Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 aug 2016 - Anul XXI, nr. 201 (6314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Vizită oficială

Premierii României şi Poloniei au discutat la Gura Humorului despre viitorul Uniunii Europene şi despre efectele Brexit-ului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Premierii României şi Poloniei, Dacian Cioloş şi Beata Szydło, au avut sâmbătă o întâlnire bilaterală oficială în judeţul Suceava. Prim-ministrul Poloniei a ajuns pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava cu o aeronavă oficială a statului polon, fiind întâmpinată de prefectul judeţului, Constantin Harasim, ambasadorul Poloniei în România, Marcin Wilczek, şi de consilierul de protocol al premierului român, Andrei Pop. La scara avionului, premierul a fost întâmpinată de 12 militari români, după care prefectul i-a înmânat un buchet de flori. De la aeroport, Beata Szydło s-a deplasat direct la Gura Humorului, acolo unde a fost aşteptată de premierul României, Dacian Cioloş. Alături de acesta au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, primarul Sucevei, Ion Lungu, şi rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa.

În cadrul întâlnirii oficiale care a avut loc între cei doi premieri au fost abordate aspecte legate de dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în contextul Parteneriatului Strategic existent între cele două ţări. În acelaşi timp, cei doi oficiali au discutat şi despre viitorul Europei în contextul votului în favoarea Brexit, despre bugetul UE şi procesul de revizuire a Cadrului Financiar Multianual la jumătatea perioadei sau despre cooperarea în domeniul securităţii.

În conferinţa de presă susţinută de cei doi premieri la finalul discuţiilor, Dacian Cioloş a ţinut, în primul rând, să-i mulţumească premierului Poloniei pentru că a acceptat invitaţia pentru această întâlnire la Gura Humorului, în judeţul Suceava. După discuţiile oficiale, Dacian Cioloş a declarat că „am ajuns la sfârşit la concluzia că avem foarte multe puncte de vedere care sau coincid, sau sunt foarte apropiate şi, acolo unde există anumite diferenţe de abordare foarte mici, ne-am exprimat punctele de vedere şi cred că această întâlnire este o premisă pentru o foarte bună colaborare între Polonia şi România, în perspectiva discuţiilor care au început şi vor continua la nivel european”.

El a arătat că în primul rând a fost abordat subiectul legat de ieşirea Marii Britanii din UE şi pregătirea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din UE. „Şi Polonia, şi România avem cetăţeni care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie şi credem că, în cadrul acestor negocieri, va trebui să găsim soluţiile cele mai adaptate pentru ca aceştia să poată să-şi continue activitatea profesională şi să continue să-şi menţină drepturile pe care le au în momentul de faţă în Marea Britanie. Am discutat totodată de impactul bugetar, impactul asupra bugetului european al ieşirii Marii Britanii din UE şi soluţiile care se pot prefigura din acest punct de vedere. Suntem interesaţi, şi Polonia, şi România, ca bugetul european să rămână unul consistent şi să putem continua să finanţăm politici comunitare importante”, a mai menţionat premierul român. El a mai spus că libera circulaţie a persoanelor şi a lucrătorilor din UE în Marea Britanie este un subiect important în contextul discuţiilor şi al accesului Marii Britanii la piaţa comună europeană.

Premierul consideră că în mod sigur Uniunea Europeană nu va mai fi aceeaşi după ce Marea Britanie va ieşi din UE. Dacian Cioloş a spus că ieşirea Marii Britanii reprezintă, „din punctul nostru de vedere”, un moment de cotitură pentru UE. ”Suntem la câţiva ani de zile după o extindere consistentă a UE. Credem că trebuie să profităm de acest moment de cotitură şi să discutăm măsuri care pot fi luate şi pe termen scurt, şi pe termen lung, pentru a îmbunătăţi funcţionarea UE şi pentru a face mai credibilă UE în ochii cetăţenilor”, a mai precizat Cioloş.

 

Premierul Poloniei:  Actuala politică de migraţie trebuie schimbată

Încă de la începutul discursului său, premierul Poloniei, Beata Szydło, i-a mulţumit omologului său pentru invitaţia în judeţul Suceava, precizând că este bucuroasă că se pot întâlnit „în această frumoasă regiune” pe care a mai avut ocazia să o viziteze. „Este pentru mine o vizită care îmi aduce multe amintiri, vă mulţumesc foarte mult domnule premier”, a spus Beata Szydło. Revenind la discuţiile oficiale, premierul polonez a precizat că Polonia şi România trebuie să fie foarte active în discuţiile despre viitorul UE. „UE trebuie să ţină cont de interesele europenilor, astfel încât UE să devină un loc sigur, în care cetăţenii ei să se simtă siguri, să se simtă gazde, ca acasă. Au avut loc evenimente deosebite, Brexit-ul este un efect al faptului că elitele europene s-au detaşat de problemele europenilor obişnuiţi. Colaborarea cu Marea Britanie trebuie să fie benefică pentru ambele părţi după părăsirea de Marea Britanie a UE, şi aici trebuie să asigurăm interesele cetăţenilor UE, în special ale cetăţenilor polonezi şi români”, a precizat  Beata Szydło, care consideră că ”trebuie să facem totul ca în alte ţări ale UE să nu aibă loc astfel de fenomene”, precum cel din Marea Britanie.

Premierul Poloniei a mai spus că evenimentele care au avut loc în ultimele luni în Europa au născut îngrijorări şi nelinişti în rândul cetăţenilor. „Aceasta este principala cerere la adresa clasei politice, să tragă concluzii din evenimentele care au avut loc, şi mă refer în primul rând la criza migraţiei. Trebuie să găsim ceea ce pe noi ne uneşte, nu ceea ce ne desparte”, a spus Beata Szydło, care consideră că actuala politică de migraţie trebuie schimbată. Ea a arătat că Polonia va creşte sprijinul financiar pentru ajutorul umanitar, dar în acelaşi timp a spus că militează pentru creşterea acestui ajutor „în afara graniţelor noastre”. „Şi nu vom mai fi de acord pentru mecanisme de alocare şi obligare a statelor membre de a primi cu forţa, chiar şi fără consultări, indicaţii superioare”, a mai spus Beata Szydło.

 

Maica stareţă de la Mănăstirea Voroneţ i-a fost ghid premierului Poloniei

După conferinţa de presă, cei doi premieri au vizitat Mănăstirea Voroneţ, acolo unde maica stareţă a fost ghidul celor doi oficiali. Premierul Poloniei a putut să afle toate informaţiile necesare despre pictura exterioară a bisericii, despre celebra scenă a Judecăţii de Apoi, dar şi despre albastrul de Voroneţ, cunoscut în lumea întreagă. După fotografiile făcute alături de maica stareţă, premierii Poloniei şi României au intrat în biserica Mănăstirii Voroneţ, după care au participat la un dejun de lucru împreună cu membrii delegaţiilor oficiale şi cu autorităţile judeţene.

 

Întâlnire impresionantă cu membrii comunităţii poloneze din Soloneţu Nou

Fără doar şi poate, un moment emoţionat pentru premierul Poloniei a fost întâlnirea cu membrii comunităţii de poloni din Soloneţu Nou, comuna Cacica. După o vizită privată la biserica catolică din localitate, acolo unde s-a închinat, premierul Poloniei, împreună cu Dacian Cioloş, deputatul Ghervazen Longher, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, s-au deplasat către Casa Polonă din Soloneţu Nou, pentru întâlnirea cu membri comunităţii poloneze. Aici, Beata Szydło a fost întâmpinată cu pâine şi sare de o fetiţă şi un băiat îmbrăcaţi în costume populare poloneze. La Casa Polonă din Soloneţu Nou cei doi oficiali au semnat în cartea de onoare a comunităţii locale. Invitată să ia cuvântul în faţa polonezilor din judeţul Suceava veniţi la această întâlnire, Beata Szydło a spus că vizita în această comunitate este deosebită pentru ea pentru că „aici am găsit o bucată a Poloniei”. „Aş dori să mulţumesc pentru îngrijirea acestei bucăţi a Poloniei, pentru faptul că aceşti copii de aici pot să înveţe limba polonă, să cultive tradiţia şi cultura poloneză. Pentru mine era clar că trebuia să fiu şi la dumneavoastră, compatrioţii noştri care lucraţi aici de secole, însă inima voastră e în Polonia. Pentru mine e un lucru deosebit că acest spirit polonez este viu”, a spus Beata Szydło. După ce au urmărit un scurt program artistic oferit de grupurile folclorice de copii din Poiana Micului şi Soloneţu Nou, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare poloneze, premierul Poloniei s-a fotografiat şi a discutat cu membrii comunităţii din acest sat, dar şi cu copiii care au încântat-o cu dansurile tradiţionale din această ţară.

La final, şi preşedintele Uniunii Poloneze din România, deputatul Ghervazen Longher, a declarat că vizita celor doi prim-miniştri reprezintă „un moment extraordinar” pentru satul Soloneţu Nou şi pentru comunitatea de aici. ”Sunt convins că pe viitor vom putea face împreună proiecte pentru comunitatea noastră”, a spus Ghervazen Longher, care a subliniat în mod special sprijinul primit până în prezent de la statul polon, atât pentru construcţia şcolii din Poiana Micului, cât şi pentru Casa Polonă din Soloneţu Nou. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premierii României şi Poloniei au discutat la Gura Humorului despre viitorul Uniunii Europene şi despre efectele Brexit-ului.
 Vizualizări articol: 1976 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Premierii României şi Poloniei au discutat la Gura Humorului despre viitorul Uniunii Europene şi despre efectele Brexit-ului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei