Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 iul 2016 - Anul XXI, nr. 172 (6285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Investiţie în oameni

Copiii din orfelinatul de la Solca au primit în dar de la omul de afaceri Cornel Manaz o excursie de două zile la munte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Copiii din Centrul de Plasament Solca, însoţiţi de patru dintre educatorii lor şi de un grup de specialişti şi voluntari ai Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, filiala Suceava, au petrecut două zile împreună la pensiunea Mario&Ema, din Cârlibaba, graţie încasărilor din vânzarea romanului „Copiii din tren coboară la prima”, scris de doctorul sucevean Florentin Haidamac. Doctorul a încredinţat drepturile de autor omului de afaceri Cornel Manaz, eroul principal al cărţii, care a decis ca 10% din încasări să fie donate Organizaţiei „Salvaţi Copiii”. Organizaţia a ales ca suma să fie destinată unui proiect pentru copiii din orfelinatul din Solca. Din discuţiile lui Cornel Manaz şi ale reprezentanţilor „Salvaţi Copiii” cu copiii din căminul de la Solca a reieşit că aceştia îşi doreau o excursie la munte, într-o locaţie cu piscină, astfel că, deşi tirajul primei ediţii a cărţii nu a fost încă epuizat, Cornel Manaz a hotărât să doneze acum întreaga sumă echivalentă procentului de 10 din vânzări pentru a profita de vremea frumoasă şi de vacanţa copiilor.

Deoarece are capacitate de cazare civilizată pentru un număr atât de mare de copii, deoarece proprietarii nu au avut nici o rezervă să accepte copii din orfelinat, ba le-au mai oferit şi îngheţată „din partea casei”, deoarece zona este mirifică, pensiunea din Cârlibaba s-a dovedit a fi cea mai potrivită alegere. Cele două piscine cu apă sărată, accesul neîngrădit la toate facilităţile oferite de unitatea hotelieră, disponibilitatea voluntarilor, jocurile, premiile, toate activităţile organizate doar pentru ei  şi nu în ultimul rând prezenţa permanentă a lui Cornel Manaz în mijlocul lor i-au făcut pe copii să se simtă apreciaţi şi înconjuraţi de atenţie.

 

„Batalionul disciplinar” s-a comportat exemplar

Deşi despre centrul de la Solca se spune că este un fel de batalion disciplinar printre orfelinatele din Suceava, aici fiind transferaţi foarte mulţi copii şi adolescenţi cu probleme de comportament, în cele două zile aceştia s-au comportat exemplar.  Receptivi la indicaţiile adulţilor, cu grijă să nu deranjeze sau să supere pe cineva, cei aproape 40 de copii cu vârste între 4 şi 17 ani orfani sau trimişi de propriii părinţi în orfelinatul de la Solca au demonstrat o disciplină greu de crezut într-un grup atât de heterogen ca vârstă, cu atât mai mult cu cât fiecare are în spate traume greu de descris în cuvinte. Au râs în hohote, s-au jucat, au povestit, cei mai mici au adormit oftând mulţumiţi în braţele voluntarilor, altfel spus au fost câteva ore de bucurie şi pentru aceşti copii.

Puştii mai mari, desemnaţi de ceilalţi ca „recalcitranţii” căminului, au descoperit rapid în Cornel un adult care îi tratează cu atenţie şi respect şi au răspuns cu egală măsură. Cu experienţa propriei copilării în orfelinatele din judeţele Botoşani şi Suceava, tânărul om de afaceri de astăzi ştie foarte bine cum trebuie culeşi spinii de pe drumul spre sufletul copiilor nimănui. Ataşamentul pare să fi fost, de altfel, reciproc, Cornel Manaz afirmând că intenţionează să se implice şi în alte proiecte pentru copiii din Centrul  de Plasament de la Solca.

 

Proiectele pentru Solca sunt abia la început

Acelaşi lucru l-a declarat şi directorul filialei Suceava a Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, Camelia Iordache. „Au fost două zile pline de activități: am încercat să ne cunoaștem, am desfășurat activități ce au urmărit dezvoltarea mobilității, lucrul în echipă și nu am uitat să fim copii. Totul a fost posibil pentru că oamenii au cumpărat – pot să o facă în continuare-  cartea <Copiii din tren coboară la prima>, scrisă de Florentin Haidamac, pentru că personajul cărții, Cornel Manaz, a decis ca 10% din vânzări să fie donate către Salvați Copiii Suceava, pentru că AJSPT s-a implicat, prin proiectul IRISES, în organizarea activităților, pentru că Romfour a asigurat transportul gratuit al copiilor. Avem în vedere Solca şi pentru un proiect mai mare”, a spus Camelia Iordache, cea care de 25 de ani este voluntar la această organizaţie destinată protecţiei copiilor. Atât ea, cât şi Cornel Manaz au adresat mulţumiri celor care s-au implicat în promovarea romanului scris de Florentin Haidamac, celor care l-au cumpărat şi l-au citit şi tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului pentru copiii de la orfelinatul din Solca.

Mai menţionăm că romanul „Copiii din tren coboară la prima” costă 29 de lei şi este încă disponibil în Librăriile Alexandria. Se poate comanda şi online la http://www.librariilealexandria.ro/CARTEBELETRISTICAMEMOR...

O carte care merită şi citită, nu doar cumpărată pentru că, aşa cum spunea Camelia Iordache, „povestea lui Cornel Manaz te invită să reconsideri tot ceea ce este în viața ta”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii din orfelinatul de la Solca au primit în dar de la omul de afaceri Cornel Manaz o excursie de două zile la munte.
 Vizualizări articol: 4025 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Copiii din orfelinatul de la Solca au primit în dar de la omul de afaceri Cornel Manaz o excursie de două zile la munte5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura răzuită Probabil că este printre cele mai economice și ușor de făcut prăjituri de casă, dar în același timp este foarte spornică și deosebit de gustoasă. În plus, deși are aparență de prăjitură cu cremă, în realitate este din categoria... Citeşte