Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2016 - Anul XXI, nr. 56 (6169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Datorii

Fabrica de seringi Genko Med Group Suceava este scoasă la vânzare pentru 423.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre puţinele fabrici care au mai rămas în municipiul Suceava, Genko Med Group SA, fosta Famos SA, a ajuns într-o situaţie financiară dezastruoasă, fiind executată silit de Administraţia Finanţelor Publice. Fabrica de seringi Genko Med Group Suceava are în momentul de faţă datorii totale la bugetul de stat în valoare de 3,369 milioane de lei (33,69 miliarde de lei vechi), motiv pentru care Finanţele sucevene au scos la licitaţie atât utilaje, cât şi terenul şi clădirile pe care le deţine firma. Mai mult, potrivit liderului Cartel Alfa Suceava, Traian Pădureţ, peste 70 de angajaţi ai fabricii de seringi au fost trimişi în şomaj, şi asta după ce au muncit mai bine de un an fără să-şi primească salariile.

Fosta fabrică de seringi Famos a fost achiziţionată în anul 2007 de o companie din Arad, firmă cu capital din Italia, SC Top Genko SA. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a vândut SC FAMOS SA Suceava, numele fabricii de la vremea respectivă, pentru o sumă de 6,345 milioane de euro. După nici 10 ani de la preluarea societăţii de către italienii de la Top Genko, noii patroni au reuşit să pună „pe chituci” fabrica şi să-şi dea afară oamenii, cu datorii către aceştia de mii de euro.

Mai mult, la licitaţia anunţată în momentul de faţă de Finanţe, activele fabricii de seringi sunt scoase la vânzare la o sumă de puţin peste 400.000 de euro. Având în vedere datoriile pe care Genko Med Group SA le are la bugetul de stat, Finanţele sucevene au pus sechestru şi vor scoate astăzi la vânzare clădirea principală a fabricii în care funcţionează hala de producţie şi birourile administrative, cu o suprafaţă totală de peste 6.000 de metri pătraţi, preţul de pornire fiind de 1.496.025 de lei, precum şi terenul aferent în suprafaţă de 3.132 de metri pătraţi, la preţul de 103.725 de lei. La vânzare vor mai fi scoase şi două maşini de măsurat şi tăiat fire, cu o valoare totală de aproape 290.000 de lei. Preţurile nu includ TVA. De precizat că aceasta este a doua licitaţie organizată de finanţe, motiv pentru care preţurile sunt cu 25% mai mici decât la prima. În situaţia în care nici la această licitaţie nu se va prezenta nimeni, preţurile vor scădea din nou la cea de-a treia licitaţie.

 

Foştii salariaţi ai fabricii de seringi nu au reuşit să se înscrie la masa credală

Potrivit spuselor liderului Cartel Alfa Suceava, Traian Pădureţ, problemele angajaţilor fabricii de seringi au apărut în urmă cu trei ani, când salariaţii au obţinut în instanţă primele hotărâri prin care patronatul era obligat să plătească salarii restante. „Angajaţii sunt acum în şomaj, după ce de peste un an au lucrat fără să-şi primească salariile. Avem şi hotărâri definitive ale instanţelor prin care angajaţii trebuie să-şi primească salariile restante, însă din păcate nu ne-am putut înscrie la masa credală. Şi chiar dacă avem aceste sentinţe judecătoreşti pe drepturi salariale nu putem să le punem în aplicare. Trebuie spus că noi de vreo trei ani am cerut să fie trimişi în şomaj, pentru că nu îşi primeau salariile, însă au fost şi perioade în care ei erau chemaţi la fabrică fără ca nici măcar să lucreze”, a arătat Traian Pădureţ. El a mai adăugat că salariaţii trimişi în şomaj au de recuperat sume de la 3.000 la 8.000 de lei.

 

Patronatul italian trebuia să realizeze investiţii tehnologice de peste cinci milioane de euro

După vânzarea fabricii de seringi către Top Genko, potrivit contractului, patronatul italian se angajase să realizeze investiţii tehnologice de peste 5 milioane de euro în primii cinci ani de la achiziţionare, investiţii de mediu de 54.000 de euro şi de peste 250.000 de euro capital de lucru. Contractul de vânzare-cumpărare mai stabilea faptul că pe o perioadă de cinci ani, noul patronat trebuia să nu înstrăineze sub orice formă, să nu închirieze şi nici să greveze cu sarcini activele societăţii prin care se realiza activitatea principală a fabricii. Reamintim că în cursul anului trecut, salariaţii fabricii de seringi au protestat în faţa Prefecturii, nemulţumiţi de faptul că patronul italian nu le mai plăteşte salariile. Oamenii reclamau la vremea respectivă că problemele cu plata salariilor au început din anul 2012, imediat ce fabrica a ieşit de sub tutela AVAS.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fabrica de seringi Genko Med Group Suceava este scoasă la vânzare pentru 423.000 de euro.
 Vizualizări articol: 5634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fabrica de seringi Genko Med Group Suceava este scoasă la vânzare pentru 423.000 de euro5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mucenici muntenești (de post) Spre deosebire de sfințișorii din aluat dospit din Moldova și Bucovina, mucenicii din sudul țării sunt un fel de paste făinoase, care se fierb în apă ori lapte și se servesc într-un sos delicios, cu nucă și arome. Se găsesc și în... Citeşte