Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 iul 2016 - Anul XXI, nr. 165 (6278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Cooperare

Opt tineri cu dizabilităţi din Suceava şi supraveghetorii lor, în schimb de experienţă la Augsburg, în Germania

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 Delegaţia de opt copii şi tineri cu dizabilităţi şi însoţitorii lor, din cadrul Complexului de Recuperare Neuro-psiho-motorie ”Blijdorp - O nouă viaţă” şi Servicii multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate, care a fost în Regiunea Schwaben din Germania, în perioada 26-28 iunie a.c. pentru un schimb de experienţă despre modul de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi în Germania şi România, s-a bucurat de aprecierea gazdelor din Augsburg, inclusiv a presei locale. Ziarul Bayerische Staadszeitung http://www.bayerische-staatszeitung.de/staatszeitung/kommunales/detailansicht-kommunales/artikel/rumaenen-informieren-sich-in-schwaben-ueber-behindertenarbeit.htmla scris pe larg despre delegaţia din Suceava, remarcând efortul făcut de cei opt copii şi tineri cu dizabilităţi, dintre care trei cu autism, ”din Bucovina românească”, de a parcurge aproape 2.000 de kilometri, ”un drum care a durat două zile”. BSZ subliniază că temerile iniţiale, că această călătorie ar fi foarte dificilă atât pentru supraveghetori, cât şi pentru cei pe care îi însoţeau, s-au risipit, alungate de bucuria copiilor, mulţi dintre ei pentru prima dată în străinătate. Ziaristul german Florian Pittroff îi citează pe şeful de serviciu Ionel Ivan, de la Complexul Terapeutic Blijdorp, şi pe Olga Ivanovici, de la Servicii multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate din Gura Humorului, care i-au spus că nu au fost probleme nici măcar cu copiii cu autism. Programul din Schwaben a inclus o vizită de documentare în atelierele Ulrich din Augsburg, care oferă 300 de locuri de muncă pentru persoanele cu handicap, din care 70 de locuri sunt pentru persoanele cu boli mintale (spălătorie de rufe pentru spitale şi cămine de bătrâni, montaj subansambluri metalice).

"Noi lucrăm ca un partener de încredere pentru diferite companii din care cea mai mare este din Augsburg", le-a explicat partenerilor români managerul atelierelor Ulrich, John Grimm, citat de BSZ, dar din păcate în România nu există legislaţie care să permită acest gen de colaborare, după cum a răspuns Olga Ivanovici.

 

Programul fiecărei zile

Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că acţiunea a fost iniţiată de Consiliul Judeţean Suceava şi Consiliul Regional Schwaben, în urma invitaţiei adresate de Institutul Bukovina – Germania, şi se încadrează în Proiectul de incluziune socială pentru persoane cu dizabilităţi.

„Delegaţia română care s-a deplasat în localitatea Augsburg pentru a realiza expoziţii cu produse efectuate în atelierele de lucru pentru dezvoltarea de abilităţi practice, conform programului agreat de comun acord între părţile germană şi română, a fost formată din 8 beneficiari cu dizabilităţi (din care 5 minori), 7 însoţitori şi un translator”, ne-a spus Margareta Isăilă.

Vineri, pe 24 iunie, în prima parte a zilei, delegaţia suceveană a vizitat, împreună cu copiii şi reprezentaţii Bukovina Institut, o clădire care deţine ateliere protejate de lucru, în care îşi desfăşoară activitatea persoane cu dizabilităţi. În a doua jumătate a zilei s-au vizitat locuinţele protejate în care locuiau persoanele cu dizabilităţi care munceau la acele ateliere. Sâmbătă, pe 25 iunie, între orele 10:00-18:00, copiii cu dizabilităţi din Suceava şi însoţitorii lor au participat la acţiunile desfăşurate la Centrul de Târguri din Augsburg, acţiuni care au avut ca scop atât conştientizarea comunităţii cu privire la nevoile persoanelor cu dizabilităţi, dar şi socializarea, stimularea şi integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi. Au avut loc, de asemenea, întâlniri şi discuţii atât cu reprezentanţii Consiliului regional Schwaben, respectiv cu Jurgen Reichert, cât şi cu delegaţia franceză din Mayenne. În următoarea zi, duminică, 26 iunie, delegaţia suceveană a participat, împreună cu reprezentanţii Bukovina Institut, la excursia organizată pentru copii, ocazie cu care s-au vizitat diferite obiective turistice.

 

Impresionaţi de cum funcţionează sistemul de incluziune socială pentru persoane cu dizabilităţi în Germania

Margareta Isăilă a completat că pe toată perioada deplasării, copiii şi tinerii cu dizabilităţi (diagnosticaţi cu autism, deficienţă mintală, miopie etc.) s-au purtat exemplar, s-au simţit valorizaţi şi au demonstrat faptul că persoanele cu dizabilităţi au un potenţial uman, social şi profesional care merită pus în valoare. „Le mulţumim foarte mult gazdelor din Germania pentru ospitalitate şi pentru deschiderea pe care au avut-o pentru delegaţia din Suceava. Copiii s-au simţit foarte bine, iar adulţii au fost impresionaţi de modul cum funcţionează sistemul de incluziune socială pentru persoane cu dizabilităţi în Germania.Ne dorim ca şi în România, într-un timp cât mai scurt, să se înfiinţeze ateliere protejate în cadrul fiecărui centru, permiţând crearea de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, iar acest lucru, împreună cu dezvoltarea de locuinţe protejate, să conducă la integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi”, a completat Isăilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Opt tineri cu dizabilităţi din Suceava şi supraveghetorii lor, în schimb de experienţă la Augsburg, în Germania.
 Vizualizări articol: 2383 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Opt tineri cu dizabilităţi din Suceava şi supraveghetorii lor, în schimb de experienţă la Augsburg, în Germania3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei