Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 aug 2016 - Anul XXI, nr. 184 (6297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Campanie de informare

Maşinile şi locuinţele deschise, invitaţie la furt pentru hoţii de ocazie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Maşinile lăsate neasigurate sau locuinţele descuiate reprezintă invitaţii deschise pentru hoţii de ocazie. Chiar dacă astfel de cazuri se întâmplă frecvent, iar cele mai multe dintre incidentele nefericite de acest gen sunt mediatizate, se pare că sucevenii au învăţat mult prea puţin cum trebuie să se comporte.

Având în vedere numărul mare de furturi produse din neglijenţa proprietarilor, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava au organizat săptămâna trecută o acţiune de prevenire, ocazie cu care s-au împărţit pliante şi s-a discutat direct cu oamenii din satele şi oraşele vizate.

Potrivit datelor furnizate de IPJ Suceava, s-au purtat discuţii cu peste 500 de persoane. Cu această ocazie au fost promovate recomandări preventive şi s-au distribuit peste 1.000 de materiale având caracter informativ. Acţiunile au fost concentrate cu preponderenţă în zonele turistice ale judeţului din proximitatea DN 17, respectiv Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Ciocăneşti şi Vatra Dornei. 

Campania, care se desfăşoară până la finalul lunii august 2016, are ca scop informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile de protejare a locuinţelor, dar şi autoturismelor. Acţiunea vizează nu doar informarea sucevenilor, ci şi a turiştilor aflaţi pe raza judeţului. 

 

Ce recomandă poliţiştii

Pentru prevenirea furturilor, poliţiştii au un set de recomandări, absolut obligatorii pentru a evita cât se poate de mult dispariţia unor bunuri.

Oamenii legii insistă ca nimeni să nu lase obiectele de valoare constând în bijuterii, portmonee, telefoane mobile la vedere în autoturisme.

„Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi. Asiguraţi autoturismul cu sistemele de închidere şi cu sisteme tehnice de securitate. Nu lăsaţi nici pentru perioade scurte portierele deschise sau neasigurate sau cheile în bord. Parcaţi vehiculele în locuri iluminate şi care asigură un minim de elemente de securitate”, sunt recomandările pentru posesorii de maşini.

În ceea ce-i priveşte pe proprietarii de locuinţe, dar şi pe turiştii aflaţi la pensiuni sau hoteluri, oamenii legii le cer să le asigure cu sistemele de închidere, indiferent dacă sunt plecaţi din imobil sau sunt în interiorul acestuia.

„Închideţi uşile, balcoanele şi ferestrele şi montaţi sisteme tehnice de securitate. Nu lăsaţi cheia în locaţii improprii, cum ar fi sub preş, în haine în cuiere exterioare etc. Nu păstraţi în casă sume mari de bani sau alte valori şi nu discutaţi cu persoane necunoscute privitor la bunurile deţinute în imobile”, au mai arătat reprezentanţii IPJ Suceava.

 

Cum să rămâi fără maşină în doar câteva minute

În ciuda numeroaselor campanii derulate în presa scrisă, audio şi video, dar şi direct prin întâlniri cu oamenii, victimele furturilor ca urmare a propriei neglijenţe se regăsesc la tot pasul şi prin toate colţurile judeţului.

Sâmbătă, 6 august, un bărbat de 47 de ani, din Frasin, a reclamat că hoţii i-au furat maşina din curtea casei. La scurt timp după primirea acestei sesizări, la Vama, poliţiştii au oprit maşina reclamată ca furată, la volanul acesteia fiind găsită o femeie de 30 de ani, din Bucureşti. Femeia, care figura şi ea în baza de date a Poliţiei ca dispărut de acasă, a povestit că a găsit maşina descuiată şi cu cheile în contact, iar de aici până la furt nu a mai fost decât pedala de acceleraţie.

Din fericire, în acest caz proprietarul şi-a recuperat bunul furat. Nu la fel s-a întâmplat şi în cazul unei femei de 53 de ani, din Dorna Candrenilor. Aceasta a sesizat că i-a fost furat dintr-o magazie un aparat electric în valoare de 500 de lei, iar din cercetările derulate s-a stabilit că furtul a fost favorizat de faptul că acea clădire nu avea nici un sistem de protecţie.

 

Câte furturi s-au produs în judeţ în prima jumătate a anului 2016

Reprezentanţii IPJ Suceava spun că în semestrul I din 2016 au fost sesizate 2.056 de furturi, mai puţin cu 150 faţă de prima jumătate a anului trecut. În aceeaşi perioadă din 2016 au fost sesizate 441 de furturi din locuinţă, o scădere cu 76 de cazuri faţă de perioada similară a anului 2015. În ceea ce priveşte furturile din autovehicule, acestea au rămas la acelaşi nivel, atât în prima parte a lui 2016, cât şi în perioada de referinţă din 2015, respectiv 129.

Interesant este că la nivelul IPJ Suceava furturile reprezintă aproape un sfert din totalul infracţiunilor semnalate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maşinile şi locuinţele deschise, invitaţie la furt pentru hoţii de ocazie.
 Vizualizări articol: 3549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maşinile şi locuinţele deschise, invitaţie la furt pentru hoţii de ocazie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei