Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 mar 2016 - Anul XXI, nr. 71 (6184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ilegal

Licitaţia dubioasă de la Liteni pentru închirierea a 380 de hectare de imaş, anulată în instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Licitaţia prin care Primăria Liteni a atribuit aproape 380 de hectare de imaş crescătorilor de animale  din comună a fost anulată de judecătorii de la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Suceava. Soluţia, care încă nu are caracter definitiv, a putut fi anticipată încă de anul trecut, după licitaţia cu cântec semnalată de Lenuţa Bălan, consilier local la Liteni.

Încă de anul trecut, Lenuţa Bălan a susţinut că doi dintre colegii ei din Consiliul Local, consilierii Florin Jaba şi Liviu Grigore, au votat hotărârea privind închirierea prin licitaţie publică a suprafeţei de aproape 380 de hectare de pajişti proprietate privată a unităţii administrativ-teritoriale, iar ulterior amândoi au participat la licitaţii, unul dintre ei fiind chiar pe lista câştigătorilor. Această neregulă a fost adusă şi la cunoştinţa prefectului de Suceava, care a sesizat, de asemenea, nerespectarea legii, şi a cerut anularea Hotărârii de Consiliu Local Nr. 12 din 31 martie 2015.

În loc să reia licitaţia pentru a intra în legalitate, reprezentanţii Primăriei Liteni, în frunte cu primarul Tomiţă Onisii, au preferat să acopere gunoiul precum găina. Astfel, a fost emisă Hotărârea de Consiliu Local Nr. 20 din 19 iunie 2015, prin care s-a decis anularea parţială a vechii hotărâri. Mai exact, proiectul de hotărâre a vizat excluderea trupurilor de păşune la care au participat la licitaţie cei doi consilieri locali, Florin Jaba şi Liviu Petrică Grigore, respectiv suprafaţa de 62,91 hectare.

„Faptul că prin HCL nr. 20 din 19.06.2015 a fost exclusă de la licitaţie suprafaţa de păşune pentru care au licitat consilierii mai sus menţionaţi (n.r. - Jaba şi Grigore), cumulat cu calitatea acestora, HCL nr. 20 din 19.06.2015 nu se mai bucură de prezumţia de legalitate, existând un dubiu cu privire la imparţialitatea celor implicaţi în adoptarea acestuia, astfel încât Tribunalul va dispune şi anularea acestui act administrativ”, se arată în motivarea magistraţilor suceveni.

Pe cale de consecinţă, şi următoarea hotărâre, HCL 21 din 29 iunie 2015, prin care s-a dispus închirierea prin licitaţie publică a celor 62,91 de hectare, a fost anulată de instanţa de judecată.

În acest moment, toate cele trei hotărâri de Consiliu Local Liteni privind închirierea imaşurilor aflate pe raza acestei unităţi administrative sunt anulate.

 

Lenuţa Bălan: „Se încearcă instigarea oamenilor împotriva mea”

Consilierul local Lenuţa Bălan susţine că miza acestor licitaţii pentru următorii şapte ani, cu posibilitatea de prelungire până la zece ani, este legată în special de subvenţiile care se primesc prin intermediul APIA Suceava, dar şi de accesul la hrană, asta în condiţiile în care 130 de hectare de păşuni aflate în administrarea Primăriei Liteni au dispărut miraculos în ultimii ani.

„După ce acest proces a fost câştigat, tot ei instigă oamenii şi mi-i trimit la domiciliu pentru că eu aş fi vinovată că nu îşi iau subvenţiile APIA. Primarul Tomiţă Onisii îmi aduce acuze că eu sunt vinovată pentru stoparea primirii subvenţiei APIA şi încearcă tot felul de denigrări la adresa mea, că eu am făcut rău crescătorilor de animale. Nu este nimic mai fals în aceste afirmaţii. Eu am dorit să se respecte legea, iar acces la păşuni să aibă atât crescătorii cu 1-2 animale, cât şi cei care au 350-400 de capete de vaci sau oi. Mai nou, domnul primar cu noua echipă de consilieri şi-a făcut strategii de a-mi trimite un grup organizat de crescători de animale la domiciliu pentru a salva imaginea lor şi de a nu recunoaşte că eu, prin sesizările mele, vreau să opresc afacerile primarului, consilierilor locali şi ale funcţionarilor publici rău intenţionaţi”, a arătat Lenuţa Bălan.

 

Alte nereguli cu păşuni semnalate de Lenuţa Bălan cu angajaţi ai Primăriei Liteni în prim-plan

În afara acestor hotărâri de Consiliu Local anulate, Lenuţa Bălan a semnalat un număr mult mai mare de nereguli în derularea activităţii Primăriei Liteni pe linie funciară.

Printre cei la adresa cărora a trimis săgeţi se numără Ioan Costan, consilier agricol gradul I în cadrul  Primăriei Liteni, despre care afirmă că în intervalul 2010-2015 şi-a arendat suprafeţe mari de păşune. „Domnul Costan a apelat la aceste strategii pentru a obţine foloase materiale, atât din subvenţia APIA, cât şi din subînchirierea păşunii ciobanilor pentru a îşi creşte propriile animale. În 2015 licitează şi câştigă păşune din domeniul privat şi public al oraşului Liteni, îşi face dosar pentru subvenţia APIA, însă în urma plângerii mele acesta îşi retrage cererea pentru a nu se afla că a fost în conflict de interese”, a arătat Lenuţa Bălan.

Aceasta a precizat că o plângere în acest sens a fost formulată încă de anul trecut, iar dosarul pentru lămurirea neregulilor sesizate este în lucru la Poliţie.

Pe aceeaşi linie se înscrie şi activitatea referentului agricol Rodica Iurea, care timp de 5 ani a arendat teren, prin intermediul soţului, şi a obţinut astfel subvenţii de la APIA Suceava.

„În 2015 licitează şi câştigă 20 ha de păşune, dar de data aceasta prin fiica sa Gâtman Ancuţa (Persoană Fizică Autorizată). Veniturile nete lunare obţinute sunt de aproape 13 milioane lei vechi / lună, bani obţinuţi prin subînchirierea terenului, deşi acest lucru este interzis prin lege”, a mai menţionat consilierul local Lenuţa Bălan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Licitaţia dubioasă de la Liteni pentru închirierea a 380 de hectare de imaş, anulată în instanţă.
 Vizualizări articol: 4486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Licitaţia dubioasă de la Liteni pentru închirierea a 380 de hectare de imaş, anulată în instanţă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pasca fără aluat Pentru cei ce sărbătoresc în curând Paștele, dar au prea puțin timp la dispoziție pentru a prepara pasca după rețete mai complicate, varianta fără aluat este o alternativă mai rapidă, dar deosebit de gustoasăAvem nevoie de:800 g... Citeşte