Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 dec 2016 - Anul XXI, nr. 293 (6406)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fum de contrabandă

Sume în euro cu trei zerouri pentru vameşii care închid ochii la traficul cu ţigări prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un rechizitoriu întocmit recent de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, prin care au fost trimise în judecată patru persoane, dezvăluie sumele care se plătesc de contrabandişti către vameşii „colaboratori” pentru trecerea frauduloasă a ţigărilor dinspre Ucraina spre România. Pentru un transport de 19 baxuri de ţigări, suma remisă lucrătorului vamal era de 2.000 de euro, ceea ce înseamnă că după câteva ture bune într-o lună veniturile ilicite ale unui vameş sunt substanţiale.

Mecanismul şpăgii în Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost descris de un lucrător vamal care a colaborat cu procurorii DNA, furnizându-le date şi probe care i-au ajutat pe anchetatori să destructureze o reţea condusă de un bărbat cu cetăţenie ucraineană. Este vorba de dosarul în care în dimineaţa zilei de 21 aprilie 2015 a fost organizat un flagrant pentru depistarea unui transport de ţigări de contrabandă. În acea zi, Dumitru Daniel Sofronie a fost prins în flagrant, la volanul unei maşini înmatriculate în Botoşani, în timp ce se deplasa pe E 85, la intrarea în Siret dinspre vamă, în calitate de antemergător al unui al doilea autoturism, condus de un anume Vasile Constantin Bambuc, cetăţean româno-ucrainean, care transporta, în locaşurile ascunse ale maşinii, peste 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă şi 58 de sticle de whisky.

Ancheta DNA a vizat mai multe fapte comise în perioada 2013-2015, ocazii cu care în luna aprilie a anului trecut, capul grupării i-a oferit câte 2.000 de euro unui lucrător din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Siret, pentru a i se facilita tranzitarea ilegală, prin punctul de trecere, a 19 baxuri de ţigări din Ucraina. Ţigările erau ascunse în locaşuri disimulate, în maşini, conform unor înţelegeri anterioare.

 

Capul grupării este considerat cetăţeanul ucrainean Vitalii Ivan Nymyzhan

Capul grupării este considerat ucraineanul Vitalii Ivan Nimijan (Nymyzhan), care a fost trimis în judecată pentru comiterea a trei infracţiuni de dare de mită, contrabandă în formă continuată şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor DNA Suceava, în ziua de 4 martie 2015, ucraineanul i-a promis unui controlor vamal din cadrul Biroului Vamal Siret sumele de 6.000 de lei şi 500 de euro pentru ca, în schimb, să-i faciliteze introducerea prin sustragere de la control vamal a unor cantităţi de ţigări în ţară, prin neîndeplinirea atribuţiei de serviciu privind efectuarea unui control asupra autoutilitarei cu care va tranzita pe tura vameşului, prin PTF Siret, cantitatea de 19 baxuri de ţigări/transport. Afacere a continuat şi în zilele de 19 şi 27 martie 2015, când controlorul vamal a primit câte 2.000 de euro după ce i-a facilitat tranzitarea ilegală prin PTF Siret, a câte 19 baxuri de ţigări aduse din Ucraina.

Pentru cele trei transporturi ilegale de ţigări, Nymyzhan a fost pus sub acuzare şi pentru contrabandă în formă calificată, prejudiciul adus statului fiind în valoare de 390.854 de lei.

Procurorii DNA au descris şi în ce constă infracţiunea de constituire de grup organizat: „Inculpatul a constituit împreună cu alţi doi inculpaţi, Lăcusta Dumitru şi Sofronie Dumitru Daniel, un grup infracţional organizat structurat al cărui scop a fost săvârşirea infracţiunii de contrabandă, constând în introducerea în ţară prin PTF Siret a unor cantităţi de ţigări de contrabandă, de provenienţă Ucraina, prin coruperea lucrătorului vamal de serviciu şi cu încălcarea regimului vamal privind produsele accizabile, fiecare dintre cei trei membri ai grupului având un rol bine definit”.

 

Fugarul Dumitru Lăcustă, arestat în lipsă

Unul dintre oamenii pe care se baza Nymyzhan a fost trimis la rândul său în judecată. Este vorba de Dumitru Lăcustă, cetăţean cu dublă cetăţenie, română şi ucraineană, care va fi judecat pentru contrabandă în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat. Pentru că Lăcustă a fugit în ziua flagrantului şi nu a mai putut fi prins, pe numele său a fost formulată propunere de arestare preventivă, măsură însuşită de un judecător.

„La datele de 18 şi 26 martie 2015, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a introdus în România, la solicitarea inculpatului Nimijan (Nymyzhan) Vitalii Ivan, de fiecare dată, cantitatea de 9.500 de pachete de ţigări (19 baxuri) de provenienţă Ucraina, prin locuri stabilite pentru controlul vamal, respectiv BVF Siret şi prin sustragere de la controlul vamal, cauzând statului un prejudiciu total în valoare de 265.930 de lei, nerecuperat”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

În faţa judecătorilor va ajunge şi Daniel Dumitru Sofronie, care este acuzat de comiterea infracţiunilor de complicitate la contrabandă în formă continuată şi constituire de grup organizat.

A patra persoană trimisă în judecată în acest dosar este Ilie Chebac, pentru complicitate la infracţiunea de contrabandă. El este acuzat că în ziua de 18 martie 2015 l-a ajutat pe Vitalii Ivan Nimijan (Nymyzhan) să introducă în ţară cantitatea de 9.500 de pachete de ţigări (19 baxuri) de provenienţă Ucraina, prin locuri stabilite pentru controlul vamal, respectiv BVF Siret şi prin sustragere de la controlul vamal, prin aceea că i-a furnizat acestuia date şi informaţii privind programarea turelor de serviciu în vamă, atenţionându-l cu privire la eventuale controale şi asigurând, astfel, succesul activităţii infracţionale, potrivit unei înţelegeri prestabilite.

Procurorii DNA au făcut precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sume în euro cu trei zerouri pentru vameşii care închid ochii la traficul cu ţigări prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.
 Vizualizări articol: 8115 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sume în euro cu trei zerouri pentru vameşii care închid ochii la traficul cu ţigări prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei