Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 mar 2017 - Anul XXII, nr. 66 (6482)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Energie termică

Apa caldă şi căldura, mai scumpe cu 35% în municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Căldură şi apă caldă mai scumpe cu 35% pentru sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare – decizia urmează să fie luată în şedinţa de Consiliu Local de luna viitoare.

„Este necesar să majorăm tariful energiei termice furnizate populaţiei. Deja am făcut un proiect de hotărâre care trebuie să stea în dezbatere publică timp de 30 de zile, pentru a fi supus spre aprobare în şedinţa ordinară de Consiliu Local din luna aprilie. Voi propune o majorare cu 35% a preţului plătit de populaţie pentru energia termică. Asta înseamnă 240 de lei pe gigacalorie”, a anunţat miercuri  primarul Ion Lungu.

Acum, preţul unei gigacalorii este de 178 de lei. Dacă scumpirea va fi aprobată la acest nou tarif pentru populaţie, pentru fiecare gigacalorie consumată sucevenii vor avea de achitat în plus 62 de lei.

„Este o problemă de inechitate. Nu se poate ca jumătate din oraş să plătească subvenţii pentru cealaltă jumătate. Mai ales că urmează o scumpire destul de mare a tarifelor la gazul metan, nu e corect ca acei care se încălzesc de la centrale de apartament să plătească foarte mult, iar cei care au rămas la sistemul centralizat să fie subvenţionaţi indirect şi de cei care se încălzesc arzând gazul metan. Atunci respectivii vor fi cocoşaţi de două ori, şi de tarifele crescute la gaz metan şi de subvenţiile pe care le plătesc indirect celor care sunt la sistemul centralizat”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.

 

Noul preţ al gigacaloriei pentru populaţie, 75% din costul real

În prezent, costul total al unei gigacalorii, de 352,24 de lei, rezultat din preţul de producţie, la gardul centralei celor de la Bioenergy, la care se adaugă costurile de transport şi distribuţie, servicii prestate de către Thermonet, este achitat aproape jumătate de populaţie şi jumătate de primărie.

Odată cu majorarea tarifului gigacaloriei pentru consumatorii care sunt persoane fizice, raportul de schimbă - populaţia va plăti 75% din valoarea facturii, iar municipalitatea 25%.

„Chiar şi cu această majorare, tot nu am avea un preţ foarte mare. Majoritatea oraşelor din ţară au majorat mai demult tarifele de energie termică. În Constanţa preţul gigacaloriei este de 411 lei, la Sf. Gheorghe este de 298 de lei, la Arad, de 266 de lei, la Sibiu - 265 de lei, la Iaşi - 265 de lei, la Timişoara - 244 de lei, la Oradea - 240 de lei”, a precizat Ion Lungu.

Preţul energiei termice furnizate populaţiei este mai mic acum decât în urmă cu şase ani, când era 185 lei/gigacalorie, pentru că, atât spre finele anului trecut, cât şi la începutul acestui an, acest tarif a fost modificat de două ori, în minus, odată cu scăderea TVA, de la 24% la 20%, iar apoi de la 20% la 19%. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apa caldă şi căldura, mai scumpe cu 35% în municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 35917 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apa caldă şi căldura, mai scumpe cu 35% în municipiul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei