Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 oct 2016 - Anul XXI, nr. 253 (6366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În instanţă

Procesul furtului anului, de 80.000 de dolari, încheiat după ce păgubitul a acceptat o împăcare cu hoţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei doi tineri trimişi în judecată în dosarul unui furt cu prejudiciu imens, cel mai mare din acest an, în jur de 80.000 de dolari, în urma spargerii unei vile din Dumbrăveni, sunt la un pas de a scăpa de răspunderea penală. Judecătoria Suceava a dispus, acum două zile, încetarea procesului penal, prin împăcarea părţilor, fapt permis de Codul Penal din România. Pe cale de consecinţă, Judecătoria Suceava a dispus eliberarea celor doi inculpaţi din arest preventiv. Decizia Judecătoriei Suceava, prima instanţă care a judecat în acest caz, nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Cum există însă o înţelegere între părţi, foarte probabil decizia de încetare a procesului penal va rămâne definitivă.

 

O spargere la pont, cu mai mulţi autori, însă doar doi puşi sub acuzare

Această împăcare a părţilor s-a produs în urma unei înţelegeri financiare. Practic, păgubitul va primi sau a primit deja de la cei doi inculpaţi o sumă de bani, pe cale legală, şi îşi va recupera astfel o parte din prejudiciu. Furtul a fost comis pe data de 15 mai 2016, victima fiind un bărbat care are afaceri importante în Bazarul din Suceava şi despre care hoţii au aflat, la pont, că adună periodic sume mari de bani şi cumpără marfă pentru mai mulţi agenţi economici.

Din ancheta coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava rezultă că, pe 15 mai 2016, inculpatul Florin Dumitru Blanariu s-a deplasat la volanul unui autoturism, în care se mai aflau şi Iulian Claudiu Ciurariu şi alte persoane care au rămas neidentificate, la locuinţa din Dumbrăveni a victimei. Era în prima parte a zilei, iar autorii au avut informaţia că în vilă nu se afla nimeni la acea oră. Din datele de anchetă rezultă că Dumitru Florin Blanariu a rămas în exteriorul casei, la volanul maşinii, pentru a asigura fuga imediat după comiterea faptei.

Iulian Claudiu Ciurariu şi ceilalţi autori rămaşi neidentificaţi au forţat o fereastră de la demisolul imobilului, iar de aici au ajuns în casă.

 

Au furat un seif de 120 de kilograme, plin de dolari şi bijuterii

În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată că autorii au sustras cu totul seiful în greutate de 120 de kilograme, în care se aflau 68.000 de dolari, bijuterii şi alte bunuri. Autorii au ieşit cu seiful în afara casei şi l-au cărat până în portbagajul autoturismului, după care au părăsit în grabă locul faptei.

Florin Dumitru Blanariu a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunea de furt calificat, în timp ce Iulian Claudiu Ciurariu pentru furt calificat. Cei doi au fost puşi sub acuzare şi arestaţi din data de 23 iunie. De atunci se află în stare de arest preventiv.

 

Bunuri restituite de instanţă

Până să fie prinşi, autorii şi-au cumpărat două maşini de lux. În cadrul percheziţiilor care au fost făcute în acest caz, poliţiştii au ridicat mai multe bunuri de la aceştia, ceasuri de firmă şi bijuterii.

Prin decizia Judecătoriei Suceava, bărbatului din Dumbrăveni urmează să-i fie restituite, din Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, bijuterii, ceasuri, un autoturism BMW cumpărat de Ciurariu după furt şi sume de bani, însă nu foarte mari, de ordinul miilor de euro. De exemplu, de la Florin Dumitru Blanariu a fost confiscat autoturismul cu care a mers la furat, un Audi A4, evaluat la 4.000 de euro.

Rămâne de văzut dacă poliţiştii mai au informaţii concrete despre ceilalţi autori din cazul acestui furt şi dacă vor reuşi să-i pună sub acuzare.

 

Avantaje şi dezavantaje la împăcarea părţilor

Pentru anchetatori, poliţişti şi procurori, aceste împăcări între păgubit şi hoţi nu înseamnă decât o zădărnicire a muncii de anchetă. Asta pentru că hoţii scapă de răspundere penală, iar riscul de a comite noi fapte este ridicat. Pe de altă parte, prin aceste împăcări, victimele îşi recuperează parte din pagubă, unele chiar întreg prejudiciul. Până nu demult, aceste împăcări între părţi se puteau face oricând pe parcursul procesului. Prin Decizia 397 a Curţii Constituţionale din 15 iunie 2016, publicată în Monitorul Oficial o lună mai târziu, acordul de mediere între inculpat şi victimă, în cazul infracţiunilor de furt, poate fi încheiat doar până la citirea actului de sesizare a instanţei. Actul de sesizare se face la unul din primele termene de judecată, după care împăcarea dintre părţi nu mai poate interveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesul furtului anului, de 80.000 de dolari, încheiat după ce păgubitul a acceptat o împăcare cu hoţii.
 Vizualizări articol: 6697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procesul furtului anului, de 80.000 de dolari, încheiat după ce păgubitul a acceptat o împăcare cu hoţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei