Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 nov 2016 - Anul XXI, nr. 275 (6388)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Parteneriat

Oraşul Siret şi raionul Hliboca vor să depună proiecte europene comune în valoare de 5,6 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oraşul Siret şi raionul Hliboca, din Ucraina, au convenit să depună în comun proiecte europene cu o valoare de 5,6 milioane de euro. Decizia a fost luată ieri, în cadrul şedinţei comune a Consiliului Local Siret şi a Consiliului Raional Hliboca. Şedinţa a avut loc la Siret şi a fost condusă de primarul Adrian Popoiu şi de preşedintele Consiliului Raional Hliboca, Petro Panciuc. În cadrul aceleiaşi şedinţe, primarul de Siret şi preşedintele raionului Hliboca au semnat un protocol de colaborare prin care au căzut de acord să dezvolte relaţii de cooperare transfrontaliere, menite să contribuie la dezvoltarea socio-economică a celor două comunităţi, dar şi a zonei de frontieră în ansamblu. De asemenea, cele două administraţii au convenit să intensifice cooperarea în domenii precum administraţia publică locală, infrastructură, sănătate, educaţie, cultură, sport, cooperare economică, mediu şi situaţii de urgenţă.

La şedinţa de ieri au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Constantin Harasim, preşedintele Administraţiei Raionale de Stat Hliboca, Gheorghe Pridii, senatorul Steliana Miron, deputatul Radu Surugiu, precum şi deputaţi şi oameni de afaceri ucraineni. După discursurile oficialităţilor, consilierii din Siret şi Hliboca au adoptat cu unanimitate de voturi o rezoluţie prin care cele două administraţii se angajează să depună cinci proiecte comune în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina.

 

Proiect de 1,3 milioane de euro pentru modernizarea a două spitale din Siret şi Hliboca

Primul dintre acestea, cu o valoare estimată la 1,3 milioane de euro, se intitulează „Acces la servicii moderne de sănătate pentru populaţia din zona Siret-Hliboca”. Proiectul are ca obiectiv reabilitarea, modernizarea şi dotarea Spitalului de Boli Cronice Siret şi a Spitalului Raional Hliboca şi organizarea de activităţi comune cu personalul celor două unităţi. Primarul oraşului Siret şi preşedintele Consiliului Raional Hliboca au subliniat faptul că aceste unităţi sanitare vor deservi două mari comunităţi naţionale, cea ucraineană din Siret şi cea română din Hliboca. Un alt proiect, cu o valoare de 1,2 milioane de euro, va fi depus pentru decongestionarea traficului în Vama Siret – Porubnoe prin modernizarea şi extinderea infrastructurii rutiere de ambele părţi ale frontierei. Astfel, în Vama Siret ar urma să fie amenajată o rută ocolitoare pentru camioanele de marfă, prin parcul industrial, investiţie care vine în completarea proiectului de extindere a vămii care va fi realizat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare. Primarul din Siret, Adrian Popoiu, a arătat că beneficiarii proiectului vor fi călătorii care circulă cu automobilul şi transportatorii de mărfuri care folosesc vama, în total peste 500.000 de maşini.

Administraţiile Siret şi Hliboca au mai convenit să promoveze un proiect cu o valoare de circa 1,3 milioane de euro pentru modernizarea mai multor şcoli din zona de frontieră. În proiect sunt incluse investiţii de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Şcolii Gimnaziale „Petru Muşat” din Siret şi a Şcolii Nr. 1 din Iodăneşti, de care vor beneficia în total aproximativ 900 de elevi, precum şi organizarea de activităţi comune cu profesorii din cele două şcoli. De asemenea, un proiect estimat la 900.000 de euro va fi depus pentru prevenirea şi intervenţia rapidă în caz de ploi torenţiale şi inundaţii, care presupune dotarea celor două administraţii cu maşini şi echipamentele necesare pentru efectuarea de lucrări de prevenire sau de remediere a efectelor acestor fenomene, respectiv buldoexcavatoare, basculante şi alte utilaje.

Oraşul Siret şi raionul Hliboca vor depune un proiect pentru conservarea şi protejarea patrimoniului cultural în zona Siret-Hliboca, valoarea fiind de 900.000 de euro. În cadrul proiectului, în oraşul Siret ar urma să fie efectuate lucrări de reparaţii, amenajarea zonelor exterioare şi dotarea cu utilităţi la bisericile incluse în patrimoniul cultural naţional al României şi la biserica greco-catolică ce aparţine minorităţii ucrainene.

 

Adrian Popoiu: Colaborarea dintre Siret şi Hliboca reprezintă un exemplu fericit de cooperare

În discursul său, primarul din Siret, Adrian Popoiu, a ţinut să precizeze că îl bucură faptul că săptămâna trecută statele Uniunii Europene au aprobat principiul ridicării vizelor de scurtă durată pentru cetăţenii ucraineni. Pe de altă parte, Adrian Popoiu a spus că, din punctul său de vedere, colaborarea dintre Siret şi Hliboca reprezintă un exemplu fericit de cooperare, care s-a concretizat deja în implementarea de proiecte cu finanţare europeană.

„Dorim ca acest parteneriat să se dezvolte pe mai departe, atât pe laturile deja tradiţionale ale cooperării noastre, sănătate, învăţământ, cultură, sport, turism, cât şi în domenii noi, cum ar fi situaţiile de urgenţă sau infrastructura transfrontalieră”, a spus Popoiu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Raional Hliboca, Petro Panciuc, a amintit că parteneriatul dintre cele două administraţii a fost semnat în anul 2009, în decursul timpului fiind realizate proiecte importante pentru cele două comunităţi. „Această întâlnire este încă un pas eficient pentru rezolvarea unor obiective comune, cum ar fi modernizarea instituţiilor medicale, îmbunătăţirea condiţiilor de studiu pentru copiii din şcoli, reabilitarea infrastructurii de transport, restaurarea patrimoniului cultural în zonele de frontieră”, a spus Petro Panciuc.

 

Flutur: Siretul poate deveni un fel de Arad sau Oradea pe graniţa de est a Uniunii Europene

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a ţinut să felicite autorităţile din Siret şi Hliboca pentru şedinţa de ieri şi le-a îndemnat să treacă deja la fapte. „Îl învăţ şi îl îndemn pe primarul Adrian Popoiu să facă mai puţine simpozioane şi mai multe acţiuni concrete. Cu Republica Moldova am făcut, timp de 26 de ani, prea multe poduri de flori, dar din punct de vedere economic mai puţin, şi astăzi plătim. Poate surprinde abordarea mea, dar acum UE a discutat despre vize libere pentru cetăţenii ucraineni în spaţiul european, iar aceasta este o mare victorie”, a spus Flutur. El a precizat că având în vedere această decizie a UE este necesară urgentarea lucrărilor de modernizare a Vămii Siret – Porubnoe şi a deschiderii altor patru puncte de trecere a frontierei. Flutur a spus că Siretul poate deveni un fel de Arad sau Oradea pe graniţa de est a Uniunii Europene.

Invitat să ia cuvântul, prefectul Constantin Harasim a subliniat că o problemă care va trebui rezolvată în perioada următoare este cea a fluidizării traficului din Vama Siret, pentru a scurta timpii de aşteptare a celor care trec frontiera. Harasim a spus că atât el personal, cât şi Guvernul României au toată disponibilitatea pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două părţi şi pentru promovarea de proiecte comune. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oraşul Siret şi raionul Hliboca vor să depună proiecte europene comune în valoare de 5,6 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 2077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Oraşul Siret şi raionul Hliboca vor să depună proiecte europene comune în valoare de 5,6 milioane de euro4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei