În instanță

Procesul furtului anului, de 80.000 de dolari, încheiat după ce păgubitul a acceptat o împăcare cu hoții



Cei doi tineri trimiși în judecată în dosarul unui furt cu prejudiciu imens, cel mai mare din acest an, în jur de 80.000 de dolari, în urma spargerii unei vile din Dumbrăveni, sunt la un pas de a scăpa de răspunderea penală. Judecătoria Suceava a dispus, acum două zile, încetarea procesului penal, prin împăcarea părților, fapt permis de Codul Penal din România. Pe cale de consecință, Judecătoria Suceava a dispus eliberarea celor doi inculpați din arest preventiv. Decizia Judecătoriei Suceava, prima instanță care a judecat în acest caz, nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Cum există însă o înțelegere între părți, foarte probabil decizia de încetare a procesului penal va rămâne definitivă.
O spargere la pont, cu mai mulți autori, însă doar doi puși sub acuzare
Această împăcare a părților s-a produs în urma unei înțelegeri financiare. Practic, păgubitul va primi sau a primit deja de la cei doi inculpați o sumă de bani, pe cale legală, și își va recupera astfel o parte din prejudiciu. Furtul a fost comis pe data de 15 mai 2016, victima fiind un bărbat care are afaceri importante în Bazarul din Suceava și despre care hoții au aflat, la pont, că adună periodic sume mari de bani și cumpără marfă pentru mai mulți agenți economici.
Din ancheta coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava rezultă că, pe 15 mai 2016, inculpatul Florin Dumitru Blanariu s-a deplasat la volanul unui autoturism, în care se mai aflau și Iulian Claudiu Ciurariu și alte persoane care au rămas neidentificate, la locuința din Dumbrăveni a victimei. Era în prima parte a zilei, iar autorii au avut informația că în vilă nu se afla nimeni la acea oră. Din datele de anchetă rezultă că Dumitru Florin Blanariu a rămas în exteriorul casei, la volanul mașinii, pentru a asigura fuga imediat după comiterea faptei.
Iulian Claudiu Ciurariu și ceilalți autori rămași neidentificați au forțat o fereastră de la demisolul imobilului, iar de aici au ajuns în casă.
Au furat un seif de 120 de kilograme, plin de dolari și bijuterii
În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată că autorii au sustras cu totul seiful în greutate de 120 de kilograme, în care se aflau 68.000 de dolari, bijuterii și alte bunuri. Autorii au ieșit cu seiful în afara casei și l-au cărat până în portbagajul autoturismului, după care au părăsit în grabă locul faptei.
Florin Dumitru Blanariu a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracțiunea de furt calificat, în timp ce Iulian Claudiu Ciurariu pentru furt calificat. Cei doi au fost puși sub acuzare și arestați din data de 23 iunie. De atunci se află în stare de arest preventiv.
Bunuri restituite de instanță
Până să fie prinși, autorii și-au cumpărat două mașini de lux. În cadrul perchezițiilor care au fost făcute în acest caz, polițiștii au ridicat mai multe bunuri de la aceștia, ceasuri de firmă și bijuterii.
Prin decizia Judecătoriei Suceava, bărbatului din Dumbrăveni urmează să-i fie restituite, din Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, bijuterii, ceasuri, un autoturism BMW cumpărat de Ciurariu după furt și sume de bani, însă nu foarte mari, de ordinul miilor de euro. De exemplu, de la Florin Dumitru Blanariu a fost confiscat autoturismul cu care a mers la furat, un Audi A4, evaluat la 4.000 de euro.
Rămâne de văzut dacă polițiștii mai au informații concrete despre ceilalți autori din cazul acestui furt și dacă vor reuși să-i pună sub acuzare.
Avantaje și dezavantaje la împăcarea părților
Pentru anchetatori, polițiști și procurori, aceste împăcări între păgubit și hoți nu înseamnă decât o zădărnicire a muncii de anchetă. Asta pentru că hoții scapă de răspundere penală, iar riscul de a comite noi fapte este ridicat. Pe de altă parte, prin aceste împăcări, victimele își recuperează parte din pagubă, unele chiar întreg prejudiciul. Până nu demult, aceste împăcări între părți se puteau face oricând pe parcursul procesului. Prin Decizia 397 a Curții Constituționale din 15 iunie 2016, publicată în Monitorul Oficial o lună mai târziu, acordul de mediere între inculpat și victimă, în cazul infracțiunilor de furt, poate fi încheiat doar până la citirea actului de sesizare a instanței. Actul de sesizare se face la unul din primele termene de judecată, după care împăcarea dintre părți nu mai poate interveni.



Recomandări

Hoții care ar fi furat 1,4 milioane de euro din casa unui notar, trimiși în judecată în stare de arest preventiv

Hoții care ar fi furat 1,4 milioane de euro din casa unui notar, trimiși în judecată în stare de arest preventiv
Hoții care ar fi furat 1,4 milioane de euro din casa unui notar, trimiși în judecată în stare de arest preventiv