Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 aug 2016 - Anul XXI, nr. 201 (6314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Miting aviatic, ediţia a V-a

Lupinguri, picaje şi viraje impresionante, balansuri ameţitoare ale aparatelor de zbor, într-un show aviatic spectaculos

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mitingul aviatic „Suceava Air Show”, ediţia a V-a, desfăşurat ieri, pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, a reunit peste 7.000 de oameni dornici să vadă un show aviatic spectaculos, din care nu au lipsit lupingurile, picajele şi virajele ameţitoare, balansurile aparatelor de zbor, dar şi vedetele zborului, printre care unul dintre cei mai cunoscuţi piloţi din lume, Jurgis Kairys, multiplu campion mondial de acrobaţie aeriană. Zborurile solo, dar şi în formaţie, acrobaţiile aeriene cu lupinguri, tonouri sau viraje strânse oferite de piloţii invitaţi au ţinut publicul cu sufletul la gură. Seara de duminică a culminat cu show-ul aviatico-pirotehnic, acrobaţii aeriene şi efecte pirotehnice spectaculoase, o simulare a unei scene de luptă aeriană, toate desfăşurate la lăsarea întunericului, în aplauzele publicului entuziast.

 

Magicienii zborului, în faţa publicului numeros

Încă de la orele amiezii, traficul spre Aeroportul „Ştefan cel Mare” a fost îngreunat pentru că oamenii erau dornici să ajungă primii pe aeroport, să îşi găsească cel mai potrivit loc de unde să admire avioane extraordinare, colorate, unele tricolor, în culorile drapelului naţional, altele în albastru, alb, roşu, dar mai ales să se minuneze de evoluţiile piloţilor acrobaţi, magicieni ai zborului, dotaţi cu mult talent, dar şi o doză de nebunie, supranumiţi şi „nebuni ai aerului”.

Deschiderea oficială a mitingului aviatic a avut loc puţin după ora 15:00, primii piloţi aplaudaţi de suceveni fiind cei de la Bucovina Fly Club, care au evoluat pe aeronave uşoare şi ultrauşoare şi care au ridicat în aer steagul tricolor. Piloţii de la Bucovina Fly Club au dat o adevărată probă de creaţie, realizând inimi din dâre de fum, în aplauzele publicului numeros. Aceştia dar şi piloţii de la Aeroclubul României s-au întrecut în viraje la 90 de grade, succesiuni de răsuciri, urcări cu coborâri în câteva secunde, zbor pe spate, salturi, lupinguri, zbor în balans, pentru a saluta publicul impresionat de talentul piloţilor.

Piloţi experimentaţi au urcat şi coborât cu „păsările tricolore” în mare viteză, spre uimirea publicului, au pus „frână pe cer”, ca mai apoi să facă treceri periculoase între avioane, de la stânga spre dreapta, cu schimbări de altitudine, cu multe rotaţii în aer, între 3 şi 10 rotaţii în zbor, ce i-au lăsat fără grai pe suceveni.

Două planoare au „scris” pe cer, s-au jucat cu liniile de fum, creând un moment inedit.

 

 „Balet” la înălţime

Spectatorii de toate vârstele, peste 7.000 de suflet, conform Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, au apreciat acrobaţiile executate cu aeromodele, avioane ultrauşoare, elicoptere şi de paraşutişti, dar şi efectele pirotehnice, care au încheiat manifestarea de duminică. Pe cerul Sucevei au evoluat unii dintre cei mai cunoscuţi specialişti în domeniu, Andrei Şerbu, Sandi Oprișor, George Rotaru, Valer Novac, Ioan Postolache, Dan Ştefănescu etc., invitatul special fiind lituanianul Jurgis Kairys, multiplu campion mondial de acrobaţie aeriană. Fără doar şi poate unele dintre cele mai spectaculoase reprezentaţii au fost cele ale elicopterelor Bell 206 şi KA26, acestea fiind aplaudate de public. La manşa elicopterului Bell 206, pilotul constănţean Sandi Oprişor a oferit un program dinamic şi plin de surprize, dovedind că este un adevărat „balerin” în aer. Sandi Oprişor are o activitate de peste 2.650 ore de zbor, iar timp de 27 de ani a fost pilot militar, din 2013 fiind pilot civil. La manşa elicopterului utilitar uşor de producție sovietică KA26 s-a aflat veteranul Valer Novac, cunoscut drept „tăticul elicopterelor” din România. Valer Novac este inspector în cadrul Autorității Aeronautice Civile Române, are peste 9.780 de ore de zbor, iar acrobaţiile realizate de acesta la mitingurile aviatice au fascinat întotdeauna publicul.

 

Neobosiţii iacări

Avionele ultrauşoare în formaţie de patru, pilotate de specialişti „de înaltă clasă”, au avut mare succes la public, mai ales la cei mici, care au fost impresionaţi de răsturnările şi revenirile avioanelor, ruperile din formaţie, zborul apropiat între avioane, toate ţinând publicul în suspans. Iacării Acrobaţi, singura formație privată și cea mai cunoscută echipă de acrobație aeriană din România, care este nelipsită de la ediţiile mitingului aviatic „Suceava Air Show”, a făcut din nou un spectacol aviatic care a ţinut toţi spectatorii cu ochii spre cer. Iacării zboară anual în peste 30 de demonstraţii din România şi Europa, pe avioanele YAK-52TW, fabricate în România. Formaţia Iacării Acrobaţi a fost reprezentată la Suceava de piloţii Ioan Postolache şi Dan Ştefănescu. Momentul realizat de Dan Ştefănescu a fost unul memorabil. Îmbrăcat în cămaşă populară, conducând un avion fabricat în România şi acompaniat de la sol de muzica lui George Enescu, a oferit publicului „rotiri graţioase”, zbor pe spate, a „scris” pe cer cu dâre de fum, chiar a transmis live din cabina avionului un mesaj către spectatori, iar în încheiere, la aterizare, cu cabina deschisă, şi-a salutat publicul numeros. În formaţie, piloţii Ioan Postolache şi Dan Ştefănescu au realizat viraje strânse, schimbări de direcţie neaşteptate, dar au oferit iubitorilor de frumos şi o inimă perfectă din linii de fum, de fapt iubirea şi respectul pe care îl au pentru public.

 

Jurgis Kairys, o legendă mondială a sporturilor aviatice

În jurul orei 17:00, când soarele a început să mai piardă din dogoare, a urmat din nou evoluţia Bucovina Fly Club, cu zbor în formaţie cu aeronave uşoare şi ultrauşoare, urmată de lansarea paraşutiştilor de la Aeroclubul României şi o altă evoluţie a elicopterelor Bell 206 şi KA26. Paraşutiştii au purtat costume în culorile tricolorului şi chiar au „dansat” în aer cu un steag roşu, galben şi albastru, pe care l-au adus în tandem la sol. Momentele realizate de paraşutişti au fost dificile şi spectaculoase în acelaşi timp. Cel mai aşteptat moment a fost cel realizat de lituanianul Jurgis Kairys. Toate privirile publicului s-au ridicat spre cer în momentul în care şi-a făcut apariţia pilotul în vârstă de 64 de ani, o legendă mondială a sporturilor aviatice. Zeci de mişcări de rotaţie consecutive, balansuri ameţitoare, zbor razant pe spate, demonstrații tactice şi răsuciri pline de spectaculozitate, desene trasate în înaltul cerului, 23 de tonouri numărate de prezentatorii show-ului aviatic au convins publicul de măiestria campionului. A fost momentul în care aproape toţi spectatorii au stat cu ochii pe cerul Sucevei, cu respiraţia tăiată, cei mai mulţi încercând să imortalizeze cu aparate foto şi video prestaţia lituanianului. Totul s-a petrecut cu o repeziciune greu de descris, însă Jurgis Kairys a avut timp să-i ofere publicului „inima străpunsă de săgeata lui Cupidon... în urcare”.

 

Acrobaţii aeriene şi efecte periculoase

Un zbor programat al companiei Wizz Air a întrerupt mitingul aviatic pentru mai bine de oră, timp în care publicul şi-a mai desprins ochii de pe cer, a făcut puţină mişcare şi s-a „înfruptat” din bunătăţile aduse de câţiva comercianţi autorizaţi. Mitingul aviatic a fost reluat cu o evoluţie a piloţilor de la Bucovina Fly Club şi cea a elicopterului KA26. Au revenit în faţa publicului reprezentanţi ai Aeroclubului României, cu acrobaţii aeriene, pentru ca, ultima reprezentaţie din cadrul mitingului aviatic să aparţină Iacărilor Acrobaţi şi lui Jurgis Kairys, care au oferit publicului un spectacol impresionant. Acrobaţiile la mică înălţime, însoţite de efecte pirotehnice de la sol, au creat o imagine unică, cu avioane care au trecut prin „foc”. Magie pe cer şi flăcări care se ridicau la câţiva metri de sol, toate pe fundalul sonor adecvat al unui spectacolul complet. Mai multe serii de explozii, care nu ştiai de unde apar şi în ce moment, flăcări uriaşe, urmate de fum negru, dens, muzică, zgomotul avioanelor au făcut ca publicul să aplaude îndelung, în semn de respect pentru piloţii profesionişti.

 

Organizare „la înălţime”

Mitingul aviatic „Suceava Air Show”, ediţia a V-a, eveniment inclus în Proiectul „Luna Diasporei” - Hai în Bucovina, a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, Aeroclubul României, Asociaţia Bucovina Fly Club, Societatea „Iacării Acrobaţi” SRL. În deschiderea mitingului aviatic au adresat un cuvânt de bun venit oaspeţilor şi publicului Viorel Seredenciuc, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Ion Lungu, primarul Sucevei, Ioan Măriuţa, directorul Aeroportului „Ştefan cel Mare”, Constantin Voicu, consilier superior – Direcţia Transport Aerian, care, alături de Andrei Lucescu, comentatorul show-ului aviatic, a prezentat evenimentul de la Suceava. Buna organizare a evenimentului, pentru care a lucrat o armată de oameni, un show aviatic complet, unul dintre cele mai mari din România ca participare, a fost simţită şi de public, care s-a simţit confortabil, neînregistrându-se incidente neplăcute. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lupinguri, picaje şi viraje impresionante, balansuri ameţitoare ale aparatelor de zbor, într-un show aviatic spectaculos.
 Vizualizări articol: 3606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Lupinguri, picaje şi viraje impresionante, balansuri ameţitoare ale aparatelor de zbor, într-un show aviatic spectaculos5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei