Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 feb 2017 - Anul XXII, nr. 28 (6444)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lefuri mai mari

Controverse cu privire la creşterile salariale din învăţământ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Angajaţii din învăţământ vor primi lefuri mai consistente, în această lună aceştia urmând să încaseze salarii în medie cu 15% mai mari comparativ cu cele primite în luna ianuarie 2017. Salariile din această lună sunt aferente lunii ianuarie, de această majorare beneficiind şi personalul auxiliar şi nedidactic din şcoli.

În medie, profesorii vor primi majorări cuprinse între 200 şi 400 de lei, personalul de conducere – 200 de lei, secretarii-şefi vor beneficia de o creştere cu circa 300 de lei la salariu, iar contabilii-şefi – 50 de lei.

În ciuda acestor creşteri importante, liderii sindicatelor din educaţie atrag atenţia asupra faptului că majorările salariale sunt mai mici în realitate din cauza faptului că sporurile angajaţilor din învăţământ sunt calculate prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, şi nu la cel actual.

Prof. Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” Suceava, a menţionat că „după ce colegii noştri au primit certitudini din partea reprezentanţilor Guvernului că salariile vor creşte în medie cu 15% de la 1 ianuarie 2017, în realitate nu se întâmplă acest lucru. Mai exact, programul de calcul al salariilor Edusal stabileşte valoarea sporurilor şi îndemnizaţiilor (gradaţie de merit, spor de dirigenţie, titlu ştiinţific de doctor, spor de stabilitate) raportându-se la luna decembrie 2016, şi nu la luna ianuarie 2017, rezultând o valoarea mai mică a creşterilor salariale anunţate”. Pădureţ a mai adăugat că Federaţia „Spiru Haret”, la care s-a afiliat şi Sindicatul „Pro-Educaţia”, a transmis Ministerului Educaţiei să facă demersurile necesare în vederea modificării programului Edusal, astfel încât modalitatea de calcul să se modifice în favoarea salariaţilor din sistem.

„Se mai ciupeşte din drepturile celor din învăţământ. Este eronat ca pentru luna ianuarie toate sporurile şi indemnizaţiile să fie calculate în funcţie de un salariu mai mic faţă de cel actual”, a mai completat Pădureţ.

 

Drepturi salariale prejudiciate

La rândul său, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, a arătat că în actul legislativ se menţionează expres că se majorează salariile, de la 1 ianuarie 2017, în medie cu 15% din salariile de bază, însă aplicaţia Edusal nu permite calcularea sporurilor şi indemnizaţiilor la salariile de bază majorate de la 1 ianuarie 2017, ceea ce este o contradicţie flagrantă cu prevederile HG nr. 38/ 2017.  În acest fel, creşterile salariale sunt nesemnificative pentru personalul didactic care beneficiază de sporurile legale cuvenite şi, astfel, sunt prejudiciate grav drepturile salariale care se cuvin personalului didactic”. Acesta a mai menţionat că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a sesizat ministerul de resort cu privire la aceste nereguli.

De menţionat că la salariul de bază se pot acorda următoarele sporuri şi indemnizaţii: indemnizaţie pentru învăţământul special (15%), gradaţie de merit (25%), spor de dirigenţie (10%), spor pentru predare simultană pentru două, trei sau patru clase (7%, 10% sau 15%), spor pentru angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate (20%), spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare (15%).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Controverse cu privire la creşterile salariale din învăţământ.
 Vizualizări articol: 4899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Controverse cu privire la creşterile salariale din învăţământ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu țelină Este o mâncare foarte sănătoasă, revigorantă și aromată. Singurii care nu o vor iubi sunt cei ce nu preferă gustul special al țelinei. Rețeta e foarte veche, întâlnită în multe țări europene  și se crede că era consumată... Citeşte