Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 aug 2016 - Anul XXI, nr. 188 (6301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”

Fascinanta paradă medievală cu torţe, tulburată de o ploaie cu spume

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Parada cu făclii a cavalerilor şi domniţelor care participă la Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, pe străzile Sucevei, s-a dovedit a fi un spectacol fascinant, cu mare priză la suceveni, care au venit cu mic, cu mare, în ciuda vremii potrivnice.

Dornici să admire frumoasele costume medievale ale membrii trupelor şi grupurilor artistice care susţin spectacolele din cadrul festivalului, mândrii cai cu coamele lungi, frumos pieptănate, dotaţi cu harnaşamente precum cele din vremea turnirurilor, jerbele arzătoare ale „maeştrilor focului” şisă asculte zăngănitul armelor şi armurilor războinicilor, plesniturile de bici şi împuşcăturile puştilor şi pistoalelor, sucevenii au înfruntat ploaia, care a luat o „pauză” în jurul orei 20.00, permiţând organizatorilor să se ţină de programul stabilit.

Cea mai mare paradă medievală din ţară, care dă startul evenimentelor din programul Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, a pornit din cartierul Obcini, de lângă Biserica „Sf. Mina”, coborând pe bulevardul Gavril Tudoraş - Corneliu Coposu, pentru a ajunge pe Calea Obcinilor, de unde a parcurs cartierul George Enescu, pe bulevardul principal.

Semnalul de plecare s-a dat la ora 20.30, când a început să se însereze, pentru că cei aproape 300 de participanţi la paradă purtau torţe aprinse, acesta fiind unul dintre elementele care definesc acest inedit alai medieval, an de an.

Parada personajelor medievale pe străzile Sucevei este de fiecare dată o manifestare inedită, plină de culoare, an de an fiind prezentate elemente noi, atractive pentru spectatori.

La ediţia din acest an, a X-a, au fost din nou prezenţi caii – element spectaculos în special pentru copii, care se arată de fiecare dată foarte încântaţi.

Cei patru cai şi călăreţii lor au fost amplasaţi în vârful coloanei de foc, care se întindea pe aproape un kilometru, ca un uriaş şarpe strălucitor, în spatele lor mergând mândri purtători de flamuri, frumoase domniţe şi bravi cavaleri.

Parada, întâmpinată de o mulţime de oameni la ieşirea din Obcini şi la intrarea în cartierul George Enescu, a urmat ritmul obişnuit chiar şi când ”baierele” cerului s-au deschis, lăsând să cadă o ploaie deasă, cu spume, ce i-a alungat pe spectatori.

Chiar şi complet „muraţi” de ploaia torenţială, participanții la paradă au continuat să cânte, să arunce cu foc, să „puşte” răsunător, înfruntând ploaia cu umor şi voie bună.

Din păcate, efortul lor nu a putut fi admirat de multă lume, pentru că fiecare s-a refugiat de ploaie cum a putut.

Alaiul medieval a urmat traseul obişnuit, pestrada Universităţii, de unde a intrat pe principala arteră de circulaţie a Sucevei, prin faţa Primăriei, iar de acolo pe bdul Ana Ipătescu. Ultima porţiune din traseul paradei nu a mai fost parcursă decât de cai şi călăreţi, restul participanţilor la alaiul medieval refugiindu-se de ploaia torenţială.

 

Trupe noi şi vechi prieteni ai Sucevei, în programul Festivalului de Artă Medievală

Pe lângă personaje de acum foarte familiare, precum vestitul crainic-toboşar al Cetăţii Sighişoara, Dorin Stanciu, cunoscut tuturor prin replicile precum „am zis!”, “facem să fie bine!”, au putut fi văzute trupele noi, precum Garda de Mureş sau trupa Anacronism, cu ale lor flamuri albe, fâlfâind în vânt precum steagurile templierilor ce înfruntau armatele Islamului, dar şi fraţii Corb, din Timişoara, veniţi cu o interesantă reprezentaţie de dresaj al păsărilor de pradă.

Cavaleri cu straie blazonate şi domniţe cu rochii lungi din catifea şi brocart, scutieri şi grupuri de oşteni înzăuaţi, războinici înarmaţi cu săbii, topoare şi halebarde, purtători de prapuri şi steaguri, luptători cu straie din piele înfăşuraţi în blănuri de lup, arcaşi cu tolbele pline cu săgeţi, osmanlâi cu turbane şi coifuri, mulţi dintre ei purtători de făclii, s-au înşiruit în coloana care a pornit în marş, membrii lor fiind luptători din rândul Cavalerilor de Mediaş, Ordinului Cavalerilor Argotici, Ordinului Dragonului şi Ordinului Cavalerilor de Lup, Şoimilor de Argint şi al Grupului Terra Ultrasilvana, Ordinului Solomonarilor şi al Paladinilor de Terra Medies.

Pe întreg traseul paradei au fost prezente echipaje ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei Locale, pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului.

 

Concerte de muzică medievală, la Cetate

În timp ce mulţi suceveni au însoţit parada medievală prin oraş sau au admirat-o când ajungea în anumite zone, alţii au aşteptat sosirea alaiului cu torţe sus, la Cetate, bucurându-se de concertele de muzică medievală şi tradiţională ale Cimpoierilor din Transilvania (care pot fi ascultaţi şi astăzi, de la 17.30, la Muzeul Satului Bucovinean) şi de muzică renascentistă pentru lăută şi voce ale Asociaţiei Armonis Iaşi, venită pentru prima oară la Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fascinanta paradă medievală cu torţe, tulburată de o ploaie cu spume.
 Vizualizări articol: 3399 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Fascinanta paradă medievală cu torţe, tulburată de o ploaie cu spume4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Negresă cu gem şi bezea Este o prăjitură de casă simplă, din cele pe care le facem cu mult drag şi în cantităţi măricele pentru familie. Şi care se termină întotdeauna prea repede... Poate fi de post sau nu, depinde numai de noi dacă adăugăm bezea deasupra sau... Citeşte