Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 iul 2016 - Anul XXI, nr. 152 (6265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

O fetiţă din Vadu Moldovei

La vârsta de 10 ani şi-a pierdut tatăl învins de cancer, la aproape 12 ani a rămas fără auz în urma unei meningoencefalite acute

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La vârsta de 10 ani, o fetiţă din Vadu Moldovei, Cristiana Elena Ciobanu, şi-a pierdut tatăl învins de cancer, iar anul acesta, când încă nu a împlinit 12 ani, eleva din clasa a VI-a, premiantă, a rămasă fără auz în urma unei meningoencefalite acute. Fetiţa trăieşte, împreună cu mama ei, Margareta Ciobanu, din pensia de urmaş a Cristianei, în valoare de 312 lei, şi din puţinii bani pe care-i mai câştigă mama din munci ocazionale prin sat.

Femeia a încercat să se angajeze la o pensiune, pe un post de cameristă, dar după perioada de probă a fost nevoită să renunţe, pentru că fetiţa ei nu poate să stea mult timp singură, „deoarece nu are orientare, nu aude decât zgomote foarte mari, dar cu o intensitate mică le percepe, nu aude când trec maşini, nu se poate feri de pericole, având nevoie în permanenţă de prezenţa mamei sale”, după cum ne-a explicat inspector principal Maria Măriuţă, din cadrul Primăriei Vadu Moldovei.

 

Pentru persoanele cu hipoacuzie bilaterală, doar grad mediu de handicap

Margareta Ciobanu ne-a povestit că a mers cu fetiţa ei la Comisia de evaluare complexă a minorului cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, sperând, cum era şi normal, având în vedere situaţia gravă în care se află copilul ei, să fie încadrată în gradul I cu asistent personal, dar mare a fost dezamăgirea când a primit gradul mediu, „pentru că aşa prevede legea pentru persoanele cu hipoacuzie bilaterală”. „Încă nu am primit nici un ban, dar am aflat că suma este cam de 300 de lei lunar. Astea sunt legile. Nu putem să schimbăm nimic”, ne-a spus cu amărăciune mama Cristianei.

În acelaşi timp, femeia ne-a povestit că fiica ei a avut şi un mare noroc. „Cristiana a beneficiat de două operaţii chirurgicale de implant cohlear subvenţionate de stat. Până anul trecut, statul subvenţiona o singură operaţie. Medicii ne-au spus că a fost şi vârsta potrivită pentru intervenţiile chirurgicale. Nu au fost complicaţii. Acum se află în perioada de acomodare. Încă nu aude complet şi citeşte mai mult pe buze. Nu ne-am fi permis niciodată costurile unui implant cohlear. Cristiana are nevoie de nişte baterii speciale pentru aparatul auditiv, care sunt scumpe şi trebuie schimbate zilnic. Cam 300 de lei se duc lunar pe aceste baterii auditive, tip 675”, ne-a mai spus mama Cristianei.

 

I-a fost înţeleasă durerea

În tot acest timp cât a trebuit să meargă cu fetiţa la spitale din Suceava şi Cluj, dar şi după ce şi-a pierdut soţul, femeia a avut sprijinul unor oameni sufletişti, printre care preotul Mircea Martiniuc din Vadu Moldovei, comunitatea locală, copii şi profesori de la școala unde învaţă Cristiana, pr. Gheorghe Loghinoaia din Bogdăneşti, oameni care, rude sau nu, prieteni, cunoscuţi au înţeles drama prin care trece această femeie şi copila ei şi au încercat să-i întindă o mână de ajutor, ajutând-o cu bani şi nu numai. De această dată, cu toţii suntem părtaşi la povestea acestei fetiţe, care trebuie să adune bani pentru a-şi cumpăra baterii auditive, pentru a se deplasa la controale medicale la Cluj, pentru investigaţii medicale legate de un presupus început de diabet şi multe alte cheltuieli normale pentru o familie (hrană, îmbrăcăminte, cheltuieli casnice). Din 312 lei pensie de urmaş este greu să acoperi toate aceste cheltuieli. Este de fapt imposibil. În curând, Cristiana va intra şi într-un program de consiliere psihologică în cadrul serviciului Echipa Mobilă, care să o ajute să treacă mai uşor peste pierderea tatălui ei.

 

Copil dori, fericit, până la moartea tatălui

Cristiana a venit pe lume în anul 2004, într-o frumoasă zi de 25 decembrie, ca un dar de Crăciun pentru părinţii ei, Constantin şi Margareta, care şi-au dorit-o foarte mult. Amândoi părinţii erau la a doua căsătorie, după ce au decedat partenerii lor de viaţă. Am aflat de la familie şi de la Maria Măriuţă, din cadrul Primăriei Vadu Moldovei, care cunoaşte foarte bine cazul, că fetiţa a fost crescută cu mare drag, a primit toată dragostea părinţilor. Tatăl său, de profesie electrician, o adora, îi îndeplinea toate dorinţele, o ducea peste tot, la rude, în oraş, la bâlci, în parc etc.  „La şcoală a fost şi este premianta clasei, părinţii mândrindu-se cu aşa copil reuşit. Anii au trecut şi pe când fetiţa se apropia de vârsta de 10 ani, tatăl său a fost diagnosticat cu o boală necruţătoare, cancer de colon. Au urmat foarte multe internări, operaţii, regim alimentar, dureri groaznice la care Cristiana asista neputincioasă şi încerca prin toate mijloacele sale să-l salveze pe tatăl său. Soarta a fost însă necruţătoare şi, în cele din urmă, pe 18 octombrie 2015, tatăl său a decedat”, ne-a povestit inspector principal Maria Măriuţă.

Durerea Cristianei a fost enormă, iar ziua înmormântării tatălui ei a fost cea mai neagră zi pentru ea, un copil care plângea atât de mult lângă sicriul tatălui ei şi striga că ar da orice să-l readucă la viaţă, să-l ia de mână şi să se întoarcă împreună acasă. În cele din urmă, după ce a fost înmormântat, Cristiana mergea zi de zi la mormântul tatălui. Îi povestea mamei că atunci când se întorcea de la şcoală îl „vedea stând pe pat sau pe fotoliu şi o saluta”. Avea vedenii, îl visa mereu pe tatăl ei. În speranţa că se va linişti, mama Cristianei a dus-o pe fetiţă la preoţi, să-i citească rugăciuni, s-a spovedit şi împărtăşit, dar fetiţa tot era tulburată de pierderea tatălui ei atât de iubit.

 

Cristiana are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor

De 1 Martie, Cristiana a mers la mormântul tatălui ei fără să ştie nimeni şi i-a împodobit crucea cu mărţişoare, acest fapt fiind descoperit mai apoi de mama ei. Fetiţa devenea tot mai agitată, începuse să aibă coşmaruri din ce în ce mai dese, iar mama ei s-a hotărât să meargă cu ea la doctor. A mers la un control de rutină şi a depistat că avea glicemia mare, „din cauza supărărilor sale şi a dorului de tată”, primind recomandarea de a ţine un regim alimentar şi de a verifica zilnic glicemia. La câteva zile distanţă, fata a început să acuze dureri de cap, care s-au accentuat şi în două zile a intrat în comă de gradul II, fiind dusă de urgenţă cu ambulanţa la Spitalul Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, unde a fost diagnosticată cu meningoencefalită acută purulentă pneumococică, urmând apoi tratament cu antibiotic şi alte medicamente absolut necesare. Starea sa de sănătate a fost foarte gravă, medicii înştiinţând-o pe mama ei că este posibil să rămână cu nişte deficienţe.

„După externare, fata a început să audă tot mai rău, până când, într-o zi, nu a mai auzit deloc, de aici urmând iar drumul la medicii ORL-işti. Nu i s-au dat mari şanse în primă fază, dar mama a găsit un medic specialist foarte bun, care i-a recomandat fetiţei să fie supusă unei intervenţii chirurgicale de implant cohlear. Costurile au fost foarte mari. A fost nevoie de numeroase investigaţii, iar familia s-a aflat în imposibilitatea suportării tuturor acestora. A fost ajutată de comunitatea locală, de preoţi, în limita posibilităţilor, dar şirul cheltuielilor încă nu s-a terminat”, ne-a mai spus reprezentanta Primăriei Vadu Moldovei.

Oamenii care empatizează cu povestea Cristianei, fetiţa orfană care îşi doreşte să audă din nou, să râdă şi să se bucure de copilărie aşa cum o făcea nu cu mult timp înainte, pot să-i întindă o mână de ajutor, pot să ia legătura cu Margareta Ciobanu, mama fetiţei, care poate fi contactată la numărul de telefon 0741 293 117 sau la adresa: sat Cămârzani, nr. 32, Comuna Vadu Moldovei, judeţul Suceava. Cei care doresc să o ajute pe Cristiana pot să ia legătura şi cu inspector principal Maria Măriuţă (Primăria Vadu Moldovei), la numărul de telefon 0731 316 853. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La vârsta de 10 ani şi-a pierdut tatăl învins de cancer, la aproape 12 ani a rămas fără auz în urma unei meningoencefalite acute.
 Vizualizări articol: 2821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
La vârsta de 10 ani şi-a pierdut tatăl învins de cancer, la aproape 12 ani a rămas fără auz în urma unei meningoencefalite acute5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei