Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 mar 2017 - Anul XXII, nr. 73 (6489)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Centrul „Emanuel”

Recuperare prin stimulare senzorială pentru copii cu autism, tulburări comportamentale sau întârziere în dezvoltare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Centrul de recuperare „Emanuel” din municipiul Suceava, centru înfiinţat de Fundaţia FARA, copiii cu tulburări din spectru autist, ADHD (tulburare comportamentală manifestată prin imposibilitatea copiilor de a se concentra asupra unei îndeletniciri anume)sau întârziere în dezvoltare beneficiază de recuperare prin stimulare senzorială. După cum ne-au spus reprezentanţii FARA, copiii sunt expuşi stimulării senzoriale într-o manieră structurată şi repetitivă. În acest fel, creierul se adaptează şi începe să proceseze senzaţiile mai eficient.

Camera amenajată în centrul de recuperare unde se desfăşoară acest tip de terapie este cea mai iubită de copii, pentru că e plină cu leagăne speciale, trambuline, rampe, materiale cu texturi diverse, lumini, sunete şi truse cu mirosuri. Toate au un rol important în procesul de recuperare, completând cu succes terapia cognitiv comportamentală în care copiii sunt deja implicaţi.

„Ce ar fi omul fără simţuri? Funcţionarea noastră normală se bazează pe senzaţii, care ne ajută să interpretăm lumea. Văzul, auzul, mirosul, gustul şi simţul tactil sunt senzaţiile cu care suntem înzestraţi şi le folosim zilnic, inconştient. În afară de acestea, mai sunt două categorii de senzaţii: vestibulare (ne ajută să ne dăm seama încotro ne mişcăm, care e poziţia corpului nostru) şi proprioceptive (ne ajută să ne conştientizăm corpul şi senzaţiile din interior)”, au explicat specialiştii de la Centrul „Emanuel”.

 

Copiii cu tulburări din spectrul autist au o şansă reală de recuperare şi integrare socială

Când creierul unui copil nu reuşeşte să proceseze corect aceste senzaţii, au mai completat reprezentanţii FARA, copilul este într-o continuă luptă de a înţelege lumea sau de a-şi înţelege propriul corp. Spre exemplu, dacă nu-i place să fie atins, simte disconfort sau chiar durere la cea mai mică atingere, reacţiile lui pot fi de retragere, evitare a contactului fizic, până la manifestări violente. În această categorie pot fi copiii cărora nu le place să fie spălaţi sau îmbrăcaţi cu anumite texturi, nu suportă să calce pe iarbă sau să-şi bage mâinile în nisip, nu acceptă anumite texturi de alimente sau temperaturile alimentelor. În schimb, alţii nici măcar nu conştientizează că au fost atinşi sau că sunt murdari pe faţă ori uzi. În ambele situaţii, aceşti copii au probleme senzoriale tactile.

Aceste reacţii pot fi interpretate ca fiind probleme de comportament, însă sunt de fapt străduinţa copilului de a face faţă stimulilor din jur. Acestea sunt doar câteva exemple de probleme de integrare senzorială pe care le poate manifesta un copil, fie el diagnosticat cu autism, ADHD sau întârziere în dezvoltare. Pentru rezolvarea sau măcar diminuarea lor, există terapia de integrare senzorială, folosită şi la Centrul de recuperare pentru copii cu nevoie speciale „Emanuel”.

Acest centru, înfiinţat în anul 2011 pentru a răspunde nevoilor copiilor cu autism din municipiul Suceava şi din zonele limitrofe, se află pe Calea Unirii, Nr. 11 A, Suceava, E-mail: emanuel@faracharity.ro, telefon 0330 803 389, 0758 543 741.

Reprezentanţii centrului de recuperare al FARA au mai explicat: „copiii cu tulburări din spectrul autist au o şansă reală de recuperare şi integrare socială, atunci când sunt incluşi în programe recuperatorii timpurii, iar numărul ridicat al acestora ne-a determinat să dezvoltăm servicii destinate ameliorării calităţii vieţii atât a celor mici, cât şi a familiilor lor. Până în anul 2014, peste 20 de copii diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist au fost integraţi în grădiniţă sau şcoală. Centrul <Emanuel> are o capacitate de 80 de locuri, iar o echipă multidiscipinară îi ajută pe cei mici să îşi atingă maximumul de potenţial. Din echipă fac parte psihologi, kinetoterapeuţi, logoped, asistent social, persoane de îngrijire şi un manager de proiect.” 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recuperare prin stimulare senzorială pentru copii cu autism, tulburări comportamentale sau întârziere în dezvoltare.
 Vizualizări articol: 2333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Recuperare prin stimulare senzorială pentru copii cu autism, tulburări comportamentale sau întârziere în dezvoltare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei