Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 mar 2017 - Anul XXII, nr. 65 (6481)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Luna Pădurii

7,6 milioane de puieţi de arbori vor fi plantaţi pentru regenerarea pădurilor Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna aceasta, silvicultorii suceveni au dat startul campaniei de împădurire de primăvară, cea mai importantă lucrare silvică de administrare durabilă a suprafeţelor forestiere.

„Cheia gestionării eficiente a pădurii este regenerarea ei continuă. În campania de împăduriri din primăvara acestui an, necesarul de puieţi pentru Direcţia Silvică Suceava este de 7,6 milioane de bucăţi, puieţii fiind produşi în cea mai mare parte în pepinierele proprii”, a spus şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

Lucrările de împăduriri nu au putut fi demarate mai devreme, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, în perioada următoare fiind programate a se desfăşura gradual, începând cu zonele joase ale judeţului Suceava, apoi spre munte.

 

Regenerarea pădurilor din fondul forestier de stat

Programul pentru lucrările de regenerare a pădurilor în fondul forestier de stat, în această primăvară, cuprinde o suprafaţă totală de 1.840 ha, din care 1.050 ha împăduriri integrale şi 790 ha regenerări naturale.    

Concomitent cu lucrările de instalare a noilor regenerări, se vor efectua lucrări de completări curente, pe suprafaţa de 369 ha, precum şi refaceri de plantaţii calamitate, în suprafaţă de 2 ha.

 

Regenerarea pădurilor din fondul forestier privat, administrat cu contracte

Pe lângă lucrările de împădurire din fondul forestier de stat, în baza contractelor de administrare încheiate cu alţi deţinători de păduri, Direcţia Silvică Suceava va executa lucrări de regenerare pe o suprafaţa de 280 ha.

Suprafeţele cele mai mari cu lucrări de regenerare a pădurilor în fond forestier privat vor fi execute pe raza ocoalelor silvice Vatra Dornei - 108 ha, Dorna Candrenilor - 71 ha, Broşteni - 46 ha, Iacobeni - 17 ha, Moldoviţa - 11 ha şi Pojorâta - 10 ha.

Tot în fond forestier privat administrat cu contracte se vor executa şi lucrări de completări, în suprafaţă de 60 ha.                                                             

 

Regenerarea pădurilor din fond forestier aparţinând persoanelor fizice

În această primăvară vor fi executate lucrări de împăduriri şi pe suprafeţele neregenerate ce aparţin persoanelor fizice, din fondul de conservare constituit  conform Legii nr. 46/2008.

Din acel fond sunt programate a se executa lucrări de regenerare pe cca. 140 de hectare. Puieţii necesari şi asistenţa tehnică pentru lucrările de împăduriri pe terenurile ce aparţin persoanelor fizice vor fi asigurate de Direcţia Silvică Suceava.

 

Un milion de puieţi de arbori, inclusiv din specii ornamentale, scoşi la vânzare

Direcţia Silvică Suceava este şi unul dintre principalii producători de puieţi de arbori din ţară, pepinierele sale, înfiinţate în judeţ, fiind foarte apreciate la nivel naţional.

Buna gestionare a acestora şi preocuparea continuă de a pregăti noi generaţii de puieţi de arbori face ca, pe lângă asigurarea necesarului propriu (cele 7,6 milioane de exemplare care vor fi plantate anul acesta), sute de mii de puieţi să fie puşi la dispoziţia celor interesaţi.

„Excedentul de puieţi pe care îl înregistrează Direcţia Silvică Suceava este de 623.000 de molizi, 16.000 de arbuşti de pin silvestru, 7.000 de tei, 2.000 de sălcii, 500 de plopi. Puieţii disponibili din speciile menţionate pot fi livraţi contra cost la preţuri avantajoase persoanelor fizice şi juridice interesate”, a precizat Dorin Strugariu, şeful biroului regenerarea şi protecţia pădurilor.

În plus, Direcţia Silvică Suceava, prin Pepiniera Silvică Salcea, pune la dispoziţie, contra cost, 323.000 de puieţi din specii ornamentale (173.000 de bucăţi de răşinoase şi 150.000 de foioase), pentru amenajarea spaţiilor verzi.

Din speciile de răşinoase se pot livra contra cost puieţi de tuia, ienupăr, molid argintiu, chiparos etc., iar din cele de foioase - puieţi de spiraea, forsythia, iederă, magnolie, liliac etc., din numeroase varietăţi.

Nu lipsesc nici arbuştii fructiferi, precum zmeur, mur, goji etc., iar dintre plantele perene (flori), tot acolo se găsesc numeroase varietăţi de crizantemă, garofiţă, lavandă, bujor etc.

Pentru persoanele fizice şi juridice interesate în amenajarea de spaţii verzi, Pepiniera Silvică Salcea pune la dispoziţie şi gazon, la preţuri avantajoase.

Informaţii suplimentare privind dimensiunile puieţilor ornamentali şi preţurile de livrarea a acestora pot fi obţinute la Pepiniera Silvică Salcea, tel. 0230/529321 sau 0751/164370.

 

Ziua internaţională a pădurilor şi conştientizarea importanţei acestora

Campania de împăduriri de primăvară a fost demarată anul acesta chiar de Ziua Internaţională a Pădurilor, care se marchează anual la 21 martie şi are drept scop conştientizarea importanţei pe care o au pădurile în viaţa noastră de zi cu zi.

Pădurile acoperă 31% din totalul suprafeţei de uscat şi joacă un rol important în eradicarea sărăciei, dezvoltarea durabilă şi siguranţa alimentară, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

Pădurile reprezintă cele mai diverse ecosisteme biologice de pe suprafaţa terestră, găzduind peste 80% din speciile terestre de animale, plante şi insecte. Ele joacă un rol-cheie în lupta noastră de adaptare la schimbările climatice şi de diminuare a acestora şi contribuie la menţinerea echilibrului de oxigen, dioxid de carbon şi umiditate din aer.

„Tocmai de aceea, o componentă importantă a activităţii de regenerare a pădurilor o reprezintă susţinerea din punct de vedere tehnic şi logistic a acţiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei apărării, conservării şi dezvoltării pădurii, a respectului pentru pădure în societatea actuală. În cadrul acestor acţiuni cu rol de conştientizare a valorii pădurilor în perioada inclusă în <Luna plantării arborilor> se vor desfăşura o serie de evenimente ca: plantări de puieţi forestieri în şantiere de împăduriri din fond forestier şi din afara acestuia, conferinţe pe teme ecologice, expoziţii pe teme specifice pădurii, concursuri profesionale, sponsorizări cu material forestier pentru plantat”, a adăugat Sorin Ciobanu, şeful Direcţiei Silvice Suceava, care gestionează cea mai mare suprafaţă administrativă împădurită din ţară, inclusiv păduri virgine, precum Codrii Seculari şi rezervaţii naturale unice în Europa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 7,6 milioane de puieţi de arbori vor fi plantaţi pentru regenerarea pădurilor Sucevei.
 Vizualizări articol: 3185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
7,6 milioane de puieţi de arbori vor fi plantaţi pentru regenerarea pădurilor Sucevei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei