Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 sep 2016 - Anul XXI, nr. 204 (6317)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îi verifică cineva?

Noua fraudă de la Casa de Ajutor a Pensionarilor Suceava, efectul unui haos generalizat în gestionarea unui munte de bani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noul caz de fraudă apărut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, după ce membri ai asociaţiei nebancare din Comăneşti şi Botoşana s-au trezit că au datorii mari în contul unor împrumuturi ori că banii pe care i-au depus nu se regăsesc în evidenţe, reprezintă un semnal de alarmă vizavi de haosul generalizat în gestionarea unor sume imense de bani. În jur de 35.000 de suceveni cotizează la această asociaţie, având bineînţeles şi avantaje importante, iar ce s-a întâmplat anul trecut la Dărmăneşti şi ce se întâmplă acum la Comăneşti sunt semnale clare că banii lor nu sunt în siguranţă deplină. În ambele cazuri, casierii sunt ţapi ispăşitori, oarecum firesc pentru că banii au ajuns la ei. Totuşi, nu doar casierii trebuie să răspundă pentru acest haos financiar. În condiţiile în care conducerea CARP Suceava a refuzat tot timpul să-şi informeze membrii despre aceste probleme, nu putem şti dacă nu mai sunt şi alte cazuri asemănătoare în judeţul Suceava. Cert este că această asociaţie nebancară, ce se ascunde în spatele unui statut făcut doar în avantajul celor din conducere, se comportă ca un stat în stat, iar o autoritate competentă trebuie să se sesizeze imediat şi să facă un control amănunţit.

 

Nici un răspuns pentru cei care cer explicaţii

Simion Maierean, din Comăneşti, este unul din localnicii revoltaţi de ce se întâmplă la această asociaţie. Este unul dintre puţinii de până acum care s-au decis să ceară o explicaţie de la conducerea CARP Suceava.  Părinţii săi au la CARP două depozite care cumulează 6.000 de lei. Cel puţin ştiau că le au, pentru că în noile condiţii nimic nu mai este cert. În plus, cei doi vârstnici s-au trezit că au şi rate neachiate de 1.200 de lei la un împrumut. Părinţii săi, ca şi ceilalţi membri ai CARP Suceava din Comăneşti, au depus banii prin intermediul casierului local, Gheorghiţa Iuga.

“M-am deplasat astăzi (n.r. ieri) la sediul din municipiul Suceava pentru a cere explicaţii. În loc de explicaţii am fost practic scos afară, nici măcar nu au vrut să se uite pe chitanţele pe care le am. Stau şi mă întreb totuşi cine poate verifica ce se întâmplă la această casă de ajutor care gestionează atât de mulţi bani? Cred cu tărie că aceste probleme nu ţin doar de casier. Problemele de la Comăneşti erau cunoscute de patru luni de zile, dar nimeni nu i-a anunţat pe părinţii mei că au datorii”, a declarat bărbatul, care are toate motivele să fie nemulţumit.

 

Nici o sesizare nu a fost depusă la Poliţie

Din păcate, foarte puţini oameni au cerut până acum explicaţii.

Elocvent este şi faptul că până ieri, la ora 14.00, după cum ne-a confirmat şi subcomisarul Ionuţ Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, nici un păgubit nu a depus vreo sesizare la Poliţie. De asemenea, nici o sesizare nu a venit nici din partea CARP Suceava.

Din informaţiile care circulă printre oamenii din Comăneşti, prejudiciul este foarte mare, de ordinul sutelor de mii de lei. Nici nu este de mirare în condiţiile în care numai doi membri, după cum am arătat mai sus, aveau depozite de 6.000 de lei.  

Gheorghiţa Iuga  a refuzat până acum să dea vreo explicaţie, fiind pur şi simplu de negăsit.

 

Fraudă de 331.000 de lei la Dărmăneşti

Acest caz vine la aproximativ un an de zile după frauda imputată casierei CARP Suceava de la Dărmăneşti.

Din ancheta poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice rezultă că, în perioada 2011-2015, Elena Ladaniuc, în vârstă de 64 de ani, din comuna Dărmăneşti, în calitate de casier al CARP Suceava - punct de lucru Dărmăneşti, a întocmit în fals contracte de împrumut în numele unor membri sau nu a depus la fondul social cotizaţiile achitate de membri, însuşindu-şi suma de 331.000 de lei.

În acest caz, anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de delapidare în formă continuată, poliţiştii documentând comiterea a 86 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată sub formă continuată şi 23 infracţiuni de delapidare, toate imputate Elenei Ladaniuc.

 

Cum s-ar fi petrecut fraudele

Revenind la ce s-a întâmplat în cazul casierei de la Comăneşti, oameni care nu au fost niciodată membri reclamă că s-au trezit că au carnet la CARP Suceava, ba, mai mult, au făcut şi împrumuturi. Alţii, care sunt membri, susţin că împrumuturile nu au fost făcute deei, iar semnăturile le-au fost falsificate. Localnicii vorbesc şi de împrumuturi făcute pe numele unor persoane decedate.

 

Încrederea oarbă îi va costa mult pe membrii păgubiţi

Un adevăr incontestabil este şi că mulţi dintre păgubiţi au dat dovadă de o încredere vecină cu prostia. Carnetele de membru erau ţinute de casieră, care în  multe cazuri avea şi buletinele oamenilor pe mână. În multe cazuri, oamenii au dat bani, dar nu au cerut în schimb chitanţe. În aceste condiţii avem imaginea unei fraude care va fi aproape imposibil de contabilizat chiar şi de cei din conducerea CARP Suceava. Discutabile sunt şi chitanţele emise de casierii CARP,  iar o analiză a acestora arată cât de uşor sunt de falsificat.

Marea problemă este că aceşti casieri au avut şi au pe mână sume foarte mari, iar fără o monitorizare strictă, zilnică, au apărut tentaţiile de a folosi banii în interes propriu.

Aşteptăm în continuare precizări cu privire la problema de la Comăneşti de la preşedintele CARP Suceava, Cezar Telescu, care a evitat până acum să vină cu vreo dată concretă. Aşa s-a întâmplat şi în cazul de la Dărmăneşti, mereu fiind invocată ancheta în curs a Poliţiei. În realitate, până la finalizarea lungii anchete penale, problema este una de bucătărie internă a CARP Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua fraudă de la Casa de Ajutor a Pensionarilor Suceava, efectul unui haos generalizat în gestionarea unui munte de bani.
 Vizualizări articol: 7848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Noua fraudă de la Casa de Ajutor a Pensionarilor Suceava, efectul unui haos generalizat în gestionarea unui munte de bani3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei