Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 sep 2016 - Anul XXI, nr. 210 (6323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment

Zeci de tone de minereu de uraniu abandonat de stat în staţia CFR Argestru şi pe platforma minei Crucea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autorităţile judeţului Suceava au fost avertizate, ieri, de mineri de la exploatarea de uraniu de la Botuşana-Crucea asupra existenţei unui ”pericol iminent” pentru mediu, din cauza depozitării îndelungate în vagoane în staţia CFR Argestru şi pe platforma de la Crucea a minereului extras din decembrie 2015 încoace. Minerul Dumitru Moglan i-a solicitat prefectului de Suceava, Constantin Harasim, să formeze o comisie din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţia Mediului, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Prefecturii, ai Consiliului Judeţean Suceava şi ai Sucursalei Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) pentru a evalua de urgenţă riscul de contaminare radioactivă de la zecile de tone de minereu care zac în cele două locaţii, cât şi în ceea ce priveşte poluarea râului Bistriţa şi a pârâului Ostra cu ape de mină contaminate, dacă energia electrică va fi sistată la mină din cauza neplăţii facturilor.

Tot minereul de uraniu extras din judeţul Suceava în ultimele opt luni este pe stoc, după ce CNU a reziliat contractul cu centrala nucleară de la Cernavodă, iar rezerva de stat nu a mai fost completată cu producţia internă. ”Nu mai avem bani pentru energie electrică şi nu vom mai putea controla apele din mina Crucea. În trei zile apa din mina Botuşana ajunge în pârâul Ostra, iar cea de la Crucea în râul Bistriţa. Apa se infectează cu ioni de uraniu şi contaminează tot. Nu vom mai putea face nici aerarea minei şi se acumulează ioni de uraniu şi radon”, a avertizat minerul. El a spus că ştie că informaţiile despre stocuri sunt secrete şi nu a precizat despre ce cantităţi de minereu este vorba, însă apreciază că lucrurile sunt prea grave pentru a mai păstra tăcerea. ”Avem stocuri pe platou la Crucea. Vagoanele cu uraniu sunt în staţie la Argestru. La Feldioara n-au mai pornit uzina şi stă stocul pe platformă, 67 de tone de dioxid de uraniu – combustibil nuclear - care se oxidează. Noi scoatem bomba din pământ la suprafaţă, cantităţi însemnate de minereu stau afară din decembrie. La o ploaie torenţială, la o rupere de nori cine ştie ce se poate întâmpla”, a spus Dumitru Moglan. Afirmaţiile lui au fost întărite şi de alţi mineri prezenţi la protest.

 

Fragmentele fine de minereu pot fi disipate prin curenţi de aer sau precipitaţii

Din cauza măsurilor de securitate, pentru persoanele străine este dificil să se apropie de platforma de încărcare a uraniului de la Argestru, cu atât mai mult de cea de la Crucea. Depozitarea minereului în aceste condiţii poate implica însă un risc major de mediu, mai ales dacă ne raportăm chiar la măsuri impuse de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN), care în vederea reducerii riscului de disipare în mediu a fragmentelor fine de minereu prin antrenare de curenţi de aer sau precipitaţii atmosferice impune ca minereul de uraniu să fie umed şi acoperit permanent cu prelată în timpul transportului în vrac cu autovehicule, iar pe calea ferată transportul se face în vagoane închise ermetic. Tot CNCAN impune ca la transport cu autovehicule, cum se aduce minereul de la Botuşana-Crucea la Argestru, nivelul dozei debitului expunerii generat la suprafaţa exterioară a autovehiculului de transport să fie măsurat la fiecare transport şi să nu depăşească limita impusă în scopul minimizării expunerii populaţiei.

În privinţa apelor de mină rezultate din infiltraţiile naturale şi din procesul tehnologic de exploatare a zăcământului, perforaj umed, perdele de ceaţă, stropirea minereurilor, acestea sunt colectate şi dirijate gravitaţional spre gura a două galerii, unde ies la suprafaţă, sunt captate şi prin conducte sunt conduse gravitaţional la staţia de depoluare radioactivă, bazată pe reţinerea uraniului. 

Legea defineşte minereul de uraniu şi toriu ca substanţă minerală în zăcământ sau extrasă prin metode miniere care are un conţinut de uraniu şi/sau toriu mai mare de 0,004%. Produsul radioactiv este orice material radioactiv obţinut în cursul procesului de producere ori de utilizare a unui combustibil nuclear sau orice material care a devenit radioactiv prin expunere la radiaţii, cu excepţia radioizotopilor care au atins stadiul final de preparare şi sunt susceptibili de a fi utilizaţi în scopuri ştiinţifice, medicale, speciale, sociale, comerciale sau industriale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de tone de minereu de uraniu abandonat de stat în staţia CFR Argestru şi pe platforma minei Crucea.
 Vizualizări articol: 6451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Zeci de tone de minereu de uraniu abandonat de stat în staţia CFR Argestru şi pe platforma minei Crucea5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei