Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 oct 2016 - Anul XXI, nr. 239 (6352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Fraude informatice

Au strâns aproape 35.000 de dolari prin campanii umanitare false pe Facebook în numele vedetelor Andreea Marin şi Teo Trandafir

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Procurorii DIICOT Suceava, împreună cu poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, au acţionat, la prima oră a dimineţii de ieri, împotriva a patru tineri acuzaţi că au adunat o mică avere, în jur de 35.000 de dolari, prin false campanii umanitare iniţiate în numele unor vedete. Este vorba de Andreea Marin şi de Teo Trandafir, pe numele cărora au fost create conturi fictive pe reţeaua de socializare Facebook şi în numele cărora au fost deschise false campanii umanitare. Pe lista persoanelor publice ale căror nume urmau să fie folosite s-a aflat şi suceveanca Sofia Vicoveanca, însă înşelăciunile în numele acesteia nu au mai fost comise.

Ieri dimineaţă au fost efectuate cinci percheziţii, patru la Neamţ şi una la Cluj, fiind ridicaţi şi aduşi la DIICOT Suceava, pentru audieri, patru suspecţi şi un martor. 

 

Cum au acţionat membrii grupării

Poliţiştii de la BCCO Suceava, sub coordonarea DIICOT Suceava, au avut primele informaţii despre acest caz la începutul lunii martie a acestui an. Atunci, în urma unor informaţii, poliţiştii specializaţi în combaterea crimei organizate s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în luna februarie 2016, mai mulţi tineri au creat o pagină falsă pe reţeaua de socializare, pe numele „Andreea Marin”, şi au demarat o campanie de întrajutorare intitulată „Preţuieşte viaţa”, cerând sprijin financiar pentru copiii nevoiaşi. Andreea Marin a lansat în acest an la TVR o emisiune cu acest nume.  Contul a fost creat, au precizat anchetatorii, cu fotografii reale cu vedeta, copiate de pe contul său adevărat de Facebook, şi au început să se facă apeluri la donaţii, în numele Andreei Marin. La fel s-a întâmplat ulterior şi cu Teo Trandafir.

 

273 de donatori părţi vătămate, identificaţi până acum

Donatorii nu au întârziat să apară, transferând pe numele autorilor diverse sume prin servicii bancare de transfer rapid de bani. Anchetatorii au adunat probatoriu constând în comiterea a 273 de infracţiuni de fraudă informatică, comise atât în 2015, cât şi în prima parte a anului 2016.

„Au fost efectuate, prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, 360 tranzacţii de la 273 de persoane vătămate, suma totală transferată fiind în valoare de 33.853 dolari şi 1.000 de lei”, au arătat procurorii DIICOT Suceava într-un comunicat de presă.

Aşadar, 273 de oameni, printre ei şi suceveni, au căzut în această plasă, o „reţetă” de îmbogăţire a patru tineri care nici măcar nu a fost prea sofisticată sau greu de pus în practică.

 

Prejudicii morale şi de integritate pentru vedete

Anchetatorii au reţinut comiterea a două infracţiuni în acest dosar, cel puţin până în această fază a anchetei. Pe de o parte falsul informatic, prin crearea de prejudicii morale şi de integritate vedetelor amintite. Acestora li s-a afectat imaginea şi credibilitatea în faţa publicului, care în viitor s-ar putea declara neîncrezător în cazul derulării unor campanii umanitare autentice. A doua infracţiune este cea de fraudă informatică, 273 de fapte, reprezentând numărul de victime identificate până acum de poliţişti şi de procurorul de caz de la DIICOT Suceava.

 

Cei patru tineri au ajuns în arestul IPJ Suceava

Ieri seară, după mai multe ore de audieri, procurorul de caz de la DIICOT Suceava a decis să emită ordonanţe de reţinere pe numele celor patru suspecţi: Constantin Cătălin Negru, în vârstă de 23 de ani, Alexandru Ovidiu Lăcătuş, tot de 23 de ani, Vlad Iulian Lăcătuş, 22 de ani, şi Valentin Lăcătuş, în vârstă de 18 ani.

Cei patru urmau să-şi petreacă noaptea în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, după care, astăzi, ar urma să fie prezentaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Suspect: „Vreau să spun doar că regretăm şi atât”

În timp ce aştepta să fie audiat la sediul DIICOT Suceava, unul dintre tinerii vizaţi de această anchetă le-a spus câteva cuvinte şi reporterilor care îi puneau întrebări cu privire la faptele de care este acuzat.

„Știu procurorii şi cei care ne-au adiat ce am făcut. Vreau să spun doar că regretăm şi atât”, a spus unul dintre tineri.

În cadrul percheziţiilor efectuate ieri au fost ridicate 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, un card de memorie, trei carduri bancare, o unitate de calculator şi 15 chitanţe de ridicare a unor sume de bani. 

Suportul de specialitate al acţiunii a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.

La acţiunea structurilor de combatere a crimei organizate din Suceava au oferit sprijin şi ofiţeri de poliţie judiciară de combatere a crimei organizate din Cluj şi Neamţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au strâns aproape 35.000 de dolari prin campanii umanitare false pe Facebook în numele vedetelor Andreea Marin şi Teo Trandafir.
 Vizualizări articol: 7853 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Au strâns aproape 35.000 de dolari prin campanii umanitare false pe Facebook în numele vedetelor Andreea Marin şi Teo Trandafir5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei