Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 ian 2016 - Anul XXI, nr. 4 (6117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Tradiţie

La Bobotează, cruci de gheaţă şi în zona Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preoţii de la două din parohiile din Fălticeni, „Sfântul Ilie” şi “Adormirea Maicii Domnului”, au pregătit pentru slujba de Bobotează de ieri cruci de gheaţă.

La BisericaAdormireaMaicii Domnului preoţii parohi Adrian şi Teodor Brădăţanu şi credincioşii au adus în după-amiaza zilei de marţi gheaţă de pe Iazul Şomuz pe care au modelat-o în formă de cruce, cu înălţimea de doi metri, cu ajutorul unei drujbe.

Şi la Biserica Sfântul Ilie enoriaşii împreună cu preoţii Ionel Marian şi Tudorel Nicolau au realizat o cruce de gheaţă de dimensiuni mai mici pe care au amplasat-o pe o masă de beton de lângă biserică.  

Tradiţia spune că, dacă crucea începe să se dezgheţe, anul va fi bogat, iar dacă va rămâne îngheţată, anul va fi secetos şi sărac. Din ambele cruci au curs picături de apă, aşa că fălticenenii se aşteaptă la un an cu recolte bogate.

Mulţi din cei care au trecut pe strada Republicii sau prin curtea Bisericii Sfântul Ilie s-au oprit în faţa crucilor de gheaţă pentru a lipi o monedă în timp ce şi-au pus o dorinţă. Oamenii cred că, dacă banul se lipeşte de prima dată, dorinţa se va îndeplini, iar dacă vei lua moneda de pe cruce vei avea un an plin de ghinion.

După slujba de sfinţire a apei oficiată lângă crucile de gheaţă, credincioşii au primit agheasmă mare. Unii credincioşi au venit şi de la alte biserici cu sticle cu agheasmă, vrând neapărat să ia apă sfinţită şi de la bisericile cu cruci de gheaţă, alţii au venit să se închine cu mare evlavie. Crucile vor rămâne în faţa bisericilor până când temperaturile mai ridicate le vor topi.

Cruci de gheaţă au fost realizate şi de gospodarii din Brăieşti şi Băişeşti, care sub coordonarea preoţilor parohi au adus cuburi de gheaţă de la râul Moldova, pe care le-au modelat sub formă de cruce. În aceste sate au fost realizate şi mese din gheaţă pe care preoţii au aşezat cărţile şi obiectele bisericeşti specifice Sfintei Liturghii de Bobotează. În cele două sate, bătrânii vin la slujba de bobotează îmbrăcaţi în costume populare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Bobotează, cruci de gheaţă şi în zona Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La Bobotează, cruci de gheaţă şi în zona Fălticeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Frecăței (sau răzălăi) Probabil că mulți dintre noi își amintesc această denumire legată de ”ceva bun cu lapte”, din copilărie. Frecățeii sunt niște simple paste făinoase cu ou, făcute acasă, fără mari eforturi, și se pot consuma fie fierți în... Citeşte