Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mai 2016 - Anul XXI, nr. 106 (6219)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Proces finalizat

Ioan Popovici, alias „Coaţă”, condamnat la şase ani de închisoare pentru că a comandat incendierea Pensiunii „La Dolce Vita”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După aproape opt ani de la incendierea Pensiunii „La Dolce Vita”, situată la ieşirea din municipiul Suceava spre Şcheia, individul care a comandat acţiunea şi cel care a pus efectiv focul şi-au aflat pedepsele. Judecătoria Năsăud, acolo unde a fost strămutat dosarul care s-a judecat iniţial la Suceava, a ajuns la concluzia că atât Ioan Popovici, zis „Coaţă”, proprietarul Pensiunii „Casa de Piatră”, cât şi Petrică Mândrilă, zis „Polonic”, sunt vinovaţi de incendiul care a mistuit întreaga pensiune în noaptea de 29 spre 30 iulie 2008.

Pentru comiterea infracţiunii de instigare la distrugere în formă continuată, „Coaţă” a primit şase ani de puşcărie. De partea cealaltă, „Polonic” a primit tot şase ani pentru distrugere în formă continuată şi trei ani pentru furt, iar în final pedeapsa rezultantă a fost de şapte ani de închisoare.

Trebuie spus că pedeapsa aplicată de Judecătoria Năsăud nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţele superioare. Judecătorul de caz a mai decis că cei doi trebuie să achite în solidar către SC Groupama Asigurări SA (fostă BT Asigurări Transilvania SA) suma de 676.172 de lei, iar către SC ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP SRL – Sucursala Suceava suma de 209.902 de lei, cu titlu de despăgubiri, reprezentând daune materiale, la care se vor adăuga penalităţi de întârziere în cuantumul dobânzii legale calculate de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la efectuarea plăţii.

 

Preţul incendierii pensiunii şi casei lui Gheorghe Berbece: 24.900 de lei şi un apartament în Broşteni

Poliţiştii şi procurorii care s-au ocupat de caz susţin că probatoriul care a stat la baza trimiterii în judecată a lui Ioan Popovici, sub acuzaţia de instigare la distrugere calificată, dovedeşte clar implicarea acestuia în cele două incendii.

La data de 15 august 2008, Petrică Mândrilă, care era încarcerat în arestul IPJ Suceava, pentru mai multe furturi, le-a spus anchetatorilor că el este şi autorul incendiilor de la pensiunea „La Dolce Vita” şi vila lui Gheorghe Berbece.

A povestit cu lux de amănunte şi cu detalii exacte cum a fost plătit de Ioan Popovici să-i „taie” pe membrii familiei Berbece şi să dea foc vilei în care locuiau aceştia (n.r.- pe 28 iulie 2008). „Polonic” a mărturisit cum a intrat în casă pe un geam de la parter şi a incendiat mai multe bunuri din încăperi diferite, fără a-i mai agresa pe membrii familiei Berbece, aşa cum i se spusese iniţial.

Pentru că incendiul de la vilă nu a distrus în întregime imobilul (n.r. - pagubele au fost estimate la 100.000 de lei), explică anchetatorii, „Coaţă” s-a întâlnit cu Mândrilă a doua zi şi i-a cerut să dea foc şi pensiunii „La Dolce Vita”, lucru pe care l-a şi făcut în noaptea de 29/30 iulie a.c., pensiunea arzând aproape în întregime.

„Polonic” a mai declarat că, la comiterea ambelor fapte, a fost ajutat de „Coaţă” care i-a înmânat recipientele cu benzină şi lac pe care le-a folosit, l-a dus cu maşina, i-a spus cum să procedeze, i-a indicat pe unde să intre în pensiune.

Pentru cele două incendii, susţin anchetatorii că le-ar fi mărturisit Mândrilă, acesta din urmă a primit de la Popovici suma de 24.900 de lei şi promisiunea că îi va cumpăra un apartament în oraşul Broşteni.

Anchetatorii susţin că neînţelegerile financiare dintre cei doi l-au determinat pe „Polonic” să dea totul în vileag.

 

„Polonic”, înregistrat în timp ce vorbea din arest cu „Coaţă”

Potrivit rechizitoriului din 6 octombrie 2008, la scurt timp după ce a făcut acele mărturisiri incendiare, Mândrilă a fost dus la detectorul de minciuni al poliţiei, rezultatul fiind, conform documentelor şi diagramelor poligraf depuse la dosar, că „Polonic” nu a minţit atunci când a recunoscut că el a provocat cele două incendii şi l-a acuzat pe „Coaţă”.

Din acel moment, anchetatorii au obţinut autorizaţii de interceptări telefonice şi au început să strângă probe împotriva patronului de la „Casa de Piatră”.

Anchetatorii spun că cei doi inculpaţi, Mândrilă şi Popovici, au vorbit între ei, pe telefoanele mobile, în ziua incendierii vilei lui Gheorghe Berbece, de şapte ori, iar în noaptea incendiului de la „Dolce Vita” de 11 ori.

În actul de sesizare a instanţei se mai arată faptul că Popovici i-a trimis lui Mândrilă, în timp ce acesta se afla la arest, prin intermediul unor alte persoane, tot felul de bunuri şi sume de bani (3.000 de euro şi 4.200 de lei).

Nu în ultimul rând, susţin anchetatorii, interceptarea convorbirilor telefonice dintre „Coaţă” şi „Polonic”, în perioada când primul se afla în libertate, iar al doilea în arestul poliţiei, sunt cât se poate de relevate pentru a demonstra vinovăţia patronului de la „Casa de Piatră”.

„Din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate mai reiese că Mândrilă Petrică, de fiecare dată când făcea afirmaţii cu privire la incendiul provocat <pentru> Popovici Ioan, nu a fost contrazis niciodată de acesta din urmă, care i-a atras atenţia, de multe ori, să nu-i pomenească numele şi să aibă grijă ce vorbeşte prin telefon şi la anchetă”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ioan Popovici, alias „Coaţă”, condamnat la şase ani de închisoare pentru că a comandat incendierea Pensiunii „La Dolce Vita”.
 Vizualizări articol: 11696 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ioan Popovici, alias „Coaţă”, condamnat la şase ani de închisoare pentru că a comandat incendierea Pensiunii „La Dolce Vita”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei