Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 iul 2016 - Anul XXI, nr. 172 (6285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Emoţie

Procesiune impresionantă la Pleşa, la împlinirea a 180 de ani de la înfiinţarea localităţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Uniunea Polonezilor din România şi Parohia Romano-Catolică „Sf. Ana” din satul Pleşa, comuna Mănăstirea Humorului, au organizat duminică, 24 iulie 2016, în ziua hramului bisericii, ample manifestări prilejuite de împlinirea a 180 de ani de la înfiinţarea localităţii Pleşa, sat polonez din Bucovina românească. Manifestările coordonate de preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, la care au participat câteva sute de persoane, polonezi din satele învecinate, dar şi din diasporă, precum şi oaspeţi de seamă din ţara mamă, au debutat la ora 10.00 cu oficierea Sfintei Liturghii în limba polonă, urmată de Liturghia solemnă în limba română, concelebrată de preoţii din decanatul de Bucovina, în frunte cu E.S. Petru Gherghel, episcop de Iaşi. Din partea statului polon la Pleşa au fost prezenţi senatorul Artur Warzocha –vicepreşedintele Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din Diaspora, senatorul Jan Maria Jackowski - membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din Diaspora, vicepreşedintele Comisiei pentru cultură şi mass-media, Romuald Łanczkowski – directorul Departamentului pentru Diasporă, iar ca reprezentant al ambasadei Republicii Polone la Bucureşti a fost prezent Arkadiusz Michonski- ministru consilier. Nu au lipsit autorităţile judeţene, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi autorităţile locale reprezentate de primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan.

 

Lansare de carte „Pleşa - Istoria satului şi a parohiei”

Cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la înfiinţarea localităţii Pleşa a avut loc lansarea monografiei - „Pleşa - Istoria satului şi a parohiei”, autorul cărţii fiind pr. dr. Alfon-Eugen Zelionca. După Sfânta Liturghie s-a mers într-o impresionantă procesiune la cimitirul vechi, unde s-a sfinţit noua capelă „Sf. Ioan Paul al II-lea”, care a fost construită la iniţiativa preotului paroh Andrei Staszkovian. Manifestările au continuat cu un program artistic susţinut de ansamblurile: „Pleszanka” din Pleşa, coordonat de Jadwiga Alexandrowicz, „Sołonczanka” din Soloneţu Nou, condus de Ana Zielonka, „Mała Pojana” din Poiana Micului, condus de Agnieszka Polaczek, Ansamblul muntenilor din Czadca, „Jodełki” din Żegań (Polonia), coordonat de Zofia Deposk Sygutowska, „Dunawiec” din Zbylutów (Polonia), condus de Jadwiga Puszkasz, şi Ansamblul „Mikulanka” din Horná Štubňa (Horna Sztubnia) (Slovacia) condus de Prokok Sztodolica. Scrisori de felicitare au venit din partea Mareşalului Voievodatului Podkarpacie - Władysław Ortyl, Mareşalului Voievodatului Lubusz - Elżbieta Anna Polak, Preşedintele Wspólnota Polska – Longin Komołowski şi a primarului localităţii Zary, Leszek Mrożek.

 

Mareşalul Senatului Republicii Polone: ”Polonezii din România pot fi un exemplu pentru alte comunităţi poloneze din lume”

”Doresc să transmit un salut cordial tuturor participanţilor la manifestările prilejuite de aniversarea a 180 de ani de la înfiinţarea satului Pleşa, un pitoresc sat polonez din Bucovina românească. Această aniversare ne dă ocazia să-i întâlnim pe urmaşii muntenilor din Czadca. Este un timp de reflecţie şi de pomenire a înaintaşilor care, cu secole în urmă, au plecat din regiunile situate la graniţa dintre Silezia şi Małopolska, au trecut prin regiunea Czadca, apoi prin împrejurimile Cernăuţiului pentru a ajunge acum 180 de ani în Bucovina românească. Senatul Republicii Polone în ultimul sfert de veac a sprijinit activitatea Uniunii Polonezilor din România, care este coorganizator al sărbătorii din Pleşa. Având în vedere acest fapt, vestea aniversării am primit-o cu deosebită satisfacţie. Peste tot în lume polonezii din diasporă îşi formează comunitatea poloneză în jurul bisericii. Mă bucur că evenimentele de astăzi se desfăşoară în biserica <Sf. Ana> din Pleşa, care a întărit locuitorii cu o credinţă puternică şi care a avut un rol fundamental în menţinerea comunităţii poloneze" a transmis Mareşalul Senatului Republicii Polone Stanisław Karczewski, care a adăugat că "Doresc să mulţumesc membrilor Asociaţiei poloneze din Pleşa pentru că îşi păstrează rădăcinile poloneze, pentru că, chiar dacă trăiesc în condiţii grele, în zone muntoase, cultivă valorile şi identitatea poloneză. Doresc să îmi exprim deosebita apreciere pentru implicarea voastră şi pentru activitatea socială. Fără acestea nu ar exista cultura, limba şi nu ar funcţiona organizaţiile poloneze din România. Polonezii din România pot fi un exemplu pentru alte comunităţi poloneze din lume – sunt foarte ataşaţi de tradiţiile şi de valorile poloneze, într-o atmosferă deschisă, au grijă de bunele colaborări româno-polone şi trăiesc în bună înţelegere cu celelalte minorităţi. Păstrarea identităţii naţionale a comunităţii poloneze, transmiterea culturii şi a limbii polone tinerilor se datorează implicării sociale a mai multor generaţii. Vă doresc să aveţi parte de momente de bucurie şi fericire pe parcursul acestor manifestări comune, şi fie ca această întâlnire dintre compatrioţi – cu toate că sunteţi departe de ţara strămoşilor – să întărească legătura dumneavoastră cu patria mamă”.

Deputatul Ghervazen Longher a ţinut să mulţumească tuturor pentru felicitările adresate cu acest prilej, arătându-şi satisfacţia că polonezii din Pleşa au păstrat cu sfinţenie în aceşti 180 de ani de existenţă cultura şi tradiţia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesiune impresionantă la Pleşa, la împlinirea a 180 de ani de la înfiinţarea localităţii.
 Vizualizări articol: 2189 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Procesiune impresionantă la Pleşa, la împlinirea a 180 de ani de la înfiinţarea localităţii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura răzuită Probabil că este printre cele mai economice și ușor de făcut prăjituri de casă, dar în același timp este foarte spornică și deosebit de gustoasă. În plus, deși are aparență de prăjitură cu cremă, în realitate este din categoria... Citeşte