Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 aug 2016 - Anul XXI, nr. 197 (6310)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Reuşită

O suceveancă a câştigat trofeul Festivalului „Morska Perla” din Bulgaria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 18-21 iulie, la Complexul Midia Grand Resort din Aheloy, Bulgaria, s-a desfăşurat faza finală a unuia dintre cele mai mari festivaluri de artă de pe litoralul ţării vecine, Festivalul Concurs Internaţional al Artelor “Morska Perla” (“Perla de Mare”). Anul acesta, în ultima rundă a celei de-a V-a ediţii a festivalului au evoluat concurenţi din şase ţări: Bulgaria, Republica Moldova, România, Belarus, Rusia şi Ucraina. 

La fel ca şi la prima etapă, desfăşurată în perioada 16-19 iunie, o parte dintre cele mai importante premii de la mai multe secţiuni au ajuns la Cernăuţi, la Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească, iar Trofeul Festivalului a ajuns în acest an la Poiana Stampei. Solista la nai Raluca Vasiluţ, masterandă în anul II la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, a reprezentat cu cinste satul natal, reuşind să impresioneze cu naiul său fermecat şi cu piesele de muzică tradiţională specifice Bucovinei, reunite într-un colaj, juriul internaţional format numai din specialişti. În spectacolul de gală Raluca a interpretat la nai muzică uşoară, impresionând numeroasa asistenţă.

Reprezentanta judeţului Suceava a fost sprijinită să ajungă la acest festival de Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi, după ce tânăra naistă s-a remarcat în manifestările organizate în Bucovina de Nord. Câştigarea trofeului de la Aheloy a propulsat-o pe Raluca Vasiluţ direct în finala altui concurs de interpretare muzicală găzduit la începutul lunii septembrie, la Verona, Italia. La fel ca şi la concursul din Bulgaria, concurenta trebuie să-şi suporte cheltuielile de transport, cazare şi masă.

 

Un festival cu un juriu internaţional de elită

Iurie Levcic, preşedintele juriului, a declarat: „Faţă de celelalte festivaluri internaţionale, aici este un număr mic de concurenţi în ultima etapă, 50. Pentru a participa la acest festival există o preselecţie, copiii nu se înscriu singuri, sunt înscrişi de o asociaţie sau o instituţie, pentru că a trecut timpul când se făceau festivaluri de dragul promovării talentelor. Acest festival se organizează pe malul Mării Negre, este o atmosferă extraordinară, organizarea este impecabilă, toţi membrii juriului sunt profesionişti şi reprezintă instituţii de cultură şi de artă din toată lumea. Anul acesta am avut marea bucurie să îl am alături de mine în juriu pe directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Păstrarea Culturii Tradiţionale Iaşi, domnul Adrian Ardeleanu. Printre cei care au făcut parte din juriu s-au mai numărat consilierul pe folclor al ministrului pentru Cultură din Bulgaria, un alt membru al juriului a fost un profesor de canto, producător al emisiunilor muzicale de la televiziunea din Belarus, un al membru a fost tot un producător de emisiuni culturale de la o televiziune centrală din Ucraina şi alte personalităţi cunoscute din lumea culturală. Nu a fost nici o divergenţă nici la punctaj, nici la alte probleme inerente unui asemenea concurs. Juriul a fost foarte exigent şi un singur participant a avut 10 pe linie. Este ceva ce merită aprecieri şi mă bucur enorm de mult că această concurentă a fost din România, Raluca Vasiluţ, şi trofeul ediţiei a V-a a Festivalului Internaţional al Artelor <Morska Perla> a plecat în România. Ce a demonstrat pe scenă această tânără i-a marcat profund atât pe membrii juriului, cât şi pe spectatori. Această tânără are un viitor foarte frumos, mai ales că după câştigarea acestui trofeu a primit câteva invitaţii la festivaluri internaţionale, a confirmat prezenţa în perioada 3-6 septembrie la Festivalul de la Verona, Italia. Are invitaţii la festivaluri internaţionale organizate în Ucraina şi Belarus, sper să continue pentru că a lăsat o impresie foarte frumoasă.

Festivalul de la Aheloy poate fi considerat o rampă de lansare pentru Raluca pentru că aici a avut o altă vizibilitate. Aici, cu acest instrument, naiul, i-a cucerit pe toţi. În momentul când a cântat şi muzică populară românească şi muzică uşoară, alegând una din cele mai frumoase piese din repertoriul internaţional, după primele sunete publicul s-a aprins şi a aplaudat, a ovaţionat şi acest lucru ne-a bucurat pe toţi”.

 

Un nou început

Pentru Raluca Vasiluţ acest premiu înseamnă un nou început. „Dacă până acum am tot studiat, am repetat, după acest festival mi-am dat seama că trebuie să redau pe scenă tot ceea ce am acumulat în anii de studiu. Nu m-am aşteptat să primesc Trofeul Festivalului, am intrat în concurs cu gândul la un premiu, pentru că au fost instrumentişti foarte buni la saxofon, vioară şi fluier. Mulţumesc juriului şi domnului Iurie Levcic pentru încrederea acordată. Am simţit la acest festival bucuria de a cânta pentru public”, ne-a spus Raluca.

Festivalul s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni: folclor, muzică uşoară, muzică academică, dans contemporan, dans clasic, pictură şi separat, în altă categorie, ansambluri folclorice. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O suceveancă a câştigat trofeul Festivalului „Morska Perla” din Bulgaria.
 Vizualizări articol: 3648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O suceveancă a câştigat trofeul Festivalului „Morska Perla” din Bulgaria5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei