Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 sep 2016 - Anul XXI, nr. 208 (6321)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scrisoare deschisă - cărte Prim Ministru Dacian Ciolos

Urmare întâlnirii din data de 30.08 2016 a organizațiilor  naționale reprezentative ,proprietarii si administratorii  de păduri  private, respectiv industria mobilei din România, ne adresăm dumneavoastră  cu propuneri de măsuri prioritare pentru o mai bună  orientare a politicilor Guvernului pentru soluționarea problemelor reale cu care se confruntă industria lemnului , care realizeaza peste 3% din PIB, peste 7% din exportul national, un sold  favorabil export-import de peste 3,0 mld. € si in care lucreaza peste 150.000 salariati :

1. În contextul realocării de fonduri în PNDR, vă rugăm să sprijiniți o alocare financiară rezonabilă pentru domeniul forestier, ținând cont de importanța reală a acestui sector din punct de vedere a mediului și schimbărilor climatice, economic prin ponderea în PIB și exporturi, social ca număr de angajați și  din punct de vedere al dezvoltării  rurale și în special a zonei montane ;

2. Simplificarea legislației silvice –domeniu reglementat de peste 20 de legi si 97 ordine de ministru !

3. Reorientarea controlului pe zone de risc, conform Regulamentului european 995/2010-  EUTR !

4. Compensarea funcțiilor de protecție ale pădurilor pentru proprietarii de păduri ;

5. Alocarea din veniturile proprii ale Romsilva de fonduri in valoare de 75-150 milioane € pentru accesibilizarea fondului forestier si extinderea suprafetelor padurilor ;

6. Masuri de sustinere a exportului, prin majorarea fondurilor alocate in prezent de MECMRA prin programul de sustinere a exporturilor pentru activitatile industriale ,program blocat in prezent  cu efecte grave asupra imaginii externe a Romaniei si a exporturilor !

7. Includerea industriei mobilei intre sectoarele prioritare ale strategiei de dezvoltare economica a Romaniei, cu accent pe dezvoltarea zonelor rurale ;

8. Implementarea de urgenta de catre administratorul fondului forestier proprietate publica .a principiilor de valorificare superioara a masei lemnoase,  in conformitate cu Codul Silvic.

Intervenția dumnevoastră în favoarea “eliminării vulnerabilităților aplicației  Inspectorul Pădurilor” și pentru adoptarea unui “pachet de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale” este marginală față de problematica reală a intregului sector forestier prezentată mai sus provocand un nou val de măsuri și abordări populiste, deteriorând imaginea acestui sector industrial, existând pericolul ca producătorii de mobilă sa fie afectați de pierderea comenzilor , ca urmare a neincrederii partenerilor externi privind provenienta materialului lemnos. 

Reducerea volumului exploatat, ca urmare a crizei licitațiilor de masa lemnoasa organizate de Romsilva din primăvara 2016, dar si măsurilor de control si suprareglementării excesive au condus la o criză grava de resursă in industria mobilei, la pierderea comenzilor externe si o criză a aprovizionării populației cu lemn de foc !

Va informam ca din contraventiile aplicate in urma controalelor efectuate in perioada 2014-2015, 95% dintre acestea au fost contestate si anulate de catre instante, iar o parte s-au finalizat cu un avertisment .

In privinta infractiunilor comise in aceiasi perioada , doar 2% dintre acestea s-au finalizat prin hotarari judecatoresti definitive, iar restul de 98% au fost respinse de instantele de judecata ca nefondate.

Pentru documentarea DVS, va anexam un material succint privind :  • Starea padurilor , taierile ilegale , suprareglementarea activitatii de administrare a padurilor /valorificarea masei lemnoase , situatia actuala a  industriei lemnului , analiza si solicitare informatii publice legate de contraventii.

Va rugăm să initiati o dezbatere publica legată de eficienta măsurilor de combatere a tăierilor ilegale, starea padurilor si industriei lemnului.

Cu   deosebita consideratie,

Federatia Proprietarilor de Paduri                                                          Asociatia Producatorilor de  Mobila

        si Pasuni din Romania                                                                                          din Romania

          Vicepresedinte    -Catalin Tobescu                                                    Presedinte- Aurica Sereny

Starea pădurilor

Datele Inventarului Forestier Național relevă că starea de ansamblu a pădurilor României este bună:

- Suprafața pădurilor este de 6,9 milioane hectare -29 %  din suprafața României.

- volumul mediu de masă lemnoasă/ha este  321 mc, în topul clasamentului European.

- suprafețele neregenerate din fondul forestier național - doar 78 000 ha - aproximativ 1 %  din suprafața pădurilor !

- stocul de masă lemnoasă pe picior, în pădurile României este de 2,2 miliarde mc.

- exploatăm legal 18 milioane mc, un procent mic din creșterea pădurii, de 54 milioane mc.

- 40 % din pădurile României sunt incluse în arii protejate, mult peste media europeană de 18 % !

 

Tăierile ilegale

Deși în perioada 1991-2012 au fost tăiate ras sau brăcuite păduri în suprafață de 250-300 000 ha, ca efect al legilor retrocedării și adoptării cu mare întârziere a legislației privind administrarea pădurilor private, astăzi aceste păduri sunt regenerate în cvasitotalitate, pentru că suprafețele au rămas in categoria de folosință pădure, datorită legislației silvice foarte dure !

Pentru perioada 2008-2013, datele Inventarului Forestier Național au relevat un volum “extras” din păduri de 26,8 milioane mc cu o diferență în plus de 8,8 milioane mc față de volumul legal  exploatat de 18 milioane mc.

În 2015, ca efect al operaționalizării Radarului Pădurilor, volumul exploatat ilegal a scăzut cu minim 50%.  Fără a fi un fenomen care poate fi neglijat, tăierile ilegale au devenit un fenomen controlabil, care nu necesită măsuri “excepționale”.

Apreciem că cea mai mare parte a lemnului tăiat ilegal este comercializat local ca lemn de foc pentru populație.  Consumul de biomasă,  compus în cvasitotalitate din  lemn de foc,  estimat de INS, este de 19 milioane mc. Masa lemnoasă tăiată ilegal, care intră în circuitul economic ca lemn industrial, are o pondere mică, datorită multiplelor filtre de control.

 

Suprareglementarea activității în domeniul forestier.

Administrarea pădurilor este deja suprareglementată prin:

-          Obligativitatea administrării pădurilor / serviciilor silvice prin ocoale silvice autorizate. Proprietarii de păduri nu au posesia proprietății lor !

-          Lucrările de îngrijire a pădurii / tratamente de executat / volum de extras este reglementată la nivel de subparcelă prin amenajamente silvice, aprobate prin ordin de ministru.

-          Evaluarea masei lemnoase, ca lucrări de îngrijire sau în procesul de regenerare a pădurilor, se face prin inventariere fir cu fir, de către administrația silvică, cu ciocane de marcat, având regimul mărcilor și sigiliilor !

-          Masa lemnoasă se transportă cu documente speciale de transport, inventariată piesă cu piesă.

-          Sistemul  SUMAL - Radarul Pădurilor urmărește corelația între volumul actelor de punere în valoare făcute de administrația silvică, rezultatul exploatării masei lemnoase și masa lemnoasă care intră în circuitul economic, prin recepțiile făcute de agenții economici.

-          Administrarea pădurilor este suprareglementată prin 25 de acte normative la nivel de Lege și 97 de acte normative ca legislație  subsecventă! Este epuizant doar să le enumeri, un hățiș contradictoriu să le aplici !

Starea industriei lemnului

Cifra de afaceri totală în această ramură economică se apropie de 6 miliarde euro, cu exporturi totale de 3,8 miliarde euro în  2015, dintre care care mobila peste 2 miliarde eurocu o pondere de 53,5%, cheresteaua 638 milioane euro (pondere 16,5 %), plăcile și panourile 510 milioane euro, binalele 140 milioane euro, furnirele 90 milioane euro.

În această industrie lucrează peste 150 000 angajați.

Ponderea industriei în economia națională: peste 3 % din PIB, peste 7 % din exporturi!  Aportul valutar net este de peste 3 miliarde euro, fiind cea mai importantă ramură economică în echilibrarea balanței valutare a României!

Pornind de la o valoare medie a masei lemnoase pe picior  de 37 euro/mc, valoarea medie pentru întregul volum de 18 milioane mc masă lemnoasă exploatată este de aproape 300 euro/mc!  O valoare adăugată uriașă!

Masa lemnoasă este o RESURSĂ REGENERABILĂ, esențială pentru economia României și în special pentru dezvoltarea zonei rurale.

 

Balanța Import – Export pentru resurse de lemn

România a devenit în ultimii 3 ani un mare importator de resursă, în condițiile unei industrii a lemnului puternice și competitive și a reducerii continue a volumului de masă lemnoasă exploatat.

În 2015, România  a exportat mai puțin de 100 000 mc buștean de rășinoase și foioase  iar importurile au totalizat aproape 2.000.000 mc !

În 2016, datorită crizei artificiale a licitațiilor din primăvară, volumul disponibil din resursa internă a continuat să scadă, importurile au continuat să crească și să se diversifice ca sursă din Ucraina, Rusia, Belarus, Cehia și Ungaria. 

Prețurile resursei în România sunt în prezent  peste nivelul european, criza de resursă și prețurile mari afectând grav competitivitatea industriei mobilei din România.

 

Evoluțiile negative  ale anului 2016

În primăvara anului 2016, RNP Romsilva , regie de stat cu o poziție dominantă pe piața lemnului, care administrează peste 50 % din pădurile  țării, a provocat o gravă criză de resursă prin creșterea artificială a prețurilor de pornire la licitații.

Coresponsabil pentru criză este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Guvernul, care a adoptat cu  o întârziere de 3 luni modificarea HG-924-2015 - Regulamentul de vânzare a masei lemnoase - modificare punctuală, simplă, care a permis reluarea licitațiilor.

Ca efect al acestei crize, conform Raportului de activitate pe primul semestru al RNP Romsilva, volumul de masă lemnoasă exploatată în primele 6 luni ale anului 2016 a fost de doar 3,1 milioane mc, din totalul de 9,3 milioane programat a se exploata în anul 2016.

Diminuarea volumului exploatat a condus în 2016 la o gravă criză de resursă în industria lemnului, concomitent cu menținerea prețurilor la nivele necorelate cu evolutiile de pe piețele internaționale, afectând competitivitatea industriei lemnului.

Concomitent, instituțiile de control au pus o presiune excesivă asupra sectorului, prin aplicarea formală a legislației, în acest moment existând o supralicitare a numărului de amenzi aplicate de diferite instituții, amenzi care nu mai au legătură decât marginal cu combaterea tăierilor ilegale.

Exemplu: în 25 august  a fost confiscată “contravaloric” masă lemnoasă dintr-o garnitură de tren cu 38 de , provenind din import din Ucraina, masă lemnoasă cu documente legale de import!

Organizațiile din sector au formulat către IGPR, MMAP, Jandarmerie și cele 9 Gărzi Forestiere o solicitare de informatii privind contravențiile aplicate în scopul de a realiza o analiză comună a eficienței măsurilor de combatere a tăierilor ilegale și a modului în care aceste instituții înțeleg să facă control!

Concluzii:

Intervenția dumnevoastră în favoarea “eliminării vulnerabilităților aplicației Inspectorul Pădurilor” și pentru adoptarea unui “pachet de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale” a condus la o nouă supralicitare a acțiunilor de control și, prin extinderea mandatului dat Ministerului Mediului, la dezvoltări execesive  ale sistemelor de control SUMAL - Radarul Pădurilor.

Ministerul Mediului a încheiat un contract pentru:

- urmărirea GPS inclusiv a transporturilor de materiale si produse lemnoase

- “digitalizarea stocurilor”, prin raportarea în timp real a intrărilor, iesirilor, recepțiilor, sortării și transformării materialului lemnos în procesul de producție!

- operarea și urmărirea aplicării amenajamentelor prin sisteme centralizate.

Spiritul acestor dezvoltări contravine Regulamentului European EUTR-995/2010, în spiritul căruia dezvoltările due-diligence sunt făcute de agenții economici, controlul este externalizat către organizații de monitorizare private, iar controlul statului trebuie să se concentreze pe zonele de risc reale! Iar obligațiile revin in exclusivitate primului operator care pune masă lemnoasă pe piață!

Este inadmisibil ca aceste dezvoltări să se facă fără dezbatere, urmând a modifica legislația pentru a implementa apoi sistemul prevăzut de dezvoltarea software!

Ne exprimăm disponibilitatea  pentru a asigura suport în transpunerea acestor solicitări în acțiuni   reale și concrete , pentru a explicita aceste prioritati ale sectorului in dezbateri cu autoritati publice și vă solicităm sprijinul imediat pentru o aplecare către agenda reală a sectorului.

Pentru informatii suplimentare    si initierea unui dialog/dezbatere va rugam sa contactati :

Tobescu Catalin Constantin

Vicepresedinte Nostra  Silva

Fordaq- Comunitatea Forestierilor

Membru al Secretaraiatului permanent al Consiliului Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Tel: 0758 979531

Email: catalin.tobescu@fordaq.com  sau ctobescu@yahoo.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scrisoare deschisă - cărte Prim Ministru Dacian Ciolos.
 Vizualizări articol: 1967 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Scrisoare deschisă - cărte Prim Ministru Dacian Ciolos5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei