Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 dec 2016 - Anul XXI, nr. 296 (6409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate publică

A patra vacă turbată la Zvoriştea, în aceeaşi fermă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou caz de turbare a fost confirmat de laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, la o vacă din aceeaşi fermă, din comuna Zvoriştea, unde au mai fost diagnosticate alte trei bovine, luna trecută. Purtătorul de cuvânt  al Direcţiei Sanitar-Veterinare Suceava, dr. Vasile Semeniuc, ne-a declarat, ieri, că animalul bolnav, diagnosticat iniţial pe baza semnelor clinice, nu avea urme de muşcătură sau zgârieturi, ceea ce face ca medicii veterinari să suspicioneze că transmiterea virusului rabic s-a făcut de la un animal la altul prin salivă, prin lins, comportament frecvent întâlnit la această specie.

”Credem că primul caz s-a contaminat de la vulpe, având în vedere că ferma este lângă pădure, iar ulterior virusul s-a transmis prin salivă, din cauza linsului”, a declarat dr. Semeniuc.

Atât el, cât şi directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-au declarat că situaţia este sub control, că persoanele care au venit în contact cu animalele bolnave urmează programul de tratament specific şi nu sunt motive de îngrijorare.

Confirmarea celui de-al patrulea caz de boală a venit în data de 28 noiembrie a.c., la mai puţin de o lună de la alte trei cazuri de turbare ce au fost confirmate de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, la vaci de la o fermă din comuna Zvoriştea. 13 persoane care au venit în contact cu animalele bolnave au urmat tratament antirabic pentru a preveni apariţia cumplitei boli. Printre acestea se numără cei patru membri ai familiei proprietarului fermei – doi adulţi şi doi copii, dar şi doi medici veterinari care au efectuat diverse tratamente unuia dintre animale înaintea apariţiei semnelor clinice de rabie (însămânţare artificială, injecţii etc.).

Ferma cu aproximativ 30 de animale este dotată cu camere video inclusiv în grajduri, astfel că au putut fi identificate toate persoanele care s-au aflat în preajma vacilor bolnave. O parte dintre contacţi au făcut tratament cu vaccin antirabic, iar membrii familiei, veterinarii şi trei persoane care au participat la sacrificare au primit atât vaccin, cât şi ser antirabic.

 

Focarul de boală de la fermă este sub supraveghere permanentă

De gestionarea situaţiei epidemiologice s-au ocupat Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi Primăria Zvoriştea. Boala a fost declarată oficial şi s-au luat măsuri de vaccinare antirabică a câinilor, pisicilor şi a tuturor bovinelor din gospodăria unde au fost înregistrate vacile turbate, vaccinarea şi supravegherea zilnică a acestora. În fermă s-a efectuat dezinfecţia locală; carnea, produsele şi subprodusele de la animalele bolnave au fost dirijate spre incinerare la o firmă de specialitate. Animalele de fermă se ţin sub observaţie timp de 6 luni - bovinele şi cabalinele şi timp de 3 luni - ovinele şi porcinele. Animalele sălbatice din zona focarului se distrug.

Stingerea oficială a bolii şi ridicarea măsurilor sanitare veterinare se fac de către medicul veterinar oficial, după 3 luni de la ultimul caz de moarte sau eutanasiere provocat de rabie şi dacă nu mai există animale sub observaţie sanitară veterinară pentru această boală.

Rabia este una dintre cele mai grave boli care se transmit de la animale la om. Poarta de intrare a virusului este plaga muşcată, acesta nu poate traversa tegumentele intacte. Saliva animalului infectat poate transmite rabia dacă aceasta vine în contact cu membranele mucoase ale altui animal sau om. Odată pătruns în organism, migrează pe calea nervilor periferici spre sistemul nervos central cu o viteză de 15-100 mm/zi. Perioada de incubaţie este de la o săptămână până la 6 ani, cu o medie de 2-3 luni. Sub 1% din cazuri au incubaţia de un an sau mai mult.

 

Simptomele turbării

Virusul pătrunde de obicei în organism prin muşcătură sau zgârietură, înţepătură şi se propagă spre creier, unde se multiplică şi dă encefalita rabică, după care se dispersează în organism pe tot traiectul nervilor. Îmbolnăvirea depinde de cantitatea de virus pătruns în organism, de numărul plăgilor, de profunzimea şi localizarea lor.

Foarte grave sunt zgârieturile de gheare de pisică deoarece aceste animale îşi ling adesea faţa palmară a labelor anterioare şi ghearele pot fi astfel încărcate cu saliva infectantă.

Au fost şi cazuri de turbare la om produse prin linsul pielii cu zgârieturi proaspete, de către câinele bolnav, sau în cazul efectuării autopsiilor la animale şi oameni.

Printre primele simptome se numără febra şi furnicături la locul expunerii iniţiale. Acestea sunt urmate de unul sau mai multe dintre următoarele simptome: spasmuri, agitaţie extremă, frică de apă, paralizia părţilor corpului, stare de confuzie şi pierderea conştienţei. După apariţia simptomelor, finalul este, aproape întotdeauna, decesul. Perioada de timp de la contractarea bolii până la apariţia simptomelor este, de obicei, de la una la trei luni, în funcţie de distanţa pe care o are de parcurs virusul până la sistemul nervos central. Instituirea precoce a tratamentului cu ser şi vaccin antirabic previne apariţia simptomelor şi este singura cale de a evita boala. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A patra vacă turbată la Zvoriştea, în aceeaşi fermă.
 Vizualizări articol: 6293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A patra vacă turbată la Zvoriştea, în aceeaşi fermă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei