Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 iul 2016 - Anul XXI, nr. 158 (6271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Părinţi de împrumut

Aproape 600 de copii şi tineri amărâţi, orfani sau cu părinţi nepăsători, îngrijiţi de asistenţi maternali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 600 de copii şi tineri amărâţi, unii orfani sau cu părinţi nepăsători, provenind din tot judeţul, sunt îngrijiţi de asistenţi maternali profesionişti, angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava. 165 de „părinţi de profesie” proveniţi din mediul urban şi 383 proveniţi din mediul rural au devenit adevărata familie pentru copiii aflaţi în plasament. Din cei 599 de copii aflaţi în îngrijirea asistenţilor maternali suceveni, 216 provin din mediul urban şi 383 provin din mediul rural. Cei mai mulţi dintre copiii care ajung în plasament la asistenţi maternali profesionişti sunt minori neglijaţi în familie, care, de multe ori, trec prin Centrul de Primire Minori în Regim de Urgenţă Suceava. În primele cinci luni ale acestui an, au intrat în sistemul de protecţie 66 de minori, un număr mult mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 125 de copii care necesitau intervenţia statului pentru a fi salvaţi de sărăcie şi abuzurile din familie.

 

Localitatea Bogdăneşti are cel mai mare număr de asistenţi maternali din judeţ

Din datele furnizate de DGASPC Suceava rezultă că cei mai mulţi asistenţi maternali profesionişti se află în localitatea Bogdăneşti (53), care au grijă de 79 de copii şi tineri aflaţi în plasament, urmată de Dolhasca (52 de „părinţi de profesie” care se ocupă de 79 de copii şi tineri), Baia, cu 41 de asistenţi maternali, Fălticeni, cu 52 de asistenţi maternali şi Salcea, cu 20 de asistenţi maternali care au grijă de 28 de copii aflaţi în plasament. Din totalul numărului de asistenţi maternali profesionişti, 205 au grijă de un singur copil, 174 au grijă de doi copii, 14 îngrijesc trei copii necăjiţi, iar un asistent maternal este părinte pentru patru minori.

 

Părinte şi după majorat

Un exemplu de asistent maternal profesionist dedicat acestei meserii este Aurelia Palamariuc, din comuna Bogdăneşti, care din dragoste pentru copii a devenit în anul 2002 „părinte de profesie”. Femeia, în vârstă de 49de ani, a avutîn plasament, până anul trecut, patru copii, cu vârste cuprinse între 9şi 18ani, două fete şi doi băieţi. Este greu de crezut că un salariu lunar puţin peste minimul pe economie a tentat-o pe această femeie să-şi umple casa cu copii, în condiţiile în care are o fată şi un băiat majori, realizaţi, proveniţi din propria căsătorie. Este ceva mai presus de înţelegerea multora, este asumarea unei răspunderi, o iubire necondiţionată pentru copii, mai ales pentru cei neajutoraţi, cărora le lipseşte, din varii motive, iubirea părinţilor naturali. Pentru unul dintre băieţii crescuţi de Aurelia Palamariucs-a revocat măsura de plasament, la cererea acestuia, la împlinirea vârstei de 18 ani şi la finalizarea studiilor. După cum ne-au spus reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava, „în momentul de faţă tânărul lucrează în străinătate, reuşind, cu sprijinul fiului asistentului maternal, să se integreze în societatea din Italia. Chiar după revocarea măsurii de plasament, asistentul maternal a continuat să se ocupe cu interes de viitorul tânărului pe care l-a crescut din anul 2001, când pentru copil s-a dispus plasament în regim de urgenţă la Centrul de Primire Minori în Regim de Urgenţă”.

 

Adevărata mamă, cea care-i creşte şi le face un viitor copiilor

Asistentul maternal din Bogdăneştiare grijă în continuare deceilalţi trei copii aflaţi în plasament. „Nu pot să-i abandonez, mai ales că fac parte din familie. Copiii mei o să-i ajute să-şi găsească un loc de muncă. Nici nu mi-am pus problema să plece. Să ne ajute Dumnezeu, să fie sănătoşi şi să putem să facem cât mai mult pentru aceşti copii. Nu le-a impus nimeni să-mi spună mamă. Nu pot, însă, atunci când mă îmbrăţişează sau atunci când îmi spun mamă să îi cert, să le interzic acest lucru. Nu aş putea să-i cresc cu răceală, fără sentimente. Asta nu este viaţă. Ar fi un chin pentru ei, dar şi pentru mine”, ne-a spus mama Aurelia. Casa femeii este plină de viaţă, de amintiri. Pe pereţi, în vitrine, sunt la loc de cinste diplome ale copiilor, fotografii de familie, medalii. Fiecare are o poveste. „Pentru fiecare, poate, Aurelia a vărsat o lacrimă, a dormit mai puţine ore pentru a-i pregăti pe copii să meargă la şcoală, să obţină rezultate bune. Femeia îşi doreşte mult ca şi cei trei minori pe care-i creşte  acum să fie respectaţi la şcoală, în comunitate, să fie pregătiţi pentru viaţă, să nu regrete vreodată că au crescut în familia ei. Şi lor vrea să le facă un viitor, să-i vadă terminând şcoala şi câştigându-şi singuri o bucată de pâine”, ne-a spus Nicoleta Daneliuc, purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 600 de copii şi tineri amărâţi, orfani sau cu părinţi nepăsători, îngrijiţi de asistenţi maternali.
 Vizualizări articol: 4217 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Aproape 600 de copii şi tineri amărâţi, orfani sau cu părinţi nepăsători, îngrijiţi de asistenţi maternali3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei