Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 mai 2017 - Anul XXII, nr. 105 (6521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

În doi ani

Thermonet vrea să introducă contorizarea individuală a tuturor consumatorilor de energie termică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Contorizare individuală şi contracte încheiate cu fiecare consumator în parte, asta îşi propun să realizeze în următorii doi ani cei de la Thermonet, furnizorul de energie termică în sistem centralizat al municipiului Suceava.

Prezent la Suceava, acţionarul principal al Thermonet, Adrian Bodea, preşedintele companiei Adrem Invest, a anunţat în premieră introducerea unui sistem inovator de contorizare individuală, care nu mai este utilizat nicăieri în altă parte, pe care vor să îl şi patenteze.

„Ne preocupă realizarea unui sistem modern de contorizare şi trecerea la contracte individuale cu consumatorii noştri. Există un studiu de fezabilitate, calcule pe care le-am făcut, soluţii tehnice pe care le analizăm şi sperăm ca în doi ani să trecem la contorizarea individuală – fiecare apartament să plătească exclusiv energia pe care o consumă. Să nu mai fie o redistribuire, prin care se atribuie fiecărui apartament o anumită sumă, rezultată în urma unui calcul care uneori înţelegem că nu e foarte corect”, a declarat Adrian Bodea.

Soluţia tehnică cu care vor să intre pe piaţă ar presupune investiţii minime din partea consumatorilor, încât încălzirea centralizată să devină atractivă inclusiv celor care au plecat din sistem, optând pentru centrale termice de apartament.

„Acum, dacă un client se debranşează, are un cost cuprins între 6.000 şi 9.000 de lei, în funcţie de ce tip de centrală pe gaz alege. Investiţia este destul de  mare. Pe lângă preţul gazului, care este variabil, urmează tot felul de costuri, de verificări şi atestări periodice, care reprezintă tot costuri. Noi ne propunem să micşorăm foarte mult investiţia pe care ar face-o clientul nostru. A făcut investiţia o dată, este contorizat individual şi nu mai are nevoie de certificări ulterioare, plus că se elimină pericolul pe care îl reprezintă o centrală pe gaz metan. Soluţia va fi o premieră în domeniu, nefiind implementată în altă parte în lume. Va fi un patent probabil”, a detaliat preşedintele Adrem Invest.

 

Preţul energiei termice în sistem centralizat, la nivelul celui produs cu centrale

Un alt aspect atins de reprezentanţii Thermonet, respectiv acţionarul principal, Adrian Bodea, directorul general, Toma Suru, directorul adjunct, Mugur Corlăţan, şi responsabilul de marketing şi relaţii cu publicul, Carmen Diaconescu, a fost cel al preţului energiei termice şi al subvenţiilor care se acordă.

În contextul unei intenţii clare a municipalităţii de a reduce subvenţia pe care o acordă, ceea ce ar duce la creşterea preţului plătit de consumator de la 178 lei pe gigacalorie la 240 de lei, aceştia au spus că este o intenţie corectă, doar că trebuie aplicată gradual, prin eficientizarea sistemului, încât să se reducă pierderile.

„Tendinţa este corectă, eliminarea subvenţiilor este de dorit, important este cum o faci şi intervalul de timp, dar şi ce faci cu banii pe care îi recuperezi. Subvenţia pe care Primăria o dădea Termicii înainte să apară Bioenergy era de aproape patru ori mai mare. Noi sperăm să se elimine complet subvenţia, dar prin eficientizarea sistemului de termoficare şi scăderea costurilor. Populaţia nu va putea suporta costurile dacă am elimina brusc subvenţia, mâine. Trebuie făcuţi paşi din ambele părţi”, a spus Adrian Bodea.

Conducerea Thermonet a admis că o uşoară creştere de preţ probabil că va fi necesară, doar că preţul trebuie să fie comparabil cu cel obţinut prin alte surse de încălzire.

„Trebuie să ne aliniem la acel nivel, nu putem veni cu preţuri mult mai mari, trebuie să fim competitivi. Prin modernizările pe care vrem să le facem, economiile obţinute, preţul final trebuie să fie  la nivelul energiei termice furnizate de o centrală de apartament, dar cu avantajul siguranţei oferite de soluţia noastră de încălzire, care nu prezintă nici un fel de pericol. O centrală este ca o bombă în casă, sunt 28 de decese pe an în România generate de centralele de apartament”, a concluzionat Adrian Bodea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Thermonet vrea să introducă contorizarea individuală a tuturor consumatorilor de energie termică.
 Vizualizări articol: 2877 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Thermonet vrea să introducă contorizarea individuală a tuturor consumatorilor de energie termică1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   R: trimis de
(11 mai 2017, 20:33:13
D-lor de la Thermonet, ceea ce vreti voi se numeste contorizare pe orizontala si in Suceava din cate stiu eu a fost implementat acum 7 ani in Areni la un bloc. Exista si in burdujeni la un bloc care apartine de asoc. de proprietari nr.34. Totusi intrebarea mea este: Cum faceti sa se desfiinteze aceste asociatii de proprietari care stau pe banii nostri, pe cand ei ar trebui sa fie platiti de voi si cei de la ACET. Da, eu sunt de acord cu acest sistem de contorizare deoarece fiecare cat consuma atata plateste, atat pe parte de caldura cat si pe cea de consum apa, dar cu conditia ca asociatiile de proprietari sa dispara sau sa-i platiti voi si cei de la ACET, ca sincer sa fiu nu mi se pare legala aceasta treaba.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei