Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 dec 2016 - Anul XXI, nr. 295 (6408)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă la final

Primarul din Salcea şi fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni, trimişi în judecată pentru fraudă la Evaluarea Naţională

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Punct final al anchetei în cazul tezelor măsluite la Evaluarea Naţională de pe urma cărora a avut de câştigat fiul primarului din Salcea. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat rechizitoriul şi au trimis în judecată trei persoane, respectiv Ilie Lungu, primarul din Salcea, profesoara de română Nicoleta Zettel, fostă directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni, şi profesorul de matematică Mihai Gîză.

O a patra persoană din acest dosar, femeia de serviciu Mariana Raţă, a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi nu a mai fost trimisă în judecată. Ea şi-a recunoscut faptele de care este acuzată, iar dacă instanţa de judecată va „ratifica” acordul, Mariana Raţă va primi o pedeapsă de 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Primarul Ilie Lungu a fost cercetat pentru patru acuzaţii. Faţă de acesta s-a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare de mită (două fapte) şi constituire de grup infracţional organizat.

Fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, este acuzată de aderare la grup infracţional organizat, luare de mită, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Aceleaşi acuzaţii i se aduc şi profesorului de matematică Mihai Gîză, în timp ce Mariana Raţă, femeia de serviciu de la şcoala Plopeni, a fost cercetată pentru aderare la grup infracţional organizat, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, complicitate la fals în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals, complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

În plus, Nicoleta Zettel are interdicţia de a exercita activitatea de director de unitate şcolară, precum şi profesia de profesor de limba şi literatura română, în exercitarea cărora a săvârşit faptele. Interdicţia de a-şi exercita profesia a fost instituită şi faţă de Mihai Gîză, cu menţiunea că acesta a ieşit deja la pensie.

 

Cum a ajuns un elev mediocru să primească note foarte mari

Ancheta DNA Suceava a plecat de la o sesizare prin care se semnala că una din lucrările de la Evaluarea Naţională ale fiului primarului din Salcea ar fi fost înlocuită. Suspiciunea viza teza la limba română, la care Ioan Ştefan Lungu a primit nota 10.00, în condiţiile în care în cei patru ani de gimnaziu nu s-a dovedit un elev strălucit, iar la simulările pentru Evaluarea Naţională nota a fost de-a dreptul catastrofală.

Ulterior, s-a constatat că şi cea de-a doua teză, la matematică, la care a obţinut nota 8,25, a fost scrisă de altcineva, iar apoi înlocuită. Cu cele două note, Ioan Ştefan Lungu s-a plasat în fruntea clasamentului absolvenţilor şcolii din Prelipca. Ca fapt divers, fiul primarului din Salcea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,96, cu mult mai mică decât media de la evaluarea naţională.

Din ancheta derulată ulterior s-a constatat că teza la română a fost scrisă în toaletă de directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, în timp ce la matematică sarcina i-a revenit profesorului Mihai Gîză.

Media de admitere în liceu a elevului Lungu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale, prima lui opţiune în ceea ce priveşte admiterea la liceu.

Între timp, notele lui Ioan Ştefan Lungu au fost anulate, iar el a primit nota 1 pentru ambele teze, fiind totuşi admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Salcea şi fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni, trimişi în judecată pentru fraudă la Evaluarea Naţională.
 Vizualizări articol: 4957 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Primarul din Salcea şi fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni, trimişi în judecată pentru fraudă la Evaluarea Naţională5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Surpriza nesurprinzatoare trimis de
(20 dec 2016, 12:48:00
Dar unde a disparut personajul principal, fara de care frauda nu se producea? Domnul director Hutu este de-acum inainte curat ca lacrima? Poate ca isi revendica si functia de director, din moment ce este nevinovat ca un ingeras.
Cred ca aceasta decizie a procurorilor este de-a dreptul sfidatoare la adresa inteligentei si bunei credinte a cetatenilor! Sau poate ca ar trebui sa nu mai bag mana in foc cu privire la modul in care se face dreptatea la noi.
2.   Lipseste unul..... trimis de
(20 dec 2016, 22:58:42
bun, bun. Aia au scris, dar cel care a schimbat lucrarile, unde se afla in ecuatia asta?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei