Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 ian 2016 - Anul XXI, nr. 20 (6133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Punct final

Restaurările de la Mănăstirea Putna, o provocare pentru constructor şi beneficiar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul de restaurare, modernizare şi conservare derulat la Mănăstirea Putna şi finalizat anul trecut poate fi considerat unul de succes. Procesul verbal încheiat zilele trecute de proiectant, beneficiar, constructor şi reprezentanţii Autorităţii de Management pentru Programul Operațional Regional nu cuprinde nici o menţiune, vreun detaliu care să nu fi fost realizat sau care să prezinte deficienţe.

Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, a fost încântat de lucrare, dar şi de faptul că membrii comisiei de recepţie au spus că rar le-a fost dat să vadă un proiect dus la final în astfel de condiţii.

Totul este cu atât mai lăudabil cu cât s-a lucrat în aşa fel încât să nu fie perturbată activitatea monahală, dar nici turismul religios la Mănăstirea Putna şi tot ceea ce reprezintă aceasta pentru istoria Moldovei.

Doru Gheaţă, directorul tehnic al firmei General Construct, cea care a efectuat lucrările de restaurare de la Putna, a ţinut să sublinieze colaborarea foarte bună şi reciproc avantajoasă pe care a avut-o cu conducerea mănăstirii.

„Nimeni nu-şi putea permite să închidă activitatea mănăstirii, astfel încât a fost conceput un plan prin care viaţa monahală să-şi continue cursul firesc, dar în acelaşi timp să asigurăm şi căile de vizitare pentru credincioşi şi pentru turişti, în special cu ocazia unor sărbători importante, iar la Putna sunt mai multe astfel de evenimente pe parcursul unui an”, a arătat Doru Gheaţă.

 

Lucrări speciale şi de anvergură prinse în proiect şi realizate cu succes

Lucrările la acest proiect au început în iunie 2014 şi s-au finalizat în noiembrie 2015, în termenul stabilit de la bun început. Oamenii care au lucrat efectiv la Mănăstirea Putna au arătat că unele lucrări s-au dovedit cu adevărat migăloase, iar altele au necesitat un volum mare de muncă.

Adrian Isopescu, şeful de şantier din partea constructorului, firma suceveană General Construct, a explicat că s-au executat şi o serie de lucrări speciale, cum ar fi cele pentru tratarea lemnului din stejar.

„Restaurarea a constat în şlefuirea stejarului, o muncă pentru care trebuie foarte multă atenţie şi care a fost abordată în mai multe etape. A urmat faza de biocidare, adică tratamentul împotriva carilor şi ciupercilor, iar la final s-a ignifugat totul împotriva incendiilor”, a detaliat Adrian Isopescu.

O altă provocare a fost schimbarea învelitorii, şi asta pentru că s-a lucrat pe o suprafaţă mare, de 5.000 mp. Anvergura mare a lucrărilor de la învelitoare i-a determinat pe constructori să fie atenţi la infiltraţii, care puteau afecta alte elemente ale clădirilor.

Pentru că învelitoarea clădirilor, exceptând biserica propriu-zisă, nu a mai fost schimbată de jumătate de secol, o parte din astereală era degradată, ceea ce a impus schimbarea în totalitate.

„O altă lucrare delicată a fost cea a rosturilor de la zidurile de incintă. În anumite zone am găsit mortar aruncat pe piatră, pe care am fost nevoiţi să-l dăm jos şi apoi să folosim mortar de tip medieval. În plus, au fost zone, în special pe latura nordică în exterior, unde s-a impus completarea cu plombe de piatră, şi asta pentru că piatra veche era degradată”, a mai menţionat şeful de şantier al firmei General Construct.

 

Valoarea proiectului a fost de peste 11 milioane de lei

Foarte importante s-au dovedit şi intervenţiile la aleile de incintă, dar şi la drenurile perimetrale din jurul bisericii, respectiv rigolele de scurgere a apei.

„Decolmatarea drenurilor perimetrale bisericii era vitală pentru că apa care se aduna putea afecta fundaţia bisericii, iar în timp acest lucru putea conduce la probleme destul de serioase”, a arătat Adrian Isopescu.

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite şi asumate, General Construct a lucrat cu o medie de 30 de muncitori, iar garanţia acordată este de 2 ani, perioadă în care orice deficienţă trebuie remediată pe banii constructorului, iar ulterior se va întocmi procesul verbal de predare-primire a obiectivului.

Proiectul de restaurare a fost înaintat în cursul anului 2009, din cauza stării avansate de degradare a acoperișurilor clădirilor din incinta mănăstirii, care permitea infiltrații de apă ce afectau considerabil clădirile, a aleilor pietonale și a rigolelor de scurgere care se aflau într-un avansat proces de uzură.

Valoarea totală a investiţiei a fost de 11.674.757 de lei, din care suma nerambursabilă a fost 11.441.261 de lei.

„Proiectul va contribui la sprijinirea dezvoltării sociale și economice într-un mod echilibrat și durabil în regiune, de aceasta beneficiind mai ales turiștii interesați de patrimoniul cultural religios al Bucovinei, în cuprinsul căreia Mănăstirea Putna este una dintre cele mai reprezentative destinații”, este concluzia reprezentanţilor Mănăstirii Putna vizavi de proiectul recent încheiat.

 

Înlocuirea clopotelor, noul proiect al Mănăstirii Putna

Într-un material postat pe site-ul mănăstirii se anunţă demararea unui nou proiect. Este vorba de achiziţionarea unor clopote noi, care ar urma să fie turnate şi montate în acest an.

„În 2016 se vor împlini 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Între alte lucrări prin care obștea mănăstirii dorește să cinstească această aleasă sărbătoare se numără și aceea de a turna un nou set de clopote. De aceea, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, am început demersurile pentru achiziționarea unor clopote noi. Vă rugăm să ne ajutați la realizarea acestei dorințe, acordând mănăstirii sprijinul Dumneavoastră financiar, oricât ar fi de modest”, este mesajul conducerii Mănăstirii Putna.

Pentru cei care doresc să se implice financiar există şi numere de cont, Mănăstirea Putna RO98 RNCB 0241 0230 3750 0001, cont în lei deschis la sucursala BCR Rădăuți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Restaurările de la Mănăstirea Putna, o provocare pentru constructor şi beneficiar.
 Vizualizări articol: 3318 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Restaurările de la Mănăstirea Putna, o provocare pentru constructor şi beneficiar5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciulama ca la mama Pentru cine ar vrea un pui cu smântână, dar se ferește de mâncarea prea grasă, această variantă de ciulama delicioasă, al cărei sos este doar puțin ”păcălit” cu smântână, este o opțiune de luat în... Citeşte