Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 mar 2017 - Anul XXII, nr. 69 (6485)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Participare record

Peste 1.000 de suceveni au participat la „Marşul pentru viaţă” din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Numeroase familii cu copii, liceeni, studenţi, elevi dar şi persoane în vârstă au răspuns chemării lansate de „Alianţa Bucovina Pentru Viaţă”, de a participa la „Marşul pentru viaţă”, acţiune care promovează viaţa umană, în orice stadiu al ei, ca valoare supremă.

În total, peste 1.000 de oameni au mărşăluit prin Suceava, pornind din Centru, înspre Spitalul Judeţean şi înapoi, pentru a atrage atenţia în privinţa necesităţii sprijinirii femeilor aflate în criză din cauza sarcinii şi să descurajeze practicarea avortului.
„A mărturisi pentru viaţă, astăzi, este un lucru greu şi rar. Astăzi, în 286 de localităţi din România şi Republica Moldova oamenii s-au mobilizat şi participă împreună la acest marş. Suntem împreună câteva zeci de mii de oameni, în întreaga Românie”, a spus Mircea Puşcaşu, unul dintre organizatorii manifestării.

Iniţial, oamenii s-au adunat pe esplanada din Centrul Sucevei, unde copiii s-au jucat, au oferit flori mamelor care au susţinut viaţa, dând naştere pruncilor lor, iar tineri cu tatuaje imprimate pe faţă, cu mesajul „Pro viaţa” au împărţit trecătorilor şi celor prezenţi pliante şi reviste pe tema fenomenului avorturilor, care a căpătat o amploare foarte mare, pornind de la pilulele contraceptive şi până la actul medical în sine, care poate reprezenta o traumă cu efecte pe termen lung.

„Trăim vremuri cel puţin ciudate. Este ilegal să rupi o floare de colţ, să mergi fără centură de siguranţă, dar este legal ca un copil să fie ucis în pântecele mamei sale. Pe an ce trece numărul oamenilor implicaţi şi al oraşelor participante se dublează. Un marş nu poate schimba o situaţie naţională, dar trebuie să înceapă de undeva această schimbare”, a spus Mircea Puşcaşu, care a precizat că la Suceava de opt ani se organizează acest marş, dar aceasta este cea de-a VII-a ediţie naţională.

 

„Luptăm pentru viaţă”

Invitat să ia cuvântul, Tiberiu Avram, redactorul-şef al cotidianului Monitorul de Suceava,  a spus că a văzut o serie de articole şi luări de poziţii contra acestei manifestări, criticile venind din partea unor autori foarte tineri.

„Să ne aducem aminte că din acea clipă în care am aflat că vom deveni părinţi, tot ce credeam noi că ştim despre viaţă s-a schimbat. Oamenii care nu au copii nu cunosc aceste sentimente, nu le-au trăit. De aceea este datoria şi obligaţia noastră să le explicăm, să le povestim, să-i facem să înţeleagă. Şi mai cred, că, măcar pe viitor, nu trebuie să mai luptăm împotriva a ceva, ci pentru ceva. Să nu mai spunem că luptăm împotriva avortului, ci să luptăm pentru viaţă – de aici şi numele acestei frumoase manifestări – Marşul pentru viaţă”.

Printre cei care au mai luat cuvântul s-au numărat şi medici ai Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, mămici, tătici dar şi tineri de liceu.

„Sunt aici pentru că eu cred în viitorul acestei naţii şi este absurd să consideri că are un viitor fără copiii ei. Acceptând avortul nu fac altceva decât să accept uciderea acestei naţii, ceea ce mi se pare un sacrilegiu”, a spus şi Ioan Bădeliţă, directorul Şcolii Filadelfia.

 

Lanţ uman, în mişcare pe străzile Sucevei

De pe esplanada Casei de Cultură, oamenii, formând un lung şir, ca un lanţ, a cărui verigi erau oamenii participanţi la acest paşnic protest, s-au deplasat prin faţă pe la Prefectură, spre Palatul de Justiţie, Primăria municipiului Suceava, la Spitalul Judeţean de unde s-au întors, pe acelaşi traseu, punctul final al marşului fiind zona din faţa Bisericii „Sf. Dumitru”.

„Alianţa Bucovina Pentru Viaţă”, ca organizator al „Marşului pentru viaţă”, este formată din Asociaţia ProVita Bucovina, APOR Suceava, Bucovina Profundă, Asociaţia „Sfântul Ioan cel Nou”, Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” Suceava, Asociaţia Familia Ortodoxă „Sf. Ioachim şi Ana”, ASCOR Suceava, Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, Fundaţia Pentru Oameni, Fundaţia IPAMIA, Asociaţia Ucrainenilor Ortodocşi din Bucovina şi Asociaţia Kozaciok.
La Suceava, „Marşul pentru viaţă” se organizează de opt ani, perioadă în care a avut multiple activităţi conexe: conferinţe, dezbateri, cursuri de informare în licee, proiecţii de filme documentare, emisiuni TV, campanii de pliante, articole în presa tipărită şi pe internet, sesiuni de desene pe asfalt, sprijin material şi consiliere gratuită femeilor în criză de sarcină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.000 de suceveni au participat la „Marşul pentru viaţă” din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 1987 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Peste 1.000 de suceveni au participat la „Marşul pentru viaţă” din municipiul Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei