Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 mai 2016 - Anul XXI, nr. 124 (6237)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici APIA

Mii de fermieri din Suceava s-au pierdut pe drumul subvenţiilor în ultimii doi ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul beneficiarilor de subvenţii pe teren oferite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava a cunoscut o scădere semnificativă din 2014 în 2015, iar trendul descrescător pare să se menţină şi în cadrul campaniei din acest an.

Conform unei situaţii operative prezentate de APIA Suceava în cadrul Colegiului Prefectural Suceava, în 2014 agricultorii au depus 57.602 cereri pentru subvenţii, în timp în 2015 au mai fost înregistrate doar 50.597 de dosare eligibile. Un minus de 7.000 de cereri, aşadar. În cadrul campaniei din acest an, până miercuri, au fost depuse 45.270 de cereri. Campania continuă până pe 31 mai, după ce termenul iniţial a fost prelungit, după care mai există o perioadă de 25 de zile în care se mai pot depune dosare, dar fiecare întârziere înseamnă o penalizare cu 1% din valoarea subvenţiei. În condiţiile în care grosul fermierilor au depus deja cererile, este de aşteptat şi o uşoară scădere faţă de 2015.

Statisticile arată şi o scădere a suprafeţei de teren pentru care s-au luat subvenţii. Aşadar, scăderea numărului de cereri nu s-a produs pe fondul comasării terenurilor decât într-o mică măsură.

În anul 2014 s-au dat subvenţii pentru o suprafaţă de 222.301 hectare de teren, în timp ce anul trecut doar pentru 201.175 de hectare.

Directorul executiv al APIA Suceava, Iacob Caciur, a declarat că această scădere este cauzată într-o măsură importantă de scandalul păşunilor.

“Din 2015 au apărut problemele cu expirarea contractelor de concesiune pe păşuni, s-au făcut alte contracte, însă nu toate până la data limită care să mai permită solicitarea de subvenţii. Anul trecut, în jur de 12.000 de hectare de păşune au fost în această situaţie”, a explicat Iacob Caciur.

O statistică interesantă este legată şi de suprafaţa medie de teren deţinută de un fermier. În Suceava, în 2014, suprafaţa medie per fermă a fost de 3,86 hectare, în timp ce în 2015 a crescut uşor, până la 4,14 hectare. Prin comparaţie, la nivel naţional, în 2015, suprafaţa medie per fermier a fost de peste 10,75 hectare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de fermieri din Suceava s-au pierdut pe drumul subvenţiilor în ultimii doi ani.
 Vizualizări articol: 5011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mii de fermieri din Suceava s-au pierdut pe drumul subvenţiilor în ultimii doi ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei