Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 feb 2017 - Anul XXII, nr. 30 (6446)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Hoţi mulţi

Peste zece furturi au loc în fiecare zi în judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Analiza Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava cu privire la faptele de furt comise pe parcursul anului trecut în judeţ arată că s-au înregistrat 3.982 de infracţiuni de acest gen sesizate. Numărul de fapte rămâne mare, rezultând o medie de peste 10 furturi pe zi, însă totuşi un aspect pozitiv este faptul că trendul este descendent faţă de anul 2015, când s-au înregistrat cu 576 de fapte de furt în plus.

După cum se poate observa zilnic în buletinele de presă ale Poliţiei, se fură foarte mult din locuinţe, din societăţi comerciale şi mai nou sunt multe spargeri de autoturisme. În marea lor majoritate furturile nu sunt cu prejudicii mari, deşi au fost şi câteva excepţii în acest sens.

 

Furturile predominante şi cele care se menţin la un nivel ridicat

Analiza detaliată a IPJ Suceava arată că pe parcursul anului trecut s-au înregistrat 846 de furturi din locuinţe, din care 33 prin escaladare. Majoritare rămân însă pătrunderile prin efracţie, în timp ce un procent important, cel puţin 10% dintre cazuri, îl reprezintă furturile pe fondul neglijenţei proprietarilor, care şi-au lăsat uşile descuiate sau ferestrele deschise atunci când erau plecaţi de acasă. În mediul urban, în municipiul Suceava, probleme sunt şi cu oamenii care stau în apartamente cu uşile descuiate, iar hoţii intră în case şi pun mâna pe bunurile de valoare pe care le găsesc pe holuri.

Alte 482 de fapte de furt au fost din societăţi comerciale, ia 432 au fost furturi din curţi şi anexe gospodăreşti.

Toate tipurile de furt amintite mai sus sunt în scădere ca număr faţă de anul 2015. 

În creştere uşoară este numărul furturilor din autoturisme, 281 de fapte, cu două în plus faţă de anul 2015, şi numărul furturilor din genţi şi buzunare, 207 fapte, cu 14 în plus. Aceste ultime două tipuri de furturi sunt predominante în zonele aglomerate. De exemplu, în municipiul Suceava s-au înregistrat în ultima perioadă multe spargeri de autoturisme. În cele mai multe cazuri, hoţii au speculat faptul că proprietarii autoturismelor au lăsat bunuri de valoare în maşină, la vedere. Printre spărgătorii de autoturisme din municipiul Suceava prinşi până acum se găsesc câţiva minori, dar şi un bătrân în vârstă de 62 de ani.

 

Foarte multe maşini furate pentru plimbări de câteva ore

Pe parcursul anului trecut, IPJ Suceava a înregistrat şi 79 de dosare de furt de maşini. Majoritare au fost însă aşa-numitele furturi de folosinţă, maşini sustrase de hoţi care s-au plimbat cu ele şi apoi le-au abandonat. Nu mai puţin de 45 dintre furturile de maşini de anul trecut intră în această categorie. Cele mai multe fapte de acest gen au fost comise tot de tineri, mulţi minori, care au condus maşinile până când au intrat cu ele în garduri ori până s-a terminat carburantul.

Un tânăr de 18 ani, din Cajvana, şi unul de 17 ani, care era internat în Centrul de Plasament Solca, au fost arestaţi preventiv recent pentru o adevărată serie de furturi de maşini în scop de folosinţă.

 

Minorii care fură, o problemă din ce în ce mai acută

Un aspect îngrijorător este legat de faptul că din ce în ce mai mulţi minori comit fapte de furt, profitând de vârsta pe care o au şi de răspunderea penală limitată, ori chiar de lipsa răspunderii penale, în cazurile de copii sub vârsta de 14 ani.

Foarte multe furturi comise de minori au avut loc în municipiul Suceava, dar şi în Rădăuţi. În municipiul Suceava, cei mai mulţi autori au fost minori de etnie romă din Șcheia, în timp ce în zona Rădăuţi autorii au fost localnici ori tineri de la Centrul de Plasament de la Solca. De asemenea, mai mulţi tineri de la Centrul de Incluziune Suceava (Școala specială) au fost implicaţi în fapte de furt.

 

Furt de 80.000 de dolari, dintr-o casă din Dumbrăveni

Dacă în marea lor majoritate furturile au fost din categoria celor cu prejudicii mici sau cel mult medii, au fost şi câteva spargeri care intră în categoria spargerilor la pont, cu prejudicii mari. De departe, furtul cu prejudiciul cel mai mare a fost comis pe data de 15 mai 2016, din casa unui afacerist din Dumbrăveni. Hoţii au furat atunci, în plină zi, un seif în care erau bani şi bijuterii, prejudiciul fiind calculat la 80.000 de dolari. Doi tineri în vârstă de 19 ani au fost trimişi în judecată în acest caz de furt, cu precizarea importantă că anchetatorii nu au nici un dubiu că au mai fost autori care au participat, însă aceştia au rămas neidentificaţi.

Mai recent, în octombrie 2016, la Fălticeni, s-a sesizat furtul a 50.000 de lei, din sediul unei firme de curierat rapid.

Chiar dacă au fost şi câteva furturi cu prejudicii mari, poliţiştii suceveni sunt mulţumiţi totuşi că nu au avut fapte din categoria celor considerate extrem de grave. 

„Pozitiv este faptul că, în perioada de referinţă, în anul 2016, nu s-au înregistrat furturi de arme, din oficii poştale, case de schimb valutar sau amanet, sau din bancomate, tâlhării cu arme de foc sau urmate de moartea victimei”, se arată în analiza de bilanţ.

Pe lângă furturi, la categoria de infracţiuni contra patrimoniului se mai găsesc multe înşelăciuni – 437 de fapte anul trecut, şi tâlhăriile – 120 de dosare înregistrate în 2016.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste zece furturi au loc în fiecare zi în judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 4401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste zece furturi au loc în fiecare zi în judeţul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei