Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 aug 2016 - Anul XXI, nr. 198 (6311)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţionare

Preşedintele CJ Suceava avertizează că judeţul riscă să plătească 3,2 milioane de euro din cauza transferului unor clădiri la aeroport

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a atras atenţia că judeţul riscă să restituie o sumă de aproape 3,2 milioane de euro pe motiv că în perioada în care instituţia era condusă de social-democratul Cătălin Nechifor mai multe clădiri ale Centrului Economic Bucovina Suceava din Salcea au fost transferate în administrarea Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” în vederea amenajării unor terminale pentru plecări şi sosiri internaţionale şi pentru transport cargo. Anunţul a fost făcut de Gheorghe Flutur în şedinţa de ieri a deliberativului judeţean, în cadrul căreia s-a propus adoptarea unui proiect de hotărâre pentru revocarea dreptului de administrare al RA Aeroportul „Ştefan cel Mare” asupra clădirilor respective. Discuţiile pe marginea acestui proiect au fost cât se poate de aprinse, în special între Gheorghe Flutur şi actualul consilier judeţean Cătălin Nechifor, acesta părăsind sala înainte de exprimarea votului.

Flutur a făcut precizarea că revocarea dreptului de administrare se face la solicitarea Aeroportului Suceava, în baza unui studiu tehnic din care a reieşit că respectivele clădiri, pavilionul expoziţional şi alte patru pavilioane, nu se pretează pentru amenajarea unor terminale pentru aeroport. Mai mult, Gheorghe Flutur a arătat că există adrese primite din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, prin care CJ Suceava este informat că autoritatea de management care monitorizează proiectul PHARE prin care a fost construit Centrul Economic Bucovina nu este de acord cu acest transfer. Mai trebuie spus că în expunerea de motive a proiectului se precizează că solicitarea aeroportului de revocare a dreptului de administrare este motivată de faptul că din expertiza tehnică realizată asupra clădirilor primite a rezultat faptul că acestea nu pot suporta o compartimentare adecvată care să permită obţinerea avizelor prevăzute de legislaţia specifică în vederea transformării acestora în terminal de pasageri pentru plecări, sosiri şi hale de depozitare cargo, „condiţii în care nu se mai justifică, cel puţin din punct de vedere economic, şi realizarea unui studiu de prefezabilitate”.

 

Flutur este de acord cu transferul clădirilor către aeroport, însă cu respectarea prevederilor legale

În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Flutur, acesta a precizat că şi el personal îşi doreşte ca aceste clădiri ale CEBS să poată fi folosite pentru amenajarea unor terminale, însă acest lucru trebuie să aibă loc după clarificarea tuturor aspectelor legale. „Sunt pentru a folosi la maximum tot ceea ce avem. Şi eu sunt pentru a transfera clădirile la aeroport, dar trebuie ca totul să fie legal”, a precizat Flutur în timpul şedinţei de ieri. După ce consilierul PSD Brînduşel Nichitean a susţinut în continuare necesitatea amenajării acelor clădiri pentru terminale la aeroport sau, dacă nu, să se propună o soluţie alterativă, preşedintele CJ Suceava a ţinut să declarare că „aici nu e vorba despre vot <pentru> sau <contra>, sau că cineva e sau nu e în favoare, pentru că ne-am duce într-o zonă de dezbatere politică”.

El a citit conţinutul adresei oficiale primite de la Ministerul Dezvoltării Regionale în care se precizează: „Comisia Europeană a semnalat din nou faptul că proiectul este prost administrat în faza de sustenabilitate, şi mai ales Comisia este îngrijorată de ştirile din mass-media potrivit cărora CJ va transforma o mare parte din Centrul din apropierea aeroportului în terminal internaţional pentru aerogară.

Având în vedere că autoritatea contractantă şi Comisia nu au fost notificate în legătură cu acest lucru, vă rugăm următoarele: până la 18 iulie 2016 să prezentaţi documente suplimentare faţă de cele prezentate în anul 2014 cu privire la modul de operare a investiţiei realizate prin programul PHARE 2001 şi să ne precizaţi detalii cu privire la informaţiile din presă legate de schimbarea destinaţiei proiectului.

În lipsa prezentării acestor informaţii Comisia Europeană va emite notă de debit pentru întreaga sumă plătită din fonduri nerambursabile prin programul PHARE 2001 în valoare de 3,128 milioane de euro”.

Flutur a precizat că toate documentele solicitate au fost transmise de CJ Suceava. El a făcut referire şi la expertiza tehnică realizată la clădirile CEBS, precizând că nici aceasta nu a fost făcută de când a preluat preşedinţia CJ Suceava, însă din acest document se poate observa că „anumite lucruri la acele clădiri sunt neconforme până la procente de 47”. Gheorghe Flutur a arătat că revenirea clădirilor în administrarea CJ Suceava se face pentru „a salva” judeţul de eventuale penalităţi.

 

Nechifor a cerut amânarea adoptării proiectului

În una dintre luările sale de cuvânt, fostul preşedinte al CJ Suceava Cătălin Nechifor a precizat că somaţia la care face referire Gheorghe Flutur este în realitate o notificare şi a contestat data la care ar fi fost transmisă, precizând că ar fi vorba de o adresă din 2014, şi nu din 2016. Nechifor a mai declarat că reprezentanţii PSD nu vor vota proiectul de revenire a clădirilor la CJ Suceava pe motiv că în susţinerea proiectului nu era prezentată adresa de la Ministerul Dezvoltării şi nici studiul tehnic în care se arată că cele cinci clădiri sunt neconforme pentru amenajarea unor terminale. El a propus ca proiectul să fie dezbătut într-o altă şedinţă pentru a fi aprofundate toate aceste aspecte.

Discuţiile pe finalul dezbaterilor s-au dus aproape exclusiv între Flutur şi Nechifor, cu intervenţii din partea vicepreşedintelui CJ Viorel Seredenciuc şi a consilierului Dan Ioan Cuşnir. La un moment dat, Cătălin Nechifor i-a transmis actualului preşedinte al CJ că „am propus un lucru de bun-simţ, o şedinţă extraordinară săptămâna viitoare dacă e cazul. Dar scuzaţi-mă şi cu asta chiar mă enervez. Nu pot să accept ca în documentul oficial, hotărârea de Consiliu, să fie doar aşa amintit fugitiv raportul de expertiză, să nu-l am anexă la document, să nu se facă vorbire deloc de acest document de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Şi vă spun că am părăsit şedinţa”, după care a ieşit din sală. El a revenit ulterior, când s-a discutat un raport al Curţii de Conturi.

La rândul său, Gheorghe Flutur i-a transmis lui Cătălin Nechifor că ştia de toate aceste probleme, în condiţiile în care în cursul zilei de marţi a avut o discuţie pe aceste subiecte cu vicepreşedintele CJ Viorel Seredenciuc. „De ce nu aţi avut şedinţă de comisie de o oră să vă edificaţi. Nu pozaţi aici. Aţi fost informat, aţi venit la Consiliul Judeţean şi ştiaţi de lucrurile acestea. Şi noi suntem în situaţia asta pentru declaraţiile dumneavoastră pe care nu vi le-aţi asumat atunci”. În cele din urmă, proiectul de transfer al proprietăţii nu a fost adoptat, având în vedere că era nevoie de două treimi din votul consilierilor prezenţi, iar reprezentanţii PSD s-au abţinut sau au votat împotrivă.
Întrebat la finalul şedinţei cum comentează gestul lui Cătălin Nechifor de a părăsi sala, Gheorghe Flutur a spus că „acrobaţiile au loc duminică, la Suceava Air Show”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele CJ Suceava avertizează că judeţul riscă să plătească 3,2 milioane de euro din cauza transferului unor clădiri la aeroport.
 Vizualizări articol: 2456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Preşedintele CJ Suceava avertizează că judeţul riscă să plătească 3,2 milioane de euro din cauza transferului unor clădiri la aeroport2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei