Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 sep 2016 - Anul XXI, nr. 228 (6341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment

Personalul din maternitatea Spitalului de Urgenţă Suceava ”îmblânzit” cu bani de paciente riscă sancţiuni, inclusiv concedierea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Personalul medical din maternitatea Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava care prin atitudinea adoptată faţă de paciente le determină pe acestea să le dea bani sau cadouri pentru a le acorda atenţia şi îngrijirile de care au nevoie pe durata spitalizării riscă sancţiuni care pot merge până la desfacerea contractului de muncă. Concret, este vorba despre acei angajaţi ai spitalului care descoperă dulapul cu lenjerie de pat, ajută pacientele să meargă la baie, le aduc diverse lucruri de la membri ai familiei sau prestează alte servicii la care sunt obligaţi prin fişa postului doar dacă sunt stimulaţi cu diverse sume de bani, de regulă 5 sau 10 lei la fiecare ”amabilitate”. De la paciente care au trecut prin spital am aflat că 5 lei pot face diferenţa între o injecţie în care vena este nimerită din prima încercare şi una cu tentative multiple sau între a merge la baie cu sprijin de pereţi ori cu ajutorul unei infirmiere. ”Dacă nu dai (n.r. - bani) nu se uită nimeni la tine” este expresia cea mai frecvent întâlnită în spital.

Coordonatorul maternităţii, dr. Cristian Irimie, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că ştie de această practică, generalizată, de altfel, în foarte multe unităţi medicale de stat din România, însă în absenţa unor reclamaţii din partea celor care au fost nevoite să dea bani pentru ”îmblânzirea” personalului, nu poate lua măsuri concrete. ”Nu am cum să ştiu foarte multe amănunte atâta timp cât nu-mi sunt sesizate aceste fapte. Sunt în spital în fiecare zi, poate să vină oricine să-mi spună, cu nume şi prenume. Noi am făcut sondaje în secţie, pacientele au completat sub anonimat chestionare, în sala noastră de raport de gardă. Din nefericire pentru mine ca şef şi pentru colegii mei, cele mai multe paciente au fost nemulţumite de cadrele medii şi mai ales de cadrele de îngrijire – infirmiere, îngrijitoare”, a spus dr. Irimie.

 

Mulţi dintre cei care vor să se angajeze în spital ca personal de îngrijire nu ştiu reguli elementare de igienă

Medicul a arătat că este o permanentă preocupare a conducerii spitalului pentru a îmbunătăţi comunicarea între pacienţi şi personalul medical, însă ”e foarte greu să schimbi mentalităţi”.

”La 26 de ani de la Revoluţie am constatat cu regret că aceste mentalităţi, în loc să se primenească, s-au deteriorat şi s-a ajuns ca foarte mulţi să judece persoanele în funcţie de banii pe care îi pot obţine. Asta nu e caracteristic numai Spitalului Judeţean Suceava. Dar dacă sunt sesizat, vă spun foarte clar şi limpede că iau toate măsurile pe care mi le permite Codul Muncii, până la desfacerea contractului de muncă. Asta n-o fac eu, ci conducerea spitalului; eu fac referat şi propunere, dar trebuie să ştiu cu nume şi prenume”, a afirmat medicul. El recunoaşte că, ”datorită luptei sindicale duse de-a lungul anilor”, e foarte greu să dai pe cineva afară dintr-o instituţie publică şi este la fel de greu să găseşti personal de înlocuire calificat.

Referitor la recrutările de personal mediu şi de îngrijire, doctorul Irimie a afirmat că, din păcate, la examene vine ”câte o armată de doritoare faţă de care Tufa de Veneţia e un buchet de trandafiri, faţă de cunoştinţele lor”, persoane care au în comun cu meseria pe care vor s-o practice ”cam cât au căile ferate - se întâlnesc probabil la câte un macaz, în rest nu prea se lovesc cu ştiinţa şi cu cartea şi nici măcar cu măsuri simple igienico-sanitare care stau la îndemâna omului normal”.

Probleme serioase cu igiena au fost constatate şi la unii dintre cei care deja lucrează la spital, care, potrivit medicului, nu ştiu să se spele pe mâini, nu ştiu să utilizeze instrumentarul sau nu cunosc norme de bază de igienă. ”Din nefericire, avem şi astfel de persoane, dar prin cursuri şi persuasiunea asistentelor şefe, încet, încet se pun la punct, probabil. Este o problemă pe care o ştim; este o bilă neagră pentru activitatea unor oameni care se străduiesc să facă cât mai mult bine”, a mai spus şeful maternităţii din Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Personalul din maternitatea Spitalului de Urgenţă Suceava ”îmblânzit” cu bani de paciente riscă sancţiuni, inclusiv concedierea.
 Vizualizări articol: 9565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Personalul din maternitatea Spitalului de Urgenţă Suceava ”îmblânzit” cu bani de paciente riscă sancţiuni, inclusiv concedierea5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei