Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 dec 2016 - Anul XXI, nr. 298 (6411)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Definitiv

Un şofer de tir trimis în judecată pentru un accident cu un mort şi un rănit, declarat nevinovat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din Republica Moldova, şofer de tir, trimis în judecată pentru infracţiunea de ucidere din culpă după ce a fost implicat într-un grav accident rutier, la Vatra Dornei, soldat cu un mort şi un rănit grav, a fost achitat de răspundere penală, atât de Judecătoria Vatra Dornei, prima instanţă care l-a judecat, cât şi de Curtea de Apel Suceava, cea care a dat verdictul definitiv acum două zile. Acest dosar a fost unul total atipic, judecătorii respingând  concluziile din rechizitoriul de trimitere în judecată, întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

 

A spulberat căruţa nesemnalizată cu care s-a trezit în faţă, pe un drum naţional-european

Accidentul s-a petrecut pe 19 noiembrie 2012, pe DN 17, pe strada Roşu, la intrarea în municipiul Vatra Dornei dinspre Poiana Stampei.

Din ancheta efectuată la vremea respectivă de poliţiştii de la Biroul Rutier Vatra Dornei a rezultat că Ion Timotin, şoferul din Republica Moldova, aflat la volanul unui tir, a izbit violent o căruţă care se deplasa pe sensul său de mers, în faţă. Căruţa era condusă de Vasile Meroneac, în vârstă de 61 de ani, din Vatra Dornei, care a decedat în urma impactului. În căruţă se mai afla şi Gheorghe Grădinariu, în vârstă de 75 de ani, tot din Vatra Dornei, care a suferit leziuni, dar a scăpat cu viaţă.

Accidentul s-a petrecut în jurul orei 18.00, când afară era deja întuneric, iar căruţa, avea să se stabilească în urma anchetei, era nesemnalizată. Un alt amănunt important este că bărbatul care conducea căruţa era băut.

Aşadar, principala cauză a accidentului a fost faptul că atelajul hipo se deplasa nesemnalizat pe timp de noapte şi, mai mult, pe un drum naţional-european (DN17), unde circulaţia căruţelor este interzisă.

 

Pentru ce a fost trimis în judecată şoferul

Aceste concluzii au rămas în picioare pe tot parcursul anchetei, doar că în urma efectuării unei expertize de specialitate cu privire la viteza cu care rula tirul, s-a concluzionat că vehiculul greu avea în jur de 60-65 de km/h în localitate. În aceste condiţii, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a stabilit că în cauză este vorba de culpă comună, mai exact şoferul are şi el partea sa de vină, pentru că circula cu viteză peste cea legală, cauză din care nu a mai putut evita impactul. De precizat că şoferul tirului a depus în instanţă şi o serie de imagini video, surprinse de o cameră pe care o avea montată la cabină, prin care a vrut să demonstreze că nu avea cum evita tragedia, în sensul că s-ar fi trezit brusc cu atelajul hipo nesemnalizat în faţă.

Totuşi, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a considerat că şoferul are şi el parte din vină importantă şi trebuie trimis în judecată, pentru că a încălcat limita admisă în localitate şi astfel nu a putut evita tragedia.

Judecătorii au desfiinţat însă ancheta procurorului şi au dispus achitarea inculpatului Ion Timotin, atât pentru infracţiunea de ucidere din culpă, cât şi pentru vătămare corporală din culpă. Inculpatul a fost achitat deoarece fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

Instanţa a respins şi pretenţiile civile ale bătrânului care a supravieţuit accidentului, cât şi ale urmaşului celui care a murit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un şofer de tir trimis în judecată pentru un accident cu un mort şi un rănit, declarat nevinovat.
 Vizualizări articol: 4213 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un şofer de tir trimis în judecată pentru un accident cu un mort şi un rănit, declarat nevinovat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei