Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 mar 2017 - Anul XXII, nr. 68 (6484)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

„Plantează pentru România”

10.000 de puieţi de arbori, plantaţi cu voluntari, la OS Ilişeşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În câţiva ani, o nouă pădure, de 10.000 de molizi, fagi şi frasini, se va înălţa în cantonul silvic Baranca, de la Vârfu Dealului, în comuna Pârteştii de Jos, ca urmare a eforturilor unite ale voluntarilor din mai multe medii, de a regenera o suprafaţă forestieră afectată anii anteriori de atacul gândacului de scoarţă.

Acţiunea, iniţiată de Garda Forestieră Suceava, în parteneriat cu Ocolul Silvic Bisericesc Ilişeşti, a adus laolaltă silvicultori, inspectori forestieri, preoţi, elevi, profesori şi jurnalişti, care au muncit cot la cot, au făcut vatra viitorului arbore, au săpat gropile şi au plantat, conform instrucţiunilor precise şi preţioase ale personalului silvic.

De dimineaţă, voluntarii, adunaţi la marginea zonei defrişate din cauza atacului temutului Ips duplicatus, care a făcut ca păduri întregi de conifere să se usuce, au avut parte de instructaj tehnic, de securitate a muncii, dar şi de un scurt istoric al zonei şi al activităţii ocolului silvic privat care a fost gazda acţiunii de plantare.

Şeful Ocolului Silvic Bisericesc Ilişeşti, Vasilică Vasilovschi, a explicat: „În 2017, Ocolul Silvic Bisericesc Ilişeşti are în program împădurirea unei suprafeţe de 8,7 hectare, unde vor fi plantaţi 35.800 de puieţi, din diferite specii, produşi în pepinierele proprii. Anii trecuţi ne-am confruntat cu atacuri foarte puternice de insecte. Încă ne luptăm cu ele, pentru că s-au dezvoltat foarte mult între scoarţă şi lemn şi datorită faptului că vremea a fost neprielnică. Verile secetoase, fierbinţi, au favorizat dezvoltarea populaţiei de gândaci, care au atacat între scoarţă şi lemn, încât s-a ajuns la o suprafaţă de 4,5 hectare de pădure, uscată în masă. Extragerea masei lemnoase s-a făcut treptat, în 2014 şi 2016, anul trecut s-au făcut plantări pe trei hectare, primele pe care s-a intervenit, iar ceea ce s-a extras în 2016 urmează să plantăm astăzi.

Noi promovăm regenerarea naturală, tratamentele cu tăiere sub masiv, prin care arboretele matern este extras progresiv, până când o nouă pădure se instalează în locurile respective. Dar sunt şi situaţii, precum cea de aici, când pădurea nu a reuşit să se regenereze şi atunci este rolul silvicultorului de a asigura continuitatea pădurii”.

La activitate au participat şi elevii de clasa a 7-a şi a 8-a de la Şcoala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava.

„Suntem foarte fericiţi să participăm la această activitate, şcoala desfăşoară mai multe proiecte de educaţie ecologică, fiind eco-şcoală din 2010. Sprijinim orice activitate care să ducă la conştientizarea importanţei pădurii şi a reîmpăduririi. Este nu doar o ieşire pentru ei, ci şi o recompensă, pentru cei care au avut rezultate bune la simularea evaluării naţionale”, a spus profesorul Mihaela Irimia, care i-a însoţit şi supravegheat pe elevi.

 

Foarte mulţumit de rezultatele acţiunii de regenerare a pădurii s-a arătat şeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, care a mobilizat aproape întreg personalul instituţiei pe care o conduce, pentru a se implica activ şi a da un exemplu.

„Sunt mulţumit, în primul rând, că am avut o participare atât de largă. Cred că astfel de acţiuni trebuie făcute mai des, pentru că fiecare are de învăţat ceva în urma lor.

Intenţionăm să exercităm atât funcţia de control şi monitorizare a fondului forestier, definitorie pentru activitatea noastră, cât şi cea de a ajuta operatorii economici, ocoalele silvice, de a se implica în dezvoltarea conştiinţei forestiere. Rolul nostru, ca instituţie, este cel puţin de menţinere a fondului forestier, ba chiar de extindere a suprafeţei acestuia. Iar dacă pentru asta trebuie să participăm şi noi la acţiuni de împădurit, oricând, cu plăcere!”, a spus Mihai Găşpărel.

De altfel, aceasta nu este prima acţiune de împădurire pe care au iniţiat-o cei de la Garda Forestieră, an de an fiind desfăşurate acţiuni similare.

„În perioada următoare intenţionăm ca cel puţin de două ori să facem acţiuni de împădurire, pentru a acoperi toate tipurile de administratori de fond forestier – astăzi am fost la un ocol silvic privat, vom merge şi la unul de stat, cât şi într-o suprafaţă de fond forestier a unei persoane fizice. Obiectivul nostru este ca toţi deţinătorii de fond forestier să înţeleagă că sustenabilitatea pădurii depinde de fiecare dintre noi”, a adăugat şeful Gărzii Forestiere Suceava.

În urma campaniei de împădurire de vineri au fost plantaţi 10.000 de puieţi de molid, fag şi frasin, pe o suprafaţă de peste 2 hectare, în cadrul Ocolului Silvic Ilişeşti, care administrează 7.854,4 hectare de pădure, pe raza a opt comune din judeţul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 10.000 de puieţi de arbori, plantaţi cu voluntari, la OS Ilişeşti.
 Vizualizări articol: 4164 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
10.000 de puieţi de arbori, plantaţi cu voluntari, la OS Ilişeşti5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei