Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 mar 2017 - Anul XXII, nr. 52 (6468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Buget aprobat

„Undă verde” pentru lucrări de reparaţii şi investiţii în municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consilierii locali suceveni, întruniţi luni dimineaţă într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, au aprobat în unanimitate proiectul bugetului local pentru 2017, deblocând astfel demararea de noi investiţii, dar şi finanţarea lucrărilor care se execută în continuare.

Proiectul de buget a fost aprobat de reprezentaţii tuturor partidelor politice din CL – PNL, PSD, ALDE şi PMP, care nu au avut obiecţii, în condiţiile în care au avut loc mai multe întruniri preliminare, în care proiectele au fost discutate, propunerile consilierilor fiind preluate şi integrate în forma finală a documentului.

„De când sunt primar al municipiului Suceava niciodată nu am aprobat atât de târziu bugetul local. Am avut mai multe consultări publice pe marginea acestui buget, din care două cu consilierii locali, iar toate amendamentele pertinente ale acestora au fost prinse în proiectul de buget. Bugetul anului 2017 este unul optimist, condiţionat de o serie de factori, în primul rând de fondurile europene, fondurile de dezvoltare locală – PNDL şi nu în ultimul rând de execuţia bugetară. De aceea mă bucur de prezenţa la Suceava, în această săptămână, a ministrului Dezvoltării, sper să discutăm despre accelerarea procedurilor de atragere a fondurilor europene”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

 

Buget de 423 de milioane de lei

Bugetul total general al municipiului Suceava este de 423.193.941 de lei la venituri şi de 423.726.383 de lei la cheltuieli, încât rezultă un deficit de 532.442 de lei.

Bugetul propriu al Consiliului Local este de 405.749.271 de lei la venituri şi de 405.872.430 de lei la cheltuieli, rezultând un deficit bugetar de 123.159 de lei.

Echilibrarea bugetului se va face prin folosirea excedentului anului trecut.

Din aceşti bani, la secţiunea de funcţionare sunt alocaţi 312.847.190 de lei, aici făcându-se resimţite majorările de cheltuieli de personal stabilite de Guvern, precum creşterea cu 20% a salariilor bugetarilor, iar în unele cazuri chiar cu 50%.

„Avem şi o serie de plăţi restante de anul trecut, când a fost un buget supraevaluat. Fără aceste <influenţe> - creşteri salariale şi restanţe, bugetul pe 2017 este de 76% din cel de pe 2016, fiind mult mai realist”, a precizat Ion Lungu.

Cea mai mare parte din buget – 31,13% - este alocată Învăţământului, 14,4% mergând la capitolul Locuinţe şi Dezvoltare publică. Pentru Transporturi s-a alocat 12,59% din bugetul acestui an, pentru combustibil - 9,73%, Cultură şi religie – 7,64%, Asistenţă socială – 5,49%, Protecţia mediului – 8,73%, autorităţi executive - 4,62%, Datoria publică - 1,13%, Servicii Evidenţa Persoanelor – 1,20%, Ordine Publică şi Siguranţa Naţională - 3,19%, Sănătate – 0,92%, iar la Acţiuni Generale - 0,64%.

 

Principalele investiţii de anul acesta

Pentru acest an sunt prevăzute lucrări de investiţii în valoare de 100.459.027 de lei, dintre care 70.656.780 de lei pentru continuarea lucrărilor începute anul trecut, 17.021.100 de lei pentru începerea unor lucrări noi, iar 12.781.147 de lei pentru studii şi achiziţii de bunuri.

Conform şefului municipalităţii sucevene, Ion Lungu, dintre lucrările de investiţii care se derulează anul acesta, cele mai importante sunt cele de modernizare a iluminatului public, finanţat în mare parte din fonduri elveţiene, cel de electromobilitate – dotarea cu maşini electrice, unde sunt făcute deja licitaţiile, inclusiv pe partea de realizare a infrastructurii de încărcare a maşinilor electrice, dar şi la achiziţionarea a 11 maşini electrice, două furgonete, două autoutilitare şi zece biciclete electrice.

„De luni, 13 martie, vor reîncepe lucrările de amenajare a zonei de agrement Tătăraşi, care ne dorim ca în vară să fie finalizată. Pentru drumuri şi parcări în zona Tătăraşi s-a dat deja ordinul de începere a lucrărilor, urmează cele de alimentare cu energie electrică. Demararea aducţiunii de gaz metan în Burdujeni Sat, acoperirea Patinoarului, reabilitarea a trei puncte termice, demararea proiectului de realizare a unui nou pod peste râul Suceava, aducerea utilităţilor pentru viitoarea Sală Polivalentă, modernizarea a zece locuri de joacă, dar şi construirea unei sere floricole, din care să asigurăm minimum 400.000 de flori anual, extinderea reţelei de iluminat public, unde avem foarte multe solicitări, modernizarea Pieţei Burdujeni, încălzirea în Piaţa Centrală şi zid de sprijin pe Serpentine se numără printre priorităţile acestui an”, a menţionat edilul sucevean.

 

Acordarea de subvenţii la termoficare şi transport public, criticată de PSD

Singurele critici aduse au venit din partea PSD, consilierii social-democraţi, prin vocea lui Mitică Bejinaru, reproşând faptul că încasările la buget sunt supraevaluate, în condiţiile în care an de an, în realitate, sunt mult mai mici, ceea ce duce la dezechilibre în finanţarea activităţilor susţinute de municipalitate.

Nemulţumirea reprezentanţilor PSD s-a axat şi pe subvenţiile acordate pentru încălzirea populaţiei, dar şi pe cele de la transport public local, în ideea că fondurile respective puteau fi mai bine utilizate ca investiţii, cu efect pe termen lung.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Undă verde” pentru lucrări de reparaţii şi investiţii în municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 2139 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Undă verde” pentru lucrări de reparaţii şi investiţii în municipiul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tort “Baron” cu jeleu şi fructe În ciuda denumirii pompoase, este poate cel mai rapid şi simplu desert posibil, de post, dar spectaculos. E ideal când apar musafiri dragi pe neaşteptate sau când vrem să facem cuiva din familie o surpriză fără să ne dăm peste cap... Citeşte