Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 iul 2016 - Anul XXI, nr. 154 (6267)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Aproape 4.000 de credincioşi l-au sărbătorit sâmbătă, la Mănăstirea Putna, pe Sfântul Ştefan cel Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 4.000 de credincioşi l-au sărbătorit sâmbătă, 2 iulie, la Mănăstirea Putna, pe Sfântul Ştefan cel Mare. Cea mai importantă ctitorie a Sfântului Ştefan cel Mare, Mănăstirea Putna, locul unde este mormântul marelui voievod, un adevărat „altar al credinţei”, unde nu se stinge niciodată candela, a îmbrăcat sâmbătă straie de sărbătoare, la cel de-al doilea hram. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în curtea mănăstirii, pe un altar special amenajat, împodobit cu icoane, cununi de cetină şi flori proaspete, de cinci ierarhi: Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Meletie al Cernăuţilor şi Bucovinei, Preasfinţitul Episcop Nicodim al Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Episcop Macarie al Europei de Nord, alături de un sobor de 90 de preoţi şi diaconi.

 

ÎPS Teodosie: „Să luptăm fiecare prin rugăciunea noastră şi să nu ne războim niciodată între noi”

Oameni de toate vârstele, veniţi din localităţi apropiate, dar şi din Bucovina de Nord şi din Basarabia, s-au închinat la Putna, au păşit cu evlavie şi nădejde pe poarta mănăstirii pentru a aduce prinosul lor de credinţă Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. În fiecare an, mulţi credincioşi care ajung la Putna vin îmbrăcaţi în costume populare, purtând în mâini steaguri tricolore. Cei mai mulţi dintre ei au trecut mai întâi pe la mormântul lui Ştefan cel Mare, unde şi-au aplecat genunchii cu smerenie şi au spus o rugăciune, apoi au participat la Sfânta Liturghie oficiată în curtea mănăstirii.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care le-a amintit credincioşilor aflaţi în număr mare în curtea mănăstirii de testamentul pe care Sfântul Voievod Ștefan cel Mare l-a lăsat urmaşilor: „Să avem conştiinţa datoriei noastre, că fiind urmaşii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare trebuie să ne păzim credinţa cu cea mai mare îndârjire. Să lupte mintea, voinţa, simţirea şi sufletul nostru să lupte. Să luptăm fiecare prin rugăciunea noastră şi să nu ne războim niciodată între noi. Să căutăm să ne apropriem unii de alţii, să ne iubim şi să ne ajutăm. Acesta este testamentul sfânt al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare şi care este cu adevărat domnul care ocroteşte şi acum Țara Moldovei şi toată România”.

 

Parada şi onorurile militare

Ca în fiecare an, pe 2 iulie, după Sfânta Liturghie, a avut loc parada şi onorurile militare, un moment special al zilei. Imnul României, „Deşteaptă-te, române!”, Imnul Eroilor: „Presăraţi pe-a lor morminte, ale laurilor foi. / Spre a fi mai dulce somnul, fericiţilor eroi...” sau cântecul „Treceţi, batalioane române, Carpaţii” au fost interpretate de fanfara Primăriei Suceava, cântece care au creat o stare de emoţie şi patriotism în fiecare participant la sărbătoarea Putnei. La momentul paradei şi al onorurilor militare, credincioşii s-au adunat cât mai aproape de aleile din curtea mănăstirii pentru a urmări programul de depunere de coroane la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Putna. A urmat un program artistic, oferit de elevi şi tineri din zona Putna, care au interpretat mai multe cântece patriotice.

În zi de sărbătoare, în comuna Putna, după manifestările desfăşurate la mănăstire, a fost organizat Festivalul „Ţara fagilor în Moldova lui Ştefan”, ediţia a VIII-a, la care a luat parte toată suflarea comunei. 

 

Oficialităţi locale şi judeţene, la Mănăstirea Putna

La Sfânta Liturghie oficiată pe 2 iulie, la sărbătoarea Sfântului Ştefan cel Mare, şi la parada militară organizată după slujba religioasă au fost prezente şi oficialităţi locale şi judeţene care s-au închinat şi au depus coroane de flori la mormântul lui Ștefan cel Mare. Este vorba de prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de care s-au aflat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, deputata Sanda-Maria Ardeleanu, deputatul Constantin Galan, primarul comunei Putna, George Coroamă, omul de afaceri Dumitru Mihalescul, consilierii judeţeni liberali Dorel Guliciuc şi Laura Cătălina Culipei. O jerbă de flori a fost depusă de conducerea Consiliului Judeţean Suceava şi la bustul lui Ştefan cel Mare din holul Palatului Administrativ. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 4.000 de credincioşi l-au sărbătorit sâmbătă, la Mănăstirea Putna, pe Sfântul Ştefan cel Mare.
 Vizualizări articol: 2846 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Aproape 4.000 de credincioşi l-au sărbătorit sâmbătă, la Mănăstirea Putna, pe Sfântul Ştefan cel Mare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei