Anul XXII, nr. 108 (6524)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment istoric la Putna

Patriarhul României, zeci de ierarhi, sute de preoţi şi diaconi şi aproape 6.000 de pelerini, prezenţi la proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Eveniment istoric la Mănăstirea Putna, duminică, 14 mai, în Duminica Samarinencei. Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, zeci de ierarhi, episcopi, sute de preoţi şi diaconi şi aproape 6.000 de pelerini au participat la  proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, şi Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan.

De la eveniment nu au lipsit nici oficialităţi centrale, judeţene şi locale. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă special amenajată în curtea mănăstirii, îmbrăcată în cununi de flori naturale, în jurul căreia s-au adunat miile de credincioşi, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în straie populare, purtând steaguri tricolore în mâini, dar şi icoane. Frigul şi ploaia care nu a contenit să cadă mărunt la Putna nu i-au speriat pe credincioşi, care, prevăzători, şi-au luat cu ei şi umbrele.

 

Zeci de ierarhi şi episcopi din ţară şi din Republica Moldova

Sfânta liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcop Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Spre finalul Sfintei Liturghii, Alexandra Dan, elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Mihai Eminescu” din Suceava, membră a Corului „Fiii Putnei” din comuna Putna, condus de pr. Bogdan Negrea, a interpretat câteva pricesne, care au emoţionat întreaga suflare aflată la Putna.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a anunţat că va urma proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, şi Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan. Înainte de citirea tomosurilor de canonizare, Patriarhul Daniel a explicat tuturor semnificaţia acestui ceremonial: „Această proclamare este o lucrare de a aduce la cunoştinţa credincioşilor hotărârea Sfântului Sinod din 6-7 iunie 2016, când aceşti vrednici slujitori ai lui Dumnezeu şi ai Bisericii au fost canonizaţi. Canonizarea înseamnă că o persoană cu viaţă sfântă, care a mărturisit dreapta credinţă, este dată drept model de urmat. Deci, canonizarea se face de Sfântul Sinod, iar proclamarea canonizării înseamnă aducere acestui act la cunoştinţa publicului întreg”.

 

Tomosul Sinodal privind canonizarea Sfântului Iacob Putneanul

Tomosul Sinodal privind canonizarea Sfântului Iacob Putneanul a fost citit de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor. „ Acest iubitor de Hristos-Dumnezeu, Sfântul Iacob Putneanul, nevoitor în slăvita Mănăstire a Putnei, ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei, s-a remarcat prin evlavie şi înţelepciune, bun dascăl şi părinte duhovnicesc, mare ctitor şi păstor neobosit al obştii creştine, foarte atent la problemele sociale şi economice ale ţării. El a rămas în conştiinţa urmaşilor ca un îndrumător spiritual, cultural şi social al credincioşilor încredinţaţi lui spre păstorire”, a reieşit din prezentarea făcută de înaltele feţe bisericeşti.

 

Tomosul Sinodal pentru canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan

Tomosul Sinodal pentru canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natana fost citit de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. „Ei au primit de la Dumnezeu darul rugăciunii şi al povăţuirii sufletelor, preţuiţi fiind în evlavia ierarhilor, preoţilor, călugărilor şi credincioşilor, ca pilde de rugăciune fierbinte, de smerenie, de înfrânare, de milostivire şi de înţeleaptă povăţuire duhovnicească”, este descrierea pe scurt a vieţi de sfinţenie a Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan. Cuvioşii Părinţi Sila, Paisie şi Natan au dat dovadă de statornicie în dreapta credinţă şi în viaţa sihăstrească în vremurile tulburi ale sfârşitului veacului al XVIII-lea, când Bucovina a fost ocupată de Imperiul Habsburgic. Ca semn dumnezeiesc al sfinţeniei vieţii lor, în anul 1990, odată cu lucrările de refacere a Mănăstirii Sihăstriei Putnei (după două sute de ani de pustiire), au fost descoperite şi sfintele lor moaşte, frumos mirositoare.

 

Sfinţii Putneni, în calendarul ortodox

Patriarhul Daniel le-a spus credincioşilor aflaţi la Mănăstirea Putna: „Să-i rugăm pe Sfinţii Putneni, pe toţi sfinţii neamului românesc şi pe toţi sfinţii Bisericii Ortodoxe Universale, să lumineze, să încălzească şi să întărească sufletul nostru cu rugăciunile lor, pentru a merge pe calea mântuirii, care este unirea omului cu Dumnezeu, Izvorul vieţii şi al fericirii veşnice”. Tot patriarhul României a adăugat că „astăzi (n.r. - ieri) cinstim în mod solemn pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, împreună cu ucenicii săi, Cuvioşii Sila, Paisie şi Natan. Pomenirea Sfântului Iacob Putneanul se va săvârşi în fiecare an, în ziua de 15 mai, data când a trecut la cele veşnice, iar pomenirea Cuvioşilor Sila, Paisie şi Natan, ucenicii săi, se săvârşeşte în ziua următoare, 16 mai, pentru a fi cinstiţi îndată după părintele lor duhovnicesc. Cei patru Sfinţi Putneni, a căror canonizare a fost proclamată solemn în ziua binecuvântată de Dumnezeu 14 mai 2017, se adaugă celor peste o sută de sfinţi străromâni şi români din calendarul Bisericii Ortodoxe Române, astfel încât nu există nici o lună în calendarul Bisericii noastre în care să nu fie pomenit cel puţin un sfânt român”.

 

„Astăzi avem mare nevoie de rugăciunile sfinţilor, deoarece ne aflăm într-un război spiritual nevăzut care se numeşte secularizare”

Preafericitul Părinte Daniel a mai explicat că această canonizare de noi sfinţi în aceste vremuri nu este întâmplătoare, „deoarece există în timpul de faţă noi încercări privind păstrarea credinţei ortodoxe şi a unităţii Bisericii”. Mai precis, a spus Patriarhul României, „astăzi avem mare nevoie de rugăciunile sfinţilor, deoarece ne aflăm într-un război spiritual nevăzut care se numeşte secularizare, adică organizarea vieţii omului şi a societăţii ca şi când Dumnezeu nu ar exista. Timpul acesta de secularizare ca sărăcire şi uscăciune sufletească sau lipsă de iubire smerită şi milostivă ne determină să cerem ajutorul mai multor sfinţi rugători pentru noi. De ce? Pentru că lupta cu duhurile rele care caută să-l îndepărteze pe om de Hristos nu se poate duce numai prin voinţă individuală sau printr-o încredere exclusivă a omului în propriile forţe, ci totdeauna biruinţa duhovnicească se dobândeşte în primul rând cu ajutorul Duhului Sfânt şi al sfinţilor lui Dumnezeu, învăţători şi rugători pentru noi”.

 

Mulţumiri

Tot în cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor la Mănăstirea Putna, Patriarhul României a mai spus că „avem nevoie şi de rugăciunea altora pentru noi şi mai ales de rugăciunile sfinţilor”. Preafericitul Daniel a mulţumit distinşilor ierarhi care au răspuns invitaţiei de a fi prezenţi la un moment istoric desfăşurat la Putna, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, cuvioşilor părinţi şi cuvioaselor maici de la mănăstiri, preoţilor de la parohii prezenţi la Putna, dar, nu în ultimul rând, „părintelui stareţ Melchisedec al Mănăstirii Putna, părintelui stareţ Nectarie Clinci al Mănăstirii Sihăstria Putnei şi tuturor părinţilor de la aceste două sfinte mănăstiri, dar şi tuturor sponsorilor şi donatorilor care au contribuit la organizarea acestui mare eveniment al proclamării canonizării celor patru Sfinţi Putneni. Mulţumim autorităţilor prezente şi dumneavoastră tuturor, iubiţi credincioşi şi credincioase, care v-aţi rugat astăzi împreună cu noi. Cu mulţumire sfântă, să ne bucurăm pururea de binecuvântarea lui Dumnezeu şi de rugăciunile sfinţilor, spre slava Preasfintei Treimi şi binele Bisericii lui Hristos”.

 

„Crucea Patriarhală” pentru stareţii Mănăstirii Putna şi Mănăstirii Sihăstria Putnei

În semn de recunoştinţă pentru activitatea rodnică desfăşurată în slujba Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul României a acordat distincţia ”Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române, arhimandritului Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, şi arhimandritului Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei.

Pentru biserica Mănăstirii Putna, Patriarhul a dăruit o cruce de binecuvântare şi mai multe cărţi duhovniceşti. ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, i-a mulţumit Patriarhului României pentru sprijin şi i-a oferit o icoană reprezentând pe Sfinţii Putneni. „Cu firească dragoste, vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut şi veţi face în slujba Bisericii Ortodoxe şi mai ales pentru acest moment sfânt. Învăţăm de la Preafericirea Voastră dăruirea totală pentru zidirea Bisericii, culturii şi pentru păstrarea credinţei şi unităţii neamului nostru”, a spus ÎPS Pimen.

 

Închinare la moaşte

La sfârşitul slujbei, toţi credincioşii s-au putut închina la sfintele moaşte ale Sfinţilor Putneni, aflate în două racle. Pe timpul Sfintei Liturghii, raclele cu sfinţi s-au aflat pe scena unde a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni, alături de icoanele cu chipurile Sfinţilor Putneni, după care mai mulţi preoţi au dus pe umeri raclele până la locul de închinare pentru credincioşi, în dangăt de clopote, pe o scenă acoperită, special amenajată lângă Biserica Voievodală. A fost şi momentul în care ploaia s-a oprit, dând răgaz cât mai multor credincioşi să stea la rând pentru a atinge racla cu moaşte, pentru a fi miruiţi de preoţi şi a primi câte o iconiţă sfinţită cu Sfinţii Putneni.

Venită din Rădăuţi, special pentru evenimentul istoric de la Putna, Ecaterina ne-a spus că „aşa a dorit inima. Pur şi simplu dintr-o dorinţă interioară sunt aici. Este un moment deosebit şi contează să fim cât mai mulţi într-un gând, într-o rugăciune. Sfinţii sunt mijlocitorii noştri. Ei vorbesc pentru noi. Noi nu suntem de multe ori în stare, nu ştim să ne apropiem de Dumnezeu. Ei ne ajută”.

O altă credincioasă, Crizantema, din Brodina, ne-a spus că sfinţii pentru ea „înseamnă foarte mult, pentru că sunt prietenii noştri cei mai buni. Până la Dumnezeu, ei sunt mijlocitorii noştri şi ne ajută foarte mult. Sfinţii înseamnă mult pentru locul acesta. Ţara noastră este un Rai. Oamenii trebuie să înţeleagă că fără rugăciune nu se poate”.

Elena Juravle, din localitatea Laura, ne-a spus că pentru ea şi familia ei înseamnă foarte mult canonizarea acestor Sfinţi Putneni. „O împlinire duhovnicească! Ne gândim că vom avea noi sfinţi, care să ne ajute să avem sănătate, să ne ajute pentru toate cele necesare. Simţim multă emoţie”, a completat femeia, aflată la Putna împreună cu soţul şi copiii. 

 

Astăzi, la Mănăstirea Putna, Sfânta Liturghie în ziua de prăznuire a Sfântului Mitropolit Iacob Putneanul

Stareţul Mănăstirii Putna, părintele Melchisedec Velnic, le-a mulţumit înalţilor oaspeţi pentru participarea la proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni, dar şi miilor de pelerini. „Că a fost ploaie, frig, nu v-aţi clintit. Sfinţii Putneni să vă fie ocrotitori”, a spus părintele Melchisedec, adăugând că Sf. Iacob Putneanul este ocrotitorul copiilor, al familiei, al credinţei ortodoxe române.

Tot duminică, de la ora 16.00, a avut loc vernisarea expoziţiei „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul. Părintele, ctitorul, cărturarul”, în muzeul Mănăstirii Putna. Preafericitul Daniel a fost prezent duminică, la ora 18,00, la aşezământul de copii "Sfântul Leontie" Rădăuţi, unde a sfinţit Cabinetul stomatologic "Sfântul Nectarie".

Astăzi, 15 mai, la Mănăstirea Putna, de la ora 9:30, se va oficia Sfânta Liturghie în ziua de prăznuire a Sfântului Mitropolit Iacob Putneanul. La ora 17.00, este programat „Pelerinajul Sfinţilor – în sunetul clopotelor”, când cele două racle cu sfinte moaşte vor fi purtate în pelerinaj, pe jos, de la Mănăstirea Putna până la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Aici, ele vor fi aşezate spre închinare pe o scenă amenajată lângă biserica Buna Vestire. La ora 19.00, la Mănăstirea Sihăstria Putnei se va oficia Slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan. Marţi, 16 mai, de la ora 9.30, la Mănăstirea Sihăstria Putnei va fi oficiată Sfânta Liturghie în ziua de prăznuire a Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhul României, zeci de ierarhi, sute de preoţi şi diaconi şi aproape 6.000 de pelerini, prezenţi la proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni.
 Vizualizări articol: 2307 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Patriarhul României, zeci de ierarhi, sute de preoţi şi diaconi şi aproape 6.000 de pelerini, prezenţi la proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei