Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2016 - Anul XXI, nr. 34 (6147)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani europeni

Aproape 15.000 de hectare de teren din Suceava, lucrate în sistem ecologic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 15.000 de hectare de teren agricol din Suceava au fost subvenţionate în ultimii doi ani pentru că au fost cultivate în sistem ecologic, beneficiari fiind 1.504 agricultori din judeţ, care au încasat subvenţii consistente. Evoluţia acestor suprafeţe în ultimii ani indică faptul că în 2014 şi 2015 s-a ajuns la o stabilizare în ceea ce priveşte terenul lucrat în sistem ecologic, după ce anterior suprafeţele au fost şi mai mari, în 2012 fiind atins un vârf, de peste 30.000 de hectare.

Inginerul Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat că operatorii din sistemul de agricultură ecologică trebuie să îşi înregistreze activitatea la instituţia pe care o conduce, până pe data de 16 mai. Pentru cei care nu au practicat încă agricultura în sistem ecologic se poate solicita conversia de la agricultura clasică spre cea ecologică.

 

Banii se dau în funcţie de numărul de beneficiari eligibili

Vasile Costan a subliniat câteva dintre avantajele conversiei spre agricultura ecologică. Cel puţin în primă fază, foarte importante sunt subvenţiile, care sunt mai mari decât pentru terenul lucrat în sistem clasic. Anul trecut, sprijinul pentru conversia la metodele de agricultură ecologică a plecat de la aproximativ 300 de euro la hectar, pentru terenuri arabile, în timp ce pentru cei deja înscrişi în sistemul ecologic sprijinul a plecat de la 220 de euro. Sumele sunt mult mai mari pentru cultivatorii de legume şi plante medicinale sau pentru proprietarii de livezi sau vii. Subvenţia nu are un cuantum fix, ci se stabileşte în funcţie de numărul de beneficiari. Cu cât sunt mai mulţi beneficiari, cu atât valoarea ajutorului financiar scade.

 

Produsele ecologice autohtone pătrund greu pe piaţa din România

Agricultura ecologică poate fi practicată în zone în care nivelul de contaminare al solului este redus şi presupune o serie de obligaţii pe care şi le ia cultivatorul, legate de tratamentele pe care le aplică terenului. Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.

O statistică la nivel naţional arată că, începând din 2010, suprafaţa agricolă cultivată în sistem ecologic a crescut cu 60%. O problemă majoră este că puţine dintre produsele ecologice de pe rafturile magazinelor din România sunt autohtone. Cultivatorii români nu au reuşit încă să intre prea mult pe piaţă, în special din cauza lipsei unor asociaţii puternice. În aceste condiţii, produsele ecologice sunt vândute de regulă sub formă de materie primă, nu întotdeauna la preţuri foarte bune. Din păcate, mulţi consumatori nu sunt încă dispuşi să dea bani în plus pentru un produs cultivat în sistem ecologic, astfel că subvenţiile oferite de Uniunea Europeană sunt deocamdată atuul principal pentru trecerea la acest sistem. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 15.000 de hectare de teren din Suceava, lucrate în sistem ecologic.
 Vizualizări articol: 1725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 15.000 de hectare de teren din Suceava, lucrate în sistem ecologic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Urs de mămăligă Dintre toate preparatele specifice stânelor turistice, acesta este cel mai ușor de pregătit și acasă. Este simplu, gustos și consistent.Avem nevoie de:O cană făină de porumb grișată, trei căni apă, o linguriță rasă sare, 200 g brânză de... Citeşte